SLÄNG I DIG EN BIT TÅRTA


Världens godaste äppelmousse kaka, som min bror ha baka!

SÖTPOTATISGRYTA MED KOKOSMJÖLK

Jag älskar allting som innehåller batat! Och blir det över är det precis lika gott dagen efter!

SÖTPOTATISGRYTA MED KOKOSMJÖLK 4 PERS.

2 vitlöksklyftor
1 sötpotatis(batat)
1 gul lök
2 msk olivolja
1 msk färsk riven ingefära
1 msk flytande honung
1 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk á 400 ml
1 grönsaksbuljongtärning
½ blomkålshuvud
½ broccoli

1 burk konserverade borlottibönor eller vita bönor á 400g

salt och vitpeppar

½ kruka koriander


APELSINSTEKTA CASHEWNÖTTER

rivet skal av 1 apelsin
½ msk sapsolja

200g naturella cashewnötter

1 nypa salt


♦Finhacka vitlöken. Skala och skär sötpotatisen och löken i mindre bitar. Hetta upp en kastrull med olja och bryn ingefära, vitlök, sötpotatis och lök i några minuter.  Ringla honung över och tillsätt currypasta. Rör om och häll i kokosmjölk och buljong. Låt koka i 10 minuter. 

♦Riv skalet på apelsinen fint. Hetta upp en stekpanna med olja och stek cashewnötterna i några minuter. Strö över slat och rivet apelsinskal.

 

♦Skär blomkål och broccoli i buketter. Tillsätt blomkålen och låt koka i ytterligare 5 minuter.

♦Skölj bönorna ordentligt. Tillsätt sedan broccoli och bönor och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar. Hacka koriandern och strö över grytan före servering. Toppa med de apelsinstekta cashewnötterna.
  


KRUTONGER

Receptena som kommer och komma upp här den närmaste tiden kommer vara från min födelsedagsbrunch. Det kommer att stå brunch i hörnet av de inläggen men de kommer ligga under morgonmåls eller mat kategorin.

Krutonger i ugn (175 grader)
Blanda olja, pressad vitlök och finriven ost i en skål. Lägg i krutongerna och vänd om försiktigt. Lägg på ungsplåt i övre delen av ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg. Servera i t.ex. ceasarsallad!

CIRKUS MIDDAG


Idag, var Marre (ni måste läsa hennes nya blogg!!!) och jag på cirkus! Vi hadde jätteroligt och skrattade massor, men någon riktig middag fick jag inte i mig.

15-ÅRS KAKAN


Nu är det snart en månad sedan jag fyllde 15, så det är väll mer än på tiden att jag lägger upp receptet på min underbara födiskaka som jag slängde ihop bara en timme innan gästerna kom. Jag vet inte varför jag får receptet (det är mitt eget) att låta så komplicerar när det verkligen är busenkelt:D Fråga om ni inte förstår!

15-ÅRSKAKA

4 ägg
5 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
200 g smält smör
6 dl socker
3 dl mjöl

en påse frysta tinade hallon á 250g

Glasyr:
5 msk hett kaffe
5 msk (ca 60g) margarin
4 dl pudersocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakaopulver

Dela kakbotten receptet och gör det i två omgångar (så att det blir två botten). Rör först ihop ägg och socker och blanda sedan i resten av ingredienserna. Lägg i en smörad och bröad form och grädda 175 grader i 20 minuter. Gör likadant med det andra bottnen och låt dem sedan svalna. Lägg hallonen på det första bottnet och lägg försiktigt botten nummer två ovan på.

Smält fettet i hett kaffe. Tilsätt vanilj- och pudersockret samt kakao. Bred ut den mjuka glasyren på kakan!



AVOKADO TILL FÖRRÄTT


Vad är en bättre förrätt än att äta avokado med räkor, ni vet det klassiska. Men det som gör det ännu godare är att äta det ute, med gott sällskap.

Lägg upp sallad på ett fat, dela avokadon och strö över räkor, ringla över lite majonäs. Servera med ny rostad toast och en citron klyfta. Voila!


EN UNDERBAR DESERT

Här är recepten på en till underbar desert! Den går rätt långt att förbereda och sedan bara slänga ihop vid servering! Receptet är beräknat för åtta personer. Nu skall jag fortsätta sitta barnvakt, ha en skön kväll!



EN UNDERBAR DESERT


3 st äggvitor
2 dl  socker
3 droppar  ättikssprit eller citronsaft

Vispa äggvitorna och ättikspriten eller citrondropparna tillsammans med 1 dl av sockret till ett hårt skum.
Vänd därefter ned resten av sockret. Klicka ut marängsmeten på bakplåtspapper med hjälp av skedar. Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter på 100 grader.

