EN UNDERBAR DAG!

Idag har det varit en underbar vårdag! Först började jag halvtolv, men vi hade bara 45 minuter skola! Efterskolan gick vi till en asiatiskresturang och äta med Andrea, Marre, Lina och Simone. Det var en asiatisk buffe för 8,70 (87 kronor) Därfanns b.la. sushie och en massa wokar och friterad mat. Min favorit rätt, efter tortelini förstoss, är sushie men den ända bilden på maten jag fick föreställer friterade räkor och vårrullar.



Efter att vi ätit gick Marre, Lina och Lene och jag till Brunssan där vi tog en massa fina bilder.


                 Jag älskar den här bilden på Marre och mig!

När våra kamera batterin tagit slut mötte vi upp Andrea och fortsatte chilla i Brunssan innan vappen (valborg) firandet kom igång!

Allt detta gjorde vi medan solen sken över oss- en underbar dag!♥
 


MJÖD


Kanske lite sent att sätta in ett mjöd recept nu, eftersom det skall jäsa i 4-5 dagar, men man kan faktiskt dricka det när som helst! Gott är det och i år blev den extra lyckad. Men kom ihåg att man måste dricka det rätt snabbt eftersom det annors jäser för mycket.

MJÖD:
4liter vatten
2dl farinsocker
2dl strösocker
2 citroner, skal+saft
¼tsk jäst

russin

socker

Blanda sockret med det kokandet vattnet, lägg i citronskal (undik det vita, det är beskt), samt pressa i citron juicen. När blandningen har svalnat till 37 grader tillsätter man jästen. Låt stå i rumstemperatur över natten. Lägg sedan några russin i rentvättade flaskor. Häll den silade blandningen i flskorna och skruva på korken. Låt stå i kylskåpet eller i källaren. När russinen kommit upp till ytan, efter cirka 4-5 dagar, är mjödet klart!




MANGO & AVOKADOSALSA

Dags för ett recept! Vi hade en mango hemma efter mangocupcakessen. Så då blev det mango & avokadosalsa! Först var jag lite skeptisk, men det var alldeles otrolig gott!!! Ni bara måste testa det här.                  
200g mango
1 avokado
1/2 röd paprika
1 limes saft
salt
peppar

Tärna mangon och avokadon. Blanda mango, avokado,
paprika och limesaft i en skål och smaka av med salt och peppar.

DET 111 INLÄGGET

Medan ni väntar på att jag skall blogga, tycker jag ni skall gå in på min fina vän, Marres matblogg! Kliketiklick


TITTA!!!

Från Matbloggstoppen:
49 Tortelina
1134
besökare
Måste spara det här innan jag åker ner igen!
Helt otroligt! Tack alla ni som läser min blogg!♥

MILKSHAKE

Jag har inte druckit särskilt många milkshakes i mitt liv, men den jag drack igår var överlägset den godaste jag druckit! Den var alldeles  himmelskt god och de knapriga Oreoe kexen gjorde nog sitt till!

Den här milkshaken som ni bara måste testa inehöll:
Chokladglass
Mjölk
Oreos


LÖRDAGSMIDDAG


Lördagsmiddagen bestod av en cesarsallad med jätteräkor!

CHOKLADCUPCAKES MED MANGOFROSTING

I dag har jag jobbat på caféet hela dagen. Nu är jag supertrött men jag bjuder hjärna på det här goda receptet. Mangofrostingen hade jag inget recept på utan hittade på det själv, men om ni bara tar lite i taget så blir det nog bra!

CHOKLADMUFFINS (8-12st.)
2 ½  dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
¾ dl kakao
1 ägg
3 dl mjölk
75 g smör, smält
2 msk raps- eller matolja
150g mörkchoklad, kakao

Sätt på ugnen!

1. Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao
2. Vispa ägg, mjölk, smör och olja i ca. 2 minuter med elvisp
3. Rör ner äggsmeten med mjölblandningen så att smeten blir jämn
4. Fördela smeten i muffinsformarna, fyll formarna till ¾

5. Hacka chokladen grovt och tryck ner halvvägs mitt i muffinsen

6. Grädda i ugnen i  175 grader 20-25 minuter. Låt svalna innan du lägger på frostingen


MANGOFROSTING

1 mango

florsocker

philadelphia

smör
Skär mangon i bitar:

Mixa allting med en stavmiver och tillsätt maizena mjöl om det inte stelnar!


 

 


BASIC TORTELINI


Detta tog sex minuter. Bara koka tortelinin,
lägg upp på ett fat med sallad och servera med en klick pesto!


ALLA BESÖKARES PASTASÅS!

Okej... vet inte riktigt vad som hänt men igår hade jag 148 besökare! Mitt förra besökar rekord var hundra stycken färre. Vilka är ni, ni som läser min blogg? Jag vill veta! Detta skrämmer mig! =)
Det är enkelt att slänga ihop en tomatsås. Snabbt går det och gott är det!

1 burk tomatkross
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
timjan

Koka ihop allting i en stekpanna!

Se, lättare kan det inte bli! Så går det förstoss att göra den lite mer komplicerad, t.ex. med riktiga tomater. Man kan också tillsätta andra kryddor, sina favorit kryddor. 


PLUGG

Jag vet att det här är det tredje korta inlägget i rad, men jag har helt enkelt för mycket i skolan den här veckan. Jag lovar bjuda på många recept senare i veckan. B.la. mango-choklad cupcakes. Det får lov att kompensera utt de här små, snutt inläggen! Siter och skriver på min svenska uppsats och är nu inne på den 15:de A4:an. Det enda som just nu piggar upp är en kopp te och extra glad blev jag när jag märkte att det hade en underbar ljusröd färg.
  

GOD NATT!


DAGENS SMOOTHIE


MIDDAG


I kväll var det middag på Primula som gällde!

MORGONMÅL OCH KAFFEKOPPAR

När jag och Marre vaknade i morse kurrade våra magar riktigt ordentligt. Så istället för att ställa oss i köket och l tillreda värsta pang morgonmålet där, gick vi ner till caféet och åt. Caféet var alldeles proppfullt så jag och Marre fick lov att äta i bakrummet där det var rätt mysigt fastän vi fick lov att sitta på lådor istället för stolar.


Vi satt där och funderade på vad vi skulle äta om vi blev inlåsta i bakrummet och tillverkade fönster dekorationer. Mitt nya projekt på caféet är nämligen att knyta fast kaffekoppar på en tråd så att vi sedan kan ha dem som fönsterdekoration . Kanske inte lika roligt som att stå i kassan men roligare än att tömma diskmaskinen då man kan ha radion på. Det ser alldeles superbra ut och imorgon skall vi kanske testa hänga upp dem!  



Mina två favorit koppar!


KATASTROF PAJ MED GETOST

Jag har inte på länge haft så roligt som igår kväll då Marre var övernatten hos mig. Hon får mig alltid att le och hon är en av mina allra bästa vänner. Ett exempel från i går då hon fick mig att skratta fastän jag egentligen bara ville lägga mig ner på golvet och gråta ,var då jag hällde på äggstanningen på våran paj och exakt all äggstanning rann genom pajbottnet -som var löstagbart- och ner på golvet. I denna stund då jag stod med en bunke under arbets bänken för att fånga upp äggstanningen, säger Marre: Förlot Tara men jag bara måste fota det här. Säg cheese! Den fina bilden får ni tyvärr inte se men jag bjuder på en annan där ni får se vårat lilla problem:

(Klicka på bilden, så blir den större)

Här kommer iallafall receptet på katastrof pajen som blev riktigt god. Lite salt kanske. Antagligen för att det i orginal receptet skulle vara fetaost och inte getost.

