ATT DRICKA NUTELLA

Det bästa med hösten är att det är totalt acceptabelt att stanna inne framför TV en hel dag och umgås med nutella burken. Det brukar jag göra annors också och det bästa du kan göra med din nutella(förutom att äta det med sked ur burken eller sätta det i cupcakes) är att sätta det i varm, skummad mjölk!
Tänk dig att dricka nutella! Kan det bli bättre?

ETT ANNORLUNDA PÅLÄGG

Den senaste tiden har jag ätit väldigt mycket finskt rågbröd (med tanke på att jag vanligtvis bara äter bröd från cafét). Senast jag åt av detta bruna, mättande och ack så fosterländska bröd var då jag var säker på att jag skulle svälta ihjäl i skogen, träffade några flick scouter och tiggde till mig lite rågbröd.
Nåja, det är i varje fall väldigt gott att äta äggröra på brödet och det tycker jag att ni ska testa!
Förrästen har jag provvecka, men så fort jag har tid så kommer jag bjuda på intressantare inlägg med recept :D

EN VANLIG SALLAD

Jag trivs så bra i min nya skola! mina nya vänner är helt underbara och det känns som att vi skulle ha kännt varandra mycket längre än 1½ månad!

För två veckoslut sedan var vi alla tillsammans på Idas lande och en av dagarna var det här vår lunch; sallad med stekt halloumi!

JAG HAR ÖVERLEVT!

Vid det här laget har ni kanske förstott att jag gillar mat? De senaste tre dagarna har jag levt utan mat, sedan gått ungefär 40 km med en 10 kgs väska och flera gånger trott att jag skall svimma, spy eller börja gråta. Samtidigt har vi haft det jätteroligt och det är med säkerhet något jag aldrig kommer att glömma.

Jag har få gånger talat så mycket om mat och vad jag vill äta. Vi var så desperata att vi gick och tigga SENAP av en barnfamilj som var på utflykt i skogen. Och tro mig det hör till något av det godaste jag ätit då vi delade på en kopp med senap i!

När jag kom hem var jag sååå lycklig när jag äntligen fick äta, och jag kommer aldrig glömma sen underbara måltidan!
Jag åt b.la. danska semlor med smör eller kanske ja borde erkänna; smör med danska semlor
Så åt jag två bitar choko- körsbärskaka. Dessutom åt jag avokado och bön pasta. Aldrig har jag varit så besviken som när jag märkte att avokadon var rå! Det var nämligen avokado pasta jag trånade mest efter under vår korta vandrings tur!

ÖVERLEVNADS FRUCKOST

Tyvärr blir det ingen uppdatering på veckoslutet eftersom jag är på överlevnads kurs! Så tänk på mig som inte får äta något på hela veckoslutet när ni tittar egenom alla recepten! :D

Här är mitt morgonmål, jag borde väll hållas mätt en tid :D

MARIES KLADDKAKA

I dag sa Marie (som förrästen har en underbar blogg!!!) att jag måste uppdatera för att allting på min blogg ser så gott ut. Det gjorde mig jätteglad och det är sånt som får mig att vilja blogga.
Därför är det här underbara kladdkake receptet till henne :D
2 ägg
2½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao 
100 g smält smör
2 dl socker
1 dl farinsocker
1½ dl mjöl
1 msk snabbkaffe pulver

Rör först ihop ägg och socker och blanda sedan i resten av ingredienserna. Smörj formen och bröa den med kokosflingor. Grädda i 175 grader i 20 minuter.

SESAM ÖPPNA DIG!

De här snack bollarna är hälsosamma. Jag tycker inte det stämer att något skulle behöva var äcklicgt bara för att det är nyttigt, men de här bollarna smakar verkligen... speciellt.

Kanske gjorde jag något fel, kanske ska de smaka så här? Ni kan ju testa själv men ska jag vara riktigt ärlig så avroder jag er ifrån det!

 

Ideén kom härifrån, och i övrigt är allting på hennes blogg väldigt gott!

 

SESAMFRÖBOLLAR

 

100 g smör

1 msk honung

½ dl vatten

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 dl sesamfrön

1 dl torkade tranbär

1 krm salt

 

Smält smöret tillsammans med honungen och vattnet. Blanda alla de andra ingredienserna i en bunke och häll sedan över smörblandningen. Rör till en kladdig deg och forma små bollar av den. Ställ ut på plåt med bakplåtspapper och grädda i 15 minuter i 175 grader.



PLÄTTKALAS

Vet ni? Ibland kan det kännas väldigt lyxigt att äta plättar. Så om ni inte har något annat för er i kväll tycker jag ni skall steka lite plättar!

Jag skall åka till Korpo över helgen med mina kompisar. Det ska bli sååå roligt, och vet ni? På söndaag har vi tänkt äta plättar :D

Ha ett jättefint veckoslut♥


2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
6 dl mjölk
3 st ägg
2-3 msk smält smör eller margarin

Blanda mjöl och salt i en skål.

Häll i hälften av mjölken, rör om och vispa till en klumpfri smet.