4 ägg
5 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
200 g smält smör
6 dl socker
3 dl mjöl

Rör först ihop ägg och socker och blanda sedan i resten av ingredienserna. Lägg i en smörad och bröad långpanna och grädda 175 grader i 20 minuter. Låt kakan svalna och tryck sedan ut små tårtbotten med "serveringsglasen" Lämna dem på glasens botten

Blanda kvarg med färska jordgubbar och kör med en stavmixer!

Klicka ut kvargen på kakbottnen och smula därefetr över marängen. Garnera med en slice av kladdkakan!



RABARBER- OCH JORDGUBBSKOMPOTT

Den här underbara deserten lagade Andrea och jag på sommaren. Det är den perfekta, lätta avslutningen på en middag. Så, även om det nu börjar bli riktigt höstigt bjuder jag nu på detta underbara sommarrecept!
Rabarber- & jordgubbskompott

Ingredienser:
500 g rabarber
250 g jordgubbar
1 dl socker
1 vaniljstång
1 dl kokosflagor eller riven kokos
1 liter gräddglass av fin kvalitet

1. Skiva rabarbern och skär jordgubbarna i bitar. Lägg bitarna i en kastrull med sockret.
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Rör om och låt allt sjuda utan lock i cirka 15 minuter. Låt svalna lite.
3. Rosta kokosen i en het panna i 1-2 minuter. Fördela kompotten i glas eller små skålar och toppa med glass och rostad kokos.


KLADDKAKA NÄR SUGET ÄR SOM STÖRST

Alla har väll sitt eget kladdkake recept? Mitt kladdkake recept hittar ni här. Men när man skall bjuda riktigt många på kladdkaka eller t.ex. skall göra en desert på kakan så kan det vara bra att göra en dubbelsats! Här är mitt kladdkakerecept i dubbelformat. Enjoy♥

4 ägg
5 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
200 g smält smör
6 dl socker
3 dl mjöl

Rör först ihop ägg och socker och blanda sedan i resten av ingredienserna. Lägg i en smörad och bröad form och grädda 175 grader i 20 minuter.


Har ni förrästen sett filmen Chokolat? Den med Johnny Depp? Såg den för ungefär en vecka sedan. En alldeles underbar film, helt klart en av mina nya favvon. Man blir så där nostalgisk efteråt. Eller kanske det bara är jag. Det var samma sak efter att jag sätt Amelie from Montmartre. I vilket fall som helst, ni som inte redan sätt den, se till att se den och kom ihåg att ha en dubbelsats kladdkaka till hands, du kommer bli sugen.


Bild källa

DUKA UPP TILL STOR MORGONMÅL


Bara för att göra en själv och någon annan glad, tycker jag man skall lyxa till morgonmålet!

DET SOMMRIGASTE MORGONMÅLET


Nektariner, jordgubbr och yougurt, godare kan det inte bli!

TVÅ BILDER SÄGER MER ÄN TVÅTUSEN ORD~


~ Som ni ser blev det en sjudundrande brunch, rcepten kommer snart♥

GO´MORRON


Okej, nu kör vi! Nu skall vi laga den bästa födelsedags brunchen någonsin!
Önska mig lycka till!

VAD HAR NI I ERAT KYLSKÅP?

Det är inte ofta vårat kylskåp ser ut så här, men i morgon skall jag ha minn födelsedags brunch och jag skall ha en cupcake kaka. Jag har rätt mycket kvar att göra, så måste väll stiga upp rätt tidigt imorgon!

Imorgon skall dessa söta muffinsar förvandlas till ännu sötare cupcakes♥


EKOLOGISK RÅG GRÖT

God morgon!
Den här gröten håller dig mätt hela dagen! Det passar ju bra eftersom jag snart skall gå ner för att jobba på cafét och sedan på dans! Hoppas det blir roligt!
Ha en bra dag♥

Koka gröten på vanligt vis (1 del flingor 2 delar mjölk) men anväd ekologiska råg flingor. Servera med färsk frukt!

DEN FANTASTISKA PASTASÅSEN


Det här är inte Andreas och min första lyckade "ta vad du har hemma pastasås", det här blev otorligt gott och här är receptet:

DEN FANTASTISKA PASTASÅSEN 2 PERS.