GETOSTPAJ MED OLIVER OCH SOLTORKADE TOMATER:

75g smör

1dl grahammjöl

1dl vetemjöl

1krm salt

1msk vatten
150g feta-/getost

14 urkärnade oliver

4 soltorkade tomater
2 ägg
2dl mjölk
1msk finhackad timjan
salt
svartpeppar
1 knivsudd cayennepeppar

Sätt ugnen på 225grader. Blanda kylskåpskallt smör, mjöl och salt till en grynig massa och tillsätt kallt vatten. Knåda raskt ihop till en deg. Degen frå inte bli varm, så använd fingertopparna eller en matberedare. Kavla (hur skulle man kunna kavla en pajdeg?) eller tryck ut degen i en liten (Titta Marre det står liten i receptet!!!)form och förgrädda pajskalet i ca. 12 minuter. Ta ut formen och låt den svalna. Sänk ungsvärmen till 200 grader. Tärna osten, skiva oliverna och strimla tomaterna. Lägg allt i det färdiggräddade pajskalet. Blanda ägg mjölk och timjan och krydda med salt, peppar och lite cayennepeppar. Häll äggstanningen i pajformen grädda i 20 minuter. Ta sedan ut pajformen och sänk värmen til 150grader. Lägg aluminiumfolie som et löst lock över formen och ställ tillbaka den i ugnen i ytterligare ca. 5-8minuter.
Servera med en sallad!

                        


Och Marre... förutom att det i receptet står: tryck ut degen i en liten pajform, så srår det ovanför receptet att formen skall vara ungefär 23 cm i diameter.

 


ALPRO SOYA PERSIKA

"Produkter med soyaproteiner kräver 5 gånger mindre jordyta och 10 gånger mindre vatten och orsakar mindre koldioxid utsläpp än produkter med animaliskt protein. Så om du äter Alpro soya drar du också ditt strå till stacken för våran planet."

Så står det på Alpro soya Persikas paket. Det var så otroligt gott! Köpte genast hem ett paket till. Ni måste testa!

TARA LIKE IT, LIKE IT!


De nya muffinsarna vi har på caféet var en aning för kladdiga med glsyren på toppen.
Tyvärr ledde detta till att jag måste äta upp dem. Sorligt men sant!

NYPOTATISEN

Har ätit årets första nypotatisar. De var nog inte finska man goda i varjefall! Ett bra tips för att piffa upp potatisen är :

Klyva potatisarna i halvor och låt koka. När du hällt bort vattnet och lagt dem i en skål river du över parmesan (rätt mycket), lägg i en klick smör och så sätter du i en halv kruka basilika.

Det är verkligen ett bra recept för under försommaren blir det ju rätt mycket nypotatis, så det är bra med lite omväxling!


VATTENMELON - OCH FETAOSTSALLAD



Jag gillar vattenmelon, jag gillar fetaost och jag gillar sallad! Vet ni vad jag gillar ännu mera? Jo, vattenmelon- och fetaostsallad! Kan det bli bättre? Det smakar verkligen varm sommardag med den läskande vattenmelonen. Lätt är det också bara att blanda vattenmelon, fetaost och ens favorit salladsmix, och så lite balsamico förstoss.
Det har varit alldels underbart väder idag och ppå matrasten stod vi ute på gården och solade. Synd att Andrea var sjuk. Kändes lite tråkigt utan henne. Inget illa mot er andra men ni vet...=)
Hoppas att ni också haft en fin dag!<3


DAGENS SMOOTHIE


Dagens smoothie innehöll:
Appelsin
Päron
Banan
Röda vinbär
Ekologisk äppelsaft
Naturell yougurt


TANDORI KYCKLING

Skall vara i skolan om en halvtimme. Börjar två timmar tidigare än vanligt efersom vi har vänelevs möte. Eftersom det är så ljust ute hade jag inga problem med att stiga upp menn två timmar hemma skulle jag väll inte ha något emot!:) Speciellt eftersom jag slutar först klockan fyra idag.



TANDORIMARINAD

400g kyckling
5- 6msk Tandooripasta på burk, finns i de flesta större matbutiker
2dl Turkisk Yoghurt

SALLAD

sallad
soltorkadetomater
fetaost

Marinera kycklingen. Lägg upp salladen på fatet och lägg kycklingen i mitten!