Häll i resten av mjölken och knäck i äggen. Vispa smeten slät med smält matfett och låt den stå och pösa en stund.

Grädda på ena sidan och när ovansidan stelnat vänder man med stekspade och gräddar på andra sidan.



PÅ TAL OM FROYO...

För en tid sedan träffades Simone och jag på Kippo. Det var trevligt att få höra allt om hennes sommar och dessutom så åt vi väldigt god yoghurt glass med mango!
Du vet väll hur du gör din egen? Antingen gör du såhär, eller såhär!

SUSHI

I dag på "mat från hela världen" kursen lagade vi sushi. Och herregud så mycket sushi vi laga! Jag är ännu mätt. Förutom sushi lagade vi räkchips och friterade grönsaker.

Det här var vår andra timme på den kursen och allting är jätteråddigt! Vår lärare är från Kina och talar rätt dålig engelska, och vi har inge recept och ingen förstår någonting. Påriktigt, det känns som att jag aldrig för skulle ha lagat mat när jag gör det i skolan :D

Vi har i alla fall jätteroligt och supergott har allting blivit hittills. Nästa vecka ska vi laga vårrullar!
Tyvärr hade ingen av oss kamera med, men här är en bild på sushi jag åt i Tyskland på sommaren.

VECKANS BLOGG

Vet ni? Sedan jag började blogga har jag drömt om att jag skulle få se min egen intervju under veckans blogg! Och nu, efetr snart 2 år har det hänt :D
VÄLKOMMEN ALLA NYA LÄSARE! HOPPAS NI TRIVS OCH ATT NI STANNAR KVAR!♥
Förrästen, om ni trycker på knappen här nere kan ni följa min blogg med bloglovin!
bloglovin

I SCREAM FOR ICE CREAM

Yoghurt (är ett ord jag måste googla varje gång jag skall skriva det eftersom jag inte vet hur det stavas) glass är som ni antagligen har läst förr typ det godaste man kan äta!

Ni minns förra gången att det blev aningen för sött? Men vet ni? Den godaste glassen får man med bara turkiskyoghurt (haha jag googla det igen fast jag redan skrivit det en gång :D) och honung. Mycket honug förstoss!
Bara kör lämplig mängd tukiskyoghurt och honung i glass maskin ½ timme och låt frysa ytterligare ½ så får ni en härlig sammetslen glass som ni antagligen vill äta med frusna vinbär!

FEAD UP WITH BASILIKAPESTO? NO MORE!

Ganska ofta ut går jag ifrån ett pesto recept när jag ska laga en enkel sås. den här gången ersatte jag bailikan med rödbetor och pinjenötterna med valnötter. Lite som en höstversion av pesto!
Visste ni förrästen att om man sätter peston i en luftätburk och täcker ytan med oljan kan den hålla väldigt länge?
RÖDBETSPESTO
4-5 kokta, skalade rödbetor
100 g valnötter
2 vitlöksklyftor
3 soltorkade tomater
1 dl olivolja
100 g parmesanost

Riv parmesanosten och rosta valnötterna (Akta brandvarnaren! Ni har läst det här förut, och bara så ni vet är det inte så smart att ha brandvarnaren ovanför spisen). Kör ingredienserna i en matberedare. Färdigt!



CHOKLAD CAKEPOPS

Jag måste säga att jag tycker cakepops verkade ganska enkla att laga, men jag hade såååå fel! Det var en av de svåraste sakerna jag någonsin bakat och det tog flera timmar.
Jag menar HUR? skall man få kakan att hållas på en pinne??? Det var i varje fall väldigt gott även om jag måste medge att jag nog nästa gång klarar mig med bara kaka... utan pinne!

CHOKLAD CAKEPOPS

1 sockerkaka (1 del mjöl, 1 del socker, 1 del ägg + lite bakpulver)
200 g philadelphia
nutella
choklad till doppningen och strössel och andra dekorationer
Mosa kakan med färskosten. Blanda i nutella, forma till bollar, trä på en pinne och doppa i smulten choklad! Dekorera med mini oreos och strössel.



CHOKLAD, PASSIONSFRUKT OCH HALLON

En dag i Hamburg satt mamma och jag oss ner på Arkadencafe. I sommarhettan beställde vi otroligt goda typglassportioner. Det  var inte riktigt glass, men jag minns inte vad det hette :) Min var vitchoko-passionsfrukt och mammas mörkchoklad-hallon.
Visst ser det gott ut?
Ett helt glas vitchoklad, men ni vet när man shoppar får man äta vad som helst (man bränner så mycket kalorier! Eller hur?)

HALLONCURD- OCH MARÄNGPAJ

När jag kom hem från lägerskolan på fredagen möttes jag en härlig doft redan i trappan. Mamma stod och lagade en underbar marängpaj. Den är otroligt god, men kom ihågv att det inte är så smart att äta ½ paj till morgonmål. Det kan leda till lätt illamående...
Mamma hade hittat receptet här.