1/2 purjolök
1 gul lök
1 burk tomatkross
2 tomater
Stora gröna oliver fyllda med paprika
1 mozzarellaost
En nypa av de godaste kryddorna ni har hemma
Gardin makaroner (eller det är väll bara jag som kallar dem så(?)Fjärils makaroner menar jag :D)
1 avokado

Skär grönskerna och stek lökarna i olja och lite vinäger. Häll på tomatkrossen och lägg i tomaterna, låt puttra. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och häll bort vattnet. Lägg pastan i tomatsåsen och krydda. Halvera oliverna och blanda i mozzarellan. Servera med en avokado halva.

 

MOZZARELLA TILL MORGONMÅL


Man gör det kanske inte så ofta, men varför inte lyxa till morgonmålet med mozzarella.


KNÄCKEBRÖD TILL MORGONMÅL

Skall jobba på cafét innan jag går till skolan. Shit vad trött jag är, som tur har vi bara skolfotografering och sen kanske gymppa.

Knäckebröd är så underskattat i Finland i alla fall, men det är det perfekta att äta till morgonmål när man är lite trött och inte orkar laga något stort, upp piffat morgonmål! 

OMELETT


En omelett kan man variera så otroligt mycket och därför kan man inte bli trött på det.
Nu går jag till skolan för att skriva matteprov. Önska mig lycka till!
Ha en bra dag♥

SALTIMBOCCA

Det var längesedan vi åt saltimbocca. Också denna gång använde jag kyckling istället för kalv. Servera med en enkel tomat pastasås.


SALTIMBOCCA 4PERS.

4 kycklingfiléer
4 stora skivor lufttorkad skinka
8 stora blad färsk salvia eller flera små eller 2 tsk torkad
1 dl torrt vitt vin/olja
1/2 apelsin

pasta
salvia
parmesan
salt
peppar


1. Starta ugnen på 200 grader.

2. Dela kycklingfiléerna på längden. Salta och peppra dem försiktigt.

3. Dela på skinkskivorna och vira in de halva kycklingfiléerna i varsin bit skinka. Ett stort blad salvia eller flera små ska också vara med i paketen.

4. Ta fram en eldfast form eller panna som ganska precis rymmer kycklingpaketen i ett lager.

5. Häll i det vita vinet eller något annat som gör att köttet inte fastnar i formen som t.ex. olja och pressa i apelsinen i formen.

6. Lägg ner kycklingpaketen och stek i ugnen i 15 minuter. Kolla några gånger mot slutet så att paketen inte bränner fast i botten på formen. Kyckling ska vara genomstekt för att de läskiga magsjukebakterier som ibland finns i köttet ska tappa stinget. När du test-sticker med en gaffel eller sticka ska det sippra ut ofärgad köttsaft. Men låt inte filéerna stå inte för länge. Då blir de rysligt torra och tråkiga.

7. Koka pastan medan kycklingen står i ugnen.

8. Stek den överblivna salvian i olja och häll på den färdigkokta pastan.
10. Servera kycklingpaketen med pastan.



DET GULA MORGONMÅLET


KIKÄRTS COUSCOUS


Det här hittade jag på en kväll då jag var ensam hemma, det går så otroligt snabbt att göra och det är alldeles himmelskt gott!
Koka couscous med buljong istället för vanligt vatten. Koka upp en burk tomatkross i en stakpanna och häll i lite kryddor och naturligtvis lite söt chilisås. Skölj kikärter på burk och lägg i tomatsåsen. Stäng av plattan och blanda i couscousen. Smula lite fetaost över. Njuuuuuut! 

SOMMAR TOUTCH PÅ MORGONGRÖTEN


Koka gröt på det vanliga sättet (1 del ekologiska flingor 2 delar mjölk). Gröp ur en melon (spara innehållet till t.ex. en smoothie) Lägg i gröten och servera med färska aprikoser.

INSPIRERAT FRÅN FÖRRA VECKAN

Dagens middag fick jag inspiration för härifrån, där vi åt förra veckan. Älskar att laga sådama här rätter där man bara slänger ihop det man har hemma och resten av familjen älskar det! 

Stek hönan i:
◊ Sesam olja
◊ Indonesisk söt soja sås
◊ Soja sås
◊ Teriyakisås
◊ Söt chilisås
◊ Massor med chili peppar eller helt enkelt vad ni hittar i era skåp, men det här blev i alla fall jättegott!
Ställ hönan åt sidan. Koka två paaket snabbnudlar enligt instruktionerna på paketet och skölj med kallt vatten. Woka två paket findus classic grönsakswok. Häll på nudlarna och blanda i hönan, kasta i en burk kokosmjölk. Ringla över ännu mera söt chilisås.