PESTO

Jag har alltid tyckt om pesto, speciellt hemlagad. Det är inte bara gott på pasta utan också på andra rätter.Den här peston åt vi igår och den var otroligt god!

PESTO

2 basilikakrukor
100 g pinjenötter
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
100 g parmesanost

Riv parmesanosten och rosta pinjenötterna (Akta brandvarnaren! Ni har läst det här förut, och bara så ni vet är det inte så smart att ha brandvarnaren ovanför spisen). Kör ingredienserna i en matberedare. Färdigt!

Så vill jag tacka Cecilia alldeles otroligt mycket för att hon gjort en header åt mig. Jag är alldeles otroligt tacksam för den ock tycker själv att den är otroligt fin! Lite små ändringar skall jag ännu göra. Inte på headern alltså utan på resten av bloggen som t.ex. olika färger!

Snälla skulle ni kunna göra mig en tjänst och gå in på hennes blogg så att hon får läsare som tack!

Kram Tara♥


FLÄDERSORBET

Våra släktingar gick just. Det var jättetrevlig och maten var lyckad, speciellt min flädersorbet! Fast den kunde kanske stått en aning längre i frysen, fasten jag gjorde den redan på morgonen. Kanske det bara är vår frys för i receptet stod det bara att den skulle stå i frysen i 2 timmar.

FLÄDERSORBET

2½dl flädersaft

3½dl vatten

3 äggvitor

3msk socker

Blanda saft och vatten. Ställ in i frysen och låt den frysa till en halvfast massa. Vispa äggvitor och socker till hårt skum. Blanda äggvitam och den frusna flädersaften. Lägg i frysen. Rör några gånger under tiden sorbeten fryser så blir det en jämnare konsistens.



Förrästen har jag haft besökar rekord i dag! Det gör mig så otroligt glad så tack, verkligen tack för att ni läser min blogg♥
Nu kan du också följa min blogg via bloglovin, det skulle göra mig ännu lite gladare!

Kram Tara

 


GOD MORGON!

Steg just upp! Det var solen som väckte mig när strålarna kom in i gardinspringorna. Härligt med våren! Även om min 6-åriga kusin, som kommer från Tyskland, igår upplyste mig om att det minsann inte fanns någon snö i Hamburg och att där kunde man redan gå utan sin rock. Jag muttrade något tillbaka att det minsann inte finns så mycket snö kvar.

På restaurangen där vi åt igår beställde jag något otroligt vårigt och gott och det harmade verkligen att kameran inte var  med. Jag åt nämligen stekt lax på en sallad av rucola, sparris och jordgubbar, med lime dressing!

Ikväll kommer mina kusiner + farbror och fru till oss och äta och jag ställde just min flädersorbet i frysen. Det får ni receptet på senare!
             

CHOKOMUFFINS

De här choklad muffinsarna är alldeles gudomliga. Jag gjorde stora, och de blev verkligen väldigt stora!  Jag börjar först halv tolv så jag har mycket tid! Skall kanske äta en muffins till morgonmål?

CHOKOMUFFINS 8 STORA ELLER 12 SMÅ
150 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
1 st citron, skalet
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao av god kvalitet
1 nypa salt


1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, gräddfil och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.

4. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små


TORTELINAS TORTELLININ

Nu skall ni få ta del av det absolut godaste tortellini receptet! Det är inte svårt att laga och är den perfekta middagen eller lunchen.

Till Tortelinas special tortellini behövs det:

Tortellini
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 askar körsbärstomater
2 mozzarellan
1 paket bacon
rucola
crema balsamico
olivolja
salt
peppar

Skala och finhacka löken och vitlöksklyftorna och fräs i olivolja. halvera körsbärs tomaterna och lägg i pannan, salta och peppra. Såsen är färdig när den ser ut som en sås! Stek baconen knapriga och blanda i såsen. Koka tortellinin enligt anvisningarna på paketet. Skär mozzarellan. Häll bort vattnet från tortellinin och häll över i såsen, sätt också i mozzarellan. Strö över rucola och ringla över lite crema balsamico. Färdigt!


