GRÖTIGT

Förgyll din gröt med gojibär (som faktiskt blir goda och mjuka i gröten), vallmofrön, linfrön och persikor!

Man vet att man är stark när man söndrar persikokärnan:D

KÖRSBÄR ♥ CHOKLAD

Körsbär är kanske mitt favorit bär så här på sommaren och ja vem kan motstå kombinationen körsbär och choklad?

Dela 5 körsbär i bottnen på varje kopp.

Koka upp 130 g mörkchoklad och 1 dl vispgräde. Tillsätt en klick smör (så det inte blir för hårt), ta av från plattan och blanda i ½ dl kakaopulver. Häll chokladmassan över körsbären och låt stelna i kylskåpet.

EN FRUCKOST, ETT MORGONMÅL

Som sagt så har turkiskayoghurten blivit omåttligt populär hemma hos oss och det är väll bara så att det inte kan bli så mycket godare än då man äter den med färska bär, honung och pekannötter

HALLONCROISSANTEN

Förrästen tycker jag ni ska testa Stockmanns hallon crissanter. Eller så brer ni hallonsylt på en vanlig croissant, men det känns ju lite extra lyxigt med hallonsylten i :D

CAESARDRESSING

Ni vet kanske vid det här laget att jag gillar caesarsallad väldigt mycket, och för ett tag sedan åt jag den med hemlagad dressing. Receptet snodde jag härifrån!

2 1/2 dl rapsolja

1 ägg

3 msk färskpressad citronjuice

1/2 msk dijonsenap

2 sardellfiléer

1 vitlöksklyfta

1 msk vatten

1/2 krm nymalen svartpeppar

1/2 krm salt

ev 1/2-1 msk vitvinsvinäger


Mixa allt utom osten i en mixer eller med stavmixer tills det tjocknar. Krydda med peppar, salt och ev vitvinsvinäger.


EL-AVBROTTS BAKELSER

Ja, det mesta som finns att berätta om de här små skapelserna berättade jag väll igår, men ni måste verkligen testa det här, det är sååå enkelt. Om det inte blir el avbrott förstoss.

Och ja, det var precis vad som hände mig. Det åskade och så plötsligt hade vi ingen elektricitet och i det här receptet behövs både mixer och ugn...

Till 5 bakelser:

100 g pekannötter
75 g sötmandel
2 msk honung
1 ägg

mascarpone
hemlagat vaniljsocker
färsk frukt och bär

Sätt ugnen på 175 grader (om ni har el, annors vänta lite med det:D). Mixa nötterna till en grynig massa och blanda med ägget och honungen. Tryck ut i muffinsformaroch grädda i en kvart, låt kallna.

Blanda mascarponen tillsammans med sockret och klicka ut i muffinsformarna. Dekorera med frukt och bär.

DEN LILLA BAKELSEN


Det här är receptet med stort R! Det är så enkelt och faktiskt rätt hälsosamt också, det innehåller varken socker, smör eller mjöl. Receptet får ni i morgon!

FRUCKOST

På senaste tiden har jag varit alldeles besatt av turkisk yoghurt, tro mig det går att äta tillsammans med det mesta. Men allra bäst tycker jag det passar till morgonmål tillsammans med alldeles för mycket honung!

Turkisk yoghurt
1 Banan
Frysta blåbär
Rostade kokosflingor+nötter
Honung

SOMMARSOPPA

Den här soppan lagade vi med mina söta barnvaktsbarn. Den är lite annorlunda eftersom den är gjord på yoghurt och den passar bra en varm sommardag då den kan ätas kall.


SOMMARSOPPA

7½ dl yoghurt
dill
lök
vitlök
mynta
3 vanliga potatisar+ 3 rosamunda potatisar
1 frilands gurka
3 morötter
buljong

Fräs lök och vitlök tillsammans med dill i en kastrull. Stek de skurna grönsakerna i kastrullen, häll på buljong och låt koka tills grönsakerna mjuknat. häll till sist i yoghurten och blanda i myntan.

MEZE

I dag åt vi middag på en libanesisk restaurang som heter Meze. Den ligger mellan Esplanaden och järnvägsstatiionen och servera alldeles underbar mat! Helt klart en av mina nya favorit restauranger.

Imorgon åker jag till Tyskland (+sverige+danmark) för lite på en halv månad, men vi hörs i slutet av juli. Men ta det lungt det kommer upp tidsinställda inlägg om min internet vill samarbeta:D

Jag beställde en tallrik med en massa små rätter, b.l.a. hummus, falafel, halloumi och tabouleh. Visst ser det gott ut?