DET MÄTTANDE MORGONMÅLET


Hur gott är det inte att blanda nötter och torkad frukt med turkisk yougurt, honung och nektariner?

CHOKOMOUSSE HJÄLP



Det här behöver du till chokladmoussen:

100 g choklad
1 äggula
1 dl kaffe
3 dl hårt vispad grädde

1. Smält chokladen i vattenbad. Om du använder mörk choklad ka det vara bra att tillsätta 1 msk socker
2. Blanda chokladen med kaffet
3. Vispa snabbt ned äggulan och blanda chokladsmeten med 3 grädden
4. Låt stå i kylen tills servering och garnera sedan med t.ex. mynta, hallon eller nötter

Kommentarer

Postat av: en hemlig beundrare

om man ska laga chokladmousse åt ca. 40 st hur mycket måste man dubbla receptet dåå? ;D

2010-09-11 @ 11:12:49

Hej min hemliga beundrare!

Jag så dig inte alls på konffisen. Blev så förvånad när mamma sa att du var där! Sku så gärna ha sett dig! Men vi måst ses helt mega snart! När kommer du till stan? Eller ja, när kommer jag till Sjundeå? :D
Jag kommer inte riktigt ihåg, men jag tror det här receptet är för 4 personer så då tar man allting gånger tio.
Hoppas du lyckas med det! Det blir väll rätt mycket jobb:D

Annors så lagade jag en jättegod lite hälsosammare chokomousse på sommaren. Det är för sex personer så då tar man hela receptet gånger 7. Det är aningen svårare eftersom man gör den på maräng och du måste dela gulan från vitan på 49 ägg:D

LÄTT CHOKLADMOUSSE 6 PERS.

200g mörkchoklad
2msk smör
7 äggvitor
3 msk socker

Smält chokladen med smör i en kastrull med kokandevatten. Rör hela tiden tills chokladen smält helt. Låt svalna. Vispa äggvitorna med sockret i en bunke. Vitorna skall vispas tills det är helt vita och glansiga. Rör ner chokladen i äggvitorna och lägg upp i porttionsglas. Ställ in i kylskåp minst 4 timmar före servering.





MIDDAG


I dag åt vi här igen. Det var riktigt smaskigt!

JORDGUBBAR MED MJÖLK


Vissa människor tycker det är en konstig kombination att äta bär med mjölk, men jag tycker nästan det är så sommrigt något bara kan bli! Ha en bra dag♥

GETOSTPAJ MED HONUNG OCH PINJENÖTTER

Det har fått vara en liten paus med bloggandet så länge som jag firat både min konfirmation och min födelsedag. Men ni förstår vääll vad det betyder? Tårt recept! Så håll utkik efter några rigtigt smaskiga chokladtårtor! Tills dess tycker jag ni skkall testa den här underbara pajen som passar perfekt till höst picknicken!



GETOSTPAJ MED HONUNG OCH PINJENÖTTER


Pajdeg

4 dl

vetemjöl

125 g

smör

1 st

ägg

1 tsk

salt

1 tsk

socker

2 msk

mjölk


Getostcrème

3 st

gelatinblad

2 dl

mjölk

500 g

getost

400 g

philadelphiaost

1 st

vitlöksklyfta, pressad

1 krm

salt

1 krm

svartpeppar


Garnering

25 g

pinjenötter

2 msk

flytande honung

10 st

oreganoblad

 

1. Blanda alla ingredienser till pajdegen. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter och nagga botten med en gaffel.
2. Kyl pajen ca 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175°.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kallna.
3. Lägg gelatinbladen i blöt. Värm upp mjölken och lägg i gelatinbladen. Rör om så att de löses upp ordentligt. Ta bort det yttersta skalet på getosten.
4. Mixa sedan resterande ingredienser med gelatinmjölken. Smaka av med salt och peppar. Häll över i pajformen och låt stelna några timmar i kylen.
5. Hetta upp en stekpanna och rosta pinjenötterna tills de har fått fin färg.
6. Skär upp pajen i portionsbitar och häll över honung och rostade pinjenötter. Garnera med oreganobladen.


KONFIRMATIONS MORGONMÅL


Ibland skall man göra sitt morgonmål lite lyxigare. Ett lyxigare morgonmål dukade jag upp till idag. Om ett par timmar skall jag till kyrkan på min konfirmation. Håller på och laga glasyren till min konffis-kaka men florsockret tog slut i mitten. Alepa öppnar först klockan tio, så tills dess skall jag väll fixa ett konfirmations kort till Andrea! Kakan får ni se senare:D

Ha en jättefin dag!♥



Förrästen, vad skriver man i ett konfirmations kort? Försökte googla det, men låter det inte lite små dumt att skriva "lycka till i livet" på ett kort man skall ge till sin bästis som man träffar varje dag?