DAGENS SMOOTHIE

Today it`s a white one!


Dagens smoothie innehöll:
Päron
Banan
Ekologisk äppelsaft
Naturell youghurt

FINLAND- PÅ VÄG MOT CIVILISATIONEN?

Som några av er kanske redan vet så bor jag i Finland. Enligt mig själv kanske inte det mest utvecklade landet. (Det är dock bara finnar som får anse det, inga svenskar!) Men på senaste tiden har vi gjort stora framsteg! På HK timmen informerade mina vänner mig om att Monki äntligen skall öppna i Finland (19 Maj). Detta var en otrolig glad nyhet för mig som länge längtat efter lite mer internationella butiker än H&M och Gina. Eller alla tre (Monki, H&M och Gina) är ju från Sverige, men ändå.


Min dag blev bara bättre då jag insåg att Finland verkligen är påväg att bli en aning mera jämnlikt med Sverige, då jag i matbutiken hittade Mer! Mer (för er som inte vet) är en alldeles himmelsk dryck fri från konserveringsmedel, som jag alltid brukar in hammstra då vi är i Sverige. Än så länge kan vi här i Finland endast hitta dem i två smaker, apelsin och hallon-svartvinbär, men det är en mycket, mycket god början!

I mat butiken unnade jag också mig själv nyaste nummret ELLE mat & vin. Den är skamlöst dyr på sina 8 euron, men nog värd varenda penni!


Till sist vill jag gratta min blogg som igår fyllde ½ år! ♥


Monki bilden är lånad


KULITSCH

Det här är en rysk påsk delikatess. Det är en kaka men samtidigt är det en bulle. En jätte bulle med fin glasyr och dekorationer!

50g jäst
3dl 37° mjölk
4 äggulor
5+5dl vetemjöl
1tsk stött kardemumma
1dl finhackad sötmandel
2dl socker
¾dl syltat apelsinskal
2dl russin
200g smält margarin

Glasyr och dekoration (påskägg/strössel)

Smula jästen i degbunken och rör ut den i mjölken. Rör ner äggulorna. Arbeta in 5dl vetemjöl. Tillsätt kardemumma, mandel, socker och apelsinskal. Tillsättresten av mjölet och russinen, till sist margarinet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i en timme. Häll degen i en smord 2.liters form (kastrull). Grädda i 175° i 60-70 minuter!


PASHA

Varje påskannandag äter vi middag hos min mormor. Till efterrät ät det alltid pasha och kulitsch. Båda är ryska traditioner. Det här är min mormors pasha recept och just det här receptet är inte ryskt utan georgiskt! Man skall äta det med någon sorts bulle och vanligast är det att äta den med den ryska påsk kakan kulitsch, som ni får ett recept på senare!

1½kg kvarg
400g socker
1 ägg+3 ägg gulor
1dl grädde
100g smetana
500g osaltat smält smör
1 vaniljstång

Rinn av kvagen. Vispa grädden hård. Blanda scker och ägg. Skrapa ut vaniljfröna men lägg trots det också i vaniljstången. Blanda ihop alla ingredienserna inklusive den avrunna kvargen. Fiska upp vaniljstången. Sätt i en pasha form, eller om du inte äger någon sådan ett kaffefilter för ytterligare avrinning.


Så här ser pasha formen ut!


MÅNADENS SÖTSAK-JORDGUBBSMOUSSE

Nu har vi just avslutat påsk middagen. Min bror och hans flickvän var hos oss och åt så det blev ingen särskilt traditionell påskmat. Min bror (eller hans flickvän) äter nämligen inte några andra grönsaker än morot och potatis och han äter heller ingen fisk. Så det blev hönswok. Deserten var iallafall väldigt vårig. Fast det är kanske allt med josdgubbar i? Om man vill kan man byta ut apelsinen mot lime.

