DIJON CREMÉ

Det här är en riktigt god kräm som passar otroligt bra till de flesta sorters fiskar. Här serverade jag den till stekt grav lax. Det går faktiskt bra att steka gravlax när det blivit över som rester.


Dijon cremé

1/2 kruka oregano

2 dl cremé fraiche

3 msk dijon senap

Saften från en halv citron

1 1/2 msk honung

Salt, svart peppar


Finhacka dragonen och blanda med cremé fraiche och honung. Smaka av med salt och pappar. Låt sta kallt till servering.




LAVENDEL KAKAO

Det här är en av de godaste drycker jag någonsin druckit! Ni bara måste testa lavendeln och chokladen passar så bra i hop och låter man det stå en stund ger det extra mycket smak. Det perfekta sättet att överraska någon på, ingen tväkan om att han eller hon inte kommer stå i tacksamhets skuld till dig!:D


Lavendel kakao

Blanda "riktigt kakaopulver" med äkta vailjsocker i en kopp. Värm mjölk i en kastrll och blanda i lite honung. Häll mjölken i kopparna och sätt i lite torkad lavendel! Njuuut!


PASTASÅS MED TOMATKROSS

Jag har den senaste tiden användt mycket tomatkross. Det går att göra så otroligt mycket med det, det är billigt och det går oftast snabbt. Här får ni receptet på den ultimata pastasåsen som inte innehåller