SOMMAR SÖTSUGET

Vad är bättre sommar tidsfördriv än att laga mat och baka? Här är några tips på vad du kan laga i sommar!
Överraska någon med kärleksfulla kardemummaplättar
Det perfekta receptet för att stilla sötsuget
En annorlunda paj med solsmulten vaniljglass
Frasig rabarber-marängpaj
Svalkande jordgubbskompott med lime mousse
Bjud på en cupcake, både roligt att laga och undertbart gott att äta
Fastän choklad är rätt mäktigt så här i sommarvärmen kan man liksom inte få nog av det! Det här receptet kommer ni absolut inte ångra att ni testat. Eller jo, det kommer ni kanske att göra det finns en rätt stor chans att man äter för mycket...:D
Froyo i solnedgången kan inte på något sätt bli fel!
Hallon+kola=sant
Och så har vi förstoss oreoglassen. Jag vet inte om ni kan föreställa er hur gott det här är. Det är alltså choklad och oreos och det är glass och det är såååååååå himmelskt!!!

ITALIENSKA TUNNBRÖDSRULLAR

De här tunnbröds rullarna passar också jättebra att ha med på picknick och de är faktiskt ovanligt goda för att låta så vanliga om ni förstår vad jag menar? :D

8 st

tunnbrödsskivor, ca 20x15 cm

250 g

mozzarellaost

4 st

tomater

1 st

basilika i kruka

25 g

pinjenötter

2 msk

olivolja

4 krm

salt

4 msk

olivolja till stekning

 

Tärna mozzarellaosten i 1/2-cm stora kuber.

Dela tomaterna längs "midjan". Gröp ur kärnorna med en liten sked. Tärna tomaterna.
Grovhacka basilikan. Rosta pinjenötterna lätt i torr stekpanna under omrörning.
Blanda mozzarella, tomater, basilika, pinjenötter, hälften av olivoljan och salt i en bunke.
Fördela och rulla in fyllningen i tunnbröden.
Hetta upp resterande olivolja i en stekpanna. Stek 4 tunnbröd åt gången, någon minut på var sida. Låt rullarna svalna. Rulla in dem i folie eller smörgåspapper.


KYCKLINGBULLAR MED VITLÖK

De perfekta bullarna att ta med på picknicken, kycklingbullar med vitlök!
Jag har faktiskt aldrig testat kycklingfärs, men efter att noga läst innehållsförtäckningen fick färsen komma med hem. Lite smaklös är köttet i sig så det gäller att krydda bra.

400 g

kycklingfärs

1 st

ägg

0,5 dl

ströbröd

1 st

vitlöksklyfta

0,5 dl

persilja, hackad

 

salt, peppar

 

smör till stekning

 

Blanda kycklingfärs, ägg, ströbröd, persilja och den pressade vitlöksklyftan.
Salta och peppra efter smak.
Rulla till köttbullar och stek bullarna på medelvärme tills de är genomstekta.


KOKOS TIPSET

Mitt bästa smulpajstips är att sätta i lite kokosflingor. Pajen blir härligt knäckig! Här en rabarber-kokospaj

CAL SLAW

Cal slaw är absolut den bästa sommar salladen. Den passar otroligt bra till grillmat och är inte allt för svår att slänga ihop på färska grönsaker!

Morot
Kål
Vår lök
Röd lök
Dill
Majonäs
Creme fraiche
Söt sur chilisås

UNDERBAR HALLON KOLA CHEESCAKE

Den här kakan har jag tänkt laga väldigt länge! Och ja, vad skall jag säga? Det var totalt himmelskt!

1½ dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g smör

3 ägg
200 g philadelphiaost
1½ dl matlagningsyoghurt
1 dl florsocker
¾ dl hallonsylt

½ dl hallonsylt
200 g hallon

50 g smör
2 msk strösocker
2 msk sirap
1 dl vispgrädde

1. Värm ugnen till 200°.
2. Blanda havregryn, mjöl och socker. Smält smöret och blanda eller mixa ner det till en smulig röra.
2. Tryck ut smulorna tunt i en 24 cm form med löstagbar kant och ställ den i kylskåpet en stund.
3. Grädda pajskalet 10 min i nedre delen av ugnen.
4. Blanda ingredienserna till fyllningen, häll den i pajskalet och grädda cheesecaken ca 25 min.
5. Ta ut och låt den kallna helt, gärna till nästa dag. Bred då hallonsylt över ytan och lägg på ett lager färska hallon.
6. Koka ingredienserna till kolasåsen ca 5 min och ringla den varm över hallonen inför serveringen.


RSS 2.0