JORDGUBBSMOUSSE MED APELSIN OCH VITCHOKLAD
225g fryst tinade jordgubbar (den blir bättre på frysta än på färska)             
½dl strösocker
Skalet från 1 apelsin
Saften från ½ apelsin
50g vitchoklad
2½dl vispgrädde
2 äggvitor

1. Mixa jordgubbar och socker. Borsta apelsinen under hett vatten och finriv skalet. Pressa ur saften.
2. Finriv chokladen. Vispa grädden ganska hård. Blanda i den rivna chokladen . Vispa äggvitorna till ett fast skum i en annan skål.
3. Blanda jordgubbsblandningen med gräddblandningen och vänd i äggskummet. Skeda upp i glas eller skålar och låt stå i kylskåpet i minst två timmar.



                                                                                           Söta saker

GLAD PÅSK!


                             GLAD PÅSK!
                                               KRAM TARA


PÅSKGODIS

Jag tycker man alltmer börjat se recept på påskgodisar i olika mattidningar. Så nu är det inte bara till julen man kan lägga på sig några extra kilon, utan även till påsk. Det här receptet var lite konstigt men i slutändan blev det riktigt bra!

PÅSKPASTILLER (20 ST.)

1 äggvita
1msk tropisk saft
5-6dl florsocker
20 m&m pastiller

Vispa upp äggvitan med en gaffel. Tillsätt saften och sedan lite florsocker i taget, det kan hända att det behövs mer, det kan hända att det behövs mindre! Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg m&m pastillen på toppen. Låt stelna över natten! Det kan vara bra att vända på dem och låta dem torka på andra sidan också.


ANDREAS OCH TARAS CHOKLADBEGÄR

Jag bor kanske i Finland, men jag har ändo nöjet att se alla de svenska tv kanalerna! Det finns en relkam som varje gång den kommer, gör mig aningen knäsvag och får dreglet att rinna. Nämligen relkamen för Bageriets Bästa Christinas Chokladbgär! I reklamen säger de att receptet finns på sidan men de finns ju inte att köpa i Finland. Men smart som jag är googlade jag receptet och nu har Andrea och jag bakat dessa otroligt himmelska cookies!  Så receptet och de två första bilderna kommer alltså från Göteborgskex.


Baka Christinas Chokladbegär


(ca. 20 kakor)

5,5 dl havregryn
4 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin, rumstempererat
3/4 dl farinsocker
1/2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl mörk choklad, grovhackad
3/4 dl kakao nibs
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
3/4 tsk rivet apelsinskal
1/2 dl vatten
Ljus choklad för doppning, minst 400 g

* Om du inte hittar några Nibs kan du använda fint hackad riktigt mörk choklad (minst 70 % kakao) istället.

1. Förvärm ugnen till 200 °C. Blanda mjöl, bakpulver, smör, socker, havregryn och salt så att konsistensen blir ungefär som brödsmulor. Tillsätt sirap, choklad, nibs, apelsinskal och vatten och blanda samman till en deg.

2. Rulla försiktigt degen i antingen en lång rulle eller i flera små (c:a 5-7 cm i diameter). Lägg degrullarna i kylskåpet i 30 minuter. Skär sedan degen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakpapper på.

3. Sätt i kakorna i ugnen och sänk temperaturen till 175 °C. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-15 min.
Ta ut dem och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

4. När kakorna har svalnat, smält den ljusa chokladen i ett vattenbad och doppa undersidorna av kakorna med hjälp av två gafflar.



UPPDATERING!
Ett litet tips kan vara att låta dem stelna i några timmar innan man börjar äta, så att de är riktigt knapriga och goa! Om man orkar vänta förstoss!

Bakning med Tara :)

Hejjsan! :D
Jag(Andrea) tänkte skriva ett litet inlägg på Taras blogg :D hihi. Jag är hos Tara nu och vi bakar ljuuuuvliga cookies <3. Degen är helt underbar och det blir roligt att sedan smaka på de färdiga kexen :). Tara sätter in receptet på cookiesena senare så att ni också kan baka dem :).

Jag tänkte sätta in ett recept på min favoritmüsli. Receptet kommer från Niklas mat på Svt:s sida.