AIOLI



1 tsk dijonsenap

1 tsk vinäger

2 äggulor

3 dl olivolja

5 vitlöksklyftor

salt

kajennpeppar

Se till att ingredienserna är rumsvarma. Rör ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Droppa försiktigt ner oljan och vispa hela tiden, gärna med en elvisp. Vispa tills all olja har gått ihop med resten.

Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar. Servera gärna med nybakta baguetter!



KLAPPGURKA

Vad är bättre än mormors hemlagade klappgurka? Det passar bra till både fisk och kött.

5 frilands kurka
socker
salt
ättika

Tvätta gurkorna och skiva med en osthyvel. Täck bottnen av en skål med gurka och strö över salt. Lägg ett till lager av gurka ovanpå och strö den här gången över socker. Upprpea tills gurkan är slut. Skaka kärlet och låt stå 1 h. Häll ut vätskan som bildas. Häll ättika över efter egen smak. Klipp dill över.

SNABB DESERTEN

Har varit en rätt grå och tråkig dag idag! Helt motsatsen mot igår på vårt "block party"! Det var helt min bästa dag på lääänge! Älskar rödbergen! Skriver mera om det när jag får bilderna från min granne. Nu skall jag fortsätta drömma mig tillbaka till sommaren, det jänns så länge sen jag såg solen :) Och sann ska jag och sova så att jag är vacker imorgon på mitt konfirmations foto!:D Sov gott♥


Blanda valnötter, turkisk yougurt, nektariner och jordgubbar med lite daim och så har ni är nya favorit desert!

BLOMMIG SOCKERKAKA

Egentligen kan man aldrig tröttna på en socker kaka eftersom man kan göra så många olika varianter av den. Min sommriga variant har fått namnet "Blommig sockerkaka" eftersom den innehåller både syrensocker och lavendelblommor.


3 st ekologiska ägg
2.5 dl syrensocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt
1 msk lavendel
Skal av 1 citron
Smör och ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.

6. Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

Om formen har ett hål i mitten kan det vara roligt att fylla det med något. Jag har valt att fylla det med vinbär. Grannens vinbär. Och det är faktiskt sant att stu´len frukt smakar bäst :D!





MORGONMÅL VID MITT SMULTRONSTÄLLE


Det finns väll inget bättre än att äta morgonmål på stugan i soluppgången? Med färska jordgubbar och ny plockade smultron. Och vad kan bli mera Astrid Lindgren aktigt än just smultron, i alla fall när de är trädda på ett strå...

DET SMAKAR SOMMAR


Något som är otroligt gott är att servera lite färsk frukt och bär (här nektariner och jordgubbar) med maräng. Det är en bra desert eller passar bra om man bara annors vill lyxa till det lite för sig själv så passar det perfekt!

MARÄNGER

3 st  äggvitor
2 dl  socker
3 droppar  ättikssprit eller citronsaft

Vispa äggvitorna och ättikspriten eller citrondropparna tillsammans med 1 dl av sockret till ett hårt skum.

Vänd därefter ned resten av sockret. Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av skedar. Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter på 100 grader.


KÅLLÅDA

Mormors kål låda är något som ät riktigt gott! Under sommaren nä kålen är som färskast går det snabbt och laga, fast i och för sig smakar ju "vinterkålen" mera.

Kållada

Kålhuvud, ca 2,5 kg

1 tsk salt

Gröt: 2 ½ dl risgryn

        7 ½ dl vtten

        2 ½ dl mjölk

500g färs

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk finmalen vitpeppar

2 msk sirap

Bryning: 6 msk sirap

Till: Ströbröd

       1 dl grädde

Koka kålhuvudet och salt med en lämplig mängd vatten nästan mjuk i ca 20 minuter.

Gröt: Koka risgryn i vatten 10-15 minuter. Sätt till en del av mjölken och koka ytterligare 5 minuter. Lat svalna. Blanda i färs, ägg, sirap, salt och peppar.

Bryn kålhuvudet, som skurits i mindrebitar, i lite flytande margarin och ringla över sirapen. Varva kål och köttgröten i en smord långpanna. Börja och sluta med kål. Hacka i lådan med en gaffel och häll över grädden och ströbrödet. Grädda i 225 grader i ca. 45 minuter.


PIFFA UPP DIN MORGONGRÖT


Halvera jordgubbar över din morgongröt så smakar det sommrigt och frächt!


RSS 2.0