HALLONCURD- OCH MARÄNGPAJ
125 g smör
½ dl florsocker
3 dl vetemjöl
1 äggula

Hallon curd:
250 g hallon
1 ½ dl grädde
1 dl florsocker
1 ½ msk Maizena
25 g smör

Marängtopp:
2 äggvitor
1 ½ dl strösocker
Arbeta gärna ihop degen till bottnen i en matberedare. Tryck ut
den i en pajform, picka med en gaffel och ställ i kylen i minst 30 minuter.

Förgrädda i 10 minuter, 175º, i mitten av ugnen.

Blanda grädde, florsocker och hallon. Ge ett snabbt uppkok under vispning. Tillsätt Maizena utrört i lite vatten och sjud någon minut. Krämen tjocknar snabbt. Ta av från värmen och rör ner smöret.

Hallon curden ska vara avsvalnad innan den fylls i pajskalet så gör den i god tid. Den kan stå färdig i kylen och håller upp till en vecka. Det går även bra att frysa den. Mängden räcker till 2 pajer men är även god som fyllning i mjuka kakor, muffins, tårtor eller i hemgjord glass.

Vispa äggvitorna styva, tillsätt sockret lite i taget.

Bred ut hälften av hallon curden i det förgräddade pajskalet och klicka toppar av marängen. Strö över mandelspån.

Grädda ca 25 minuter tills marängen fått färg. Observera att marängen endast blir spröd på ytan och "seg" inuti.

Låt svalna innan servering, den är även god kall.
Förrästen är halloncurd otroligt gott att bre på nybakade croissanter!

NIO RÄTTER SMAKEXPLOSION

Det är väldigt många gånger jag skrivit att jag ätit något som är det godaste jag någonsin ätit, men så är det så att jag äter väldigt god mat väldigt ofta :D Och man kan ju inte jämföra t.ex. oreo glass (som ni MÅSTE testa) med en sådan middag som ni ser nedanför.
För det här var verkligen det godaste jag ätit. Vi firade mammas födis på den asiatisk- nordiskarestaurangen Gaijin. Det var inte bara de nio rätterna som var goda utan servicen var också jättebra för att vara en restaurang i Helsingfors.
Green shell mussel, soy-yuzu dressing, pomelo, gari ginger
Det här var en sådan smakupplevelse! Jag kan inte förklara hur det smakade, men nu vet jag verkligen vad man menar med en smak exploion!
Pork belly, pickled cucumber, soft bread
Sashimi
Glazed eel, duck liver, nori bread
Grlled octopus, yuzu-honey dressing, tomato
Pork ribs, sori-mirin caramel, spring onion
Efter första rätten så var det här det godaste. Tänk karamell glaserat kött!
Fried scallops, lemon-wakame dressing
Braised veal cheeks, roasted eggplant, pine nuts
Sake blueberry sorbet, vanilla lime créme, lemon verbena
Jag klarade inte av att översätta menyn till svenska men jag gissar att bilderna talar sitt eget språk i fall att ni inte förstår. Alla delade på allting, utom deserten då alla fick sin egen.

HÖSTIG ÄPPELKAKA

Det är ett allmänt faktum att det bästa med hösten är att sitta inne och dricka te medan man hör hur det regnar utanför. Men för det här behövs ju något att äta och vad passar bättre än denna underbara kaka? Idén kom härifrån men min version är lite annorlunda.


HÖSTIG ÄPPELKAKA

6 äpplen 
3 msk strösocker
1 msk kanel

1 dl grumlig äppelsaft

1½ tsk torkad ingefära
½ msk vaniljsocker
½ tsk malen kardemumma

___________________________


150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Skölj och skär äpplen i skivor med skalet kvar. Lägg äpplena i en  bunke och häll över socker, äppelsaft och kryddor. Vänd runt noga och marinera över natten.

Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt. Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet. Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken. Rör inte vispa. Häll smeten i en rund springform 25cm diam. eller annan liknande storlek. Fördela äppelskivorna ovanpå smeten i form av en ros (se bild). Grädda i 175 grader ca 1 h.

GLASYR

Ekologisk citronsaft

Florsockerglasyr

valnötter

russin

Gör en glasyr av sockret och saften och "limma" sedan fast nötter och russin.


BLOGGPAUSEN ÄR ÖVER!

Ärligt talat vet jag inte riktigt vad jag ska skriva. Jag menar att gå från att blogga en gång per dag till att inte blogga alls på 1½ månad och sedan börja igen som inget skulle ha hänt går ju inte riktigt.
Men faktiskt har det inte hänt så mycket annat än att jag inte har varit i Finland och så har jag börjat skolan och ni vet, så har det inte riktigt blivit av...
Nåja, nu skall jag börja blogga igen och om man ser det från den ljusa sidan så har ja ju mycket mera att blogga om efter en paus och ni kommer få ta del av all mat jag fått äta både i Tysklan, Sverige och här hemma.
I slutet av september kommer det dessutom att ske en väldigt stor förändring här på bloggen, så det kan ni ju hålla utkik efter! 
Dessutom vill jag tacka mina trogna läsare som ha tittat in här varje dag i hopp om att hitta ett inlägg :D

RSS 2.0