Musli med honungsrostade nötter 

Tillagningstid: ca 30 minuter
Ingredienser
beräknat för ca 2 liter
 
2-3 dl  nötter, (exempelvis val-, hassel- och pekannötter)
2-3 msk  flytande honung
4 dl  havregryn
4 dl  rågflingor
4 dl  dinkelflingor
1 dl  torkade tranbär
1 dl  sultanrussin
1 dl  solrosfrön
1 dl  linfrön
1 dl  pumpafrön
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Strö havregryn, rågflingor och dinkelflingor på en ugnsplåt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter. De är klara då de doftar ungefär som nypoppade popcorn.

Rosta nötterna tillsammans med honung på hög värme i en torr stekpanna tills honungen karamelliserats runt nötterna. Slå över nötterna på ett bakplåtspapper och bred ut dem så att de inte klumpar ihop. Grovhacka nötterna då de svalnat.

Blanda gryn, flingor, nötter, frukt och bär och häll i en lufttät burk. Förvara mörkt så håller sig müslin längre.

Servera gärna tillsammans med smaksatt yoghurt.

Tips:
- Du kan givetvis använda de nötter, frukter och gryn du själv föredrar!

Ha det bra :D
H. Andrea


VÅR VÅR MIDDAG

I går kändes det verkligen som om våren äntligen var här. Vilket väll är på tiden så här i April! Detta firade vi med en riktig vår middag. Vår dukarna var på bordet och allt!




4 st

laxfilébitar, (à ca 125 g)

1 knippa

salladslök

2 st

apelsiner

1 st

röd chili, t ex spansk peppar

1 tsk

salt, + 0,5 tsk

1 st

röd paprika

2,5 dl

fullkornscouscous

1 st

grönsaksbuljongtärning

1 påse

färsk spenat, (150 g)

1 krm

nymald svartpeppar


1. Sätt ugnen på 225°. Lägg laxfilébitarna på var sitt stort ark aluminiumfolie. Strimla salladslöken. Skala och skär apelsinerna i hinnfria klyftor. Kärna ur och strimla chilin. Fördela lök, apelsin och chili. Strö över 1 tsk salt.
2. Vik ihop folien till tättslutande paket och ställ dem på en plåt. Tillaga mitt i ugnen 15–20 min.
3. Kärna ur och hacka paprikan. Tillaga couscousen i vatten med grönsaksbuljongtärning enligt förpackningens anvisning. Tillsätt paprika och spenat när ca 2 min av koktiden återstår. Smaka av med 1/2 tsk salt och peppar. Servera laxen ur paketen med spenatcouscousen till.

Receptet är från Allt om mat


TORTELLINI


Skala och finhacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor och fräs i olivolja. halvera 2 små askar körsbärstomater och lägg i pannan, salta och peppra. Såsen är färdig när den ser ut som en sås! Hacka ½ kruka basilika och strö över. Ånga brockolin, lägg till den i såsen och sätt i bitar av getost. Koka tortelinin enligt anvisningarna på paketet och blanda med såsen!

Tänkte att det kanske skulle kunna passa bra med ett tortelini recept, så där med tanke på bloggens namn!

MATTIDNINGAR

Hemma hos oss har vi rätt mycket mattidningar, och då menar jag verkligen mycket! Vi har allt från de svenska Allt om mat, Laga lätt, Elle mat & vin, Mat vänner och Gourmet till finska och tyska tidningar. På landet har vi ännumer!

 
Nu har alla dessa mattidningar fått sig en ny vän! Nämligen Lantliv mat & vin, en alldeles härlig tidning! Recepten är så otroligt lockande och precis som i Lantliv, så är bilderna alldeles perfekta i sina pastellfärger!

En annan ny grej inom mattidnigsvärlden är Le Parfait! En mattidning på nätet. Jättespännande tycker jag, men också lite skrämmande. Jag menar själv vill jag gärna ha tidningen i mina händer, kunna röra den! Fin, fina recept hade den i alla fall!


RSS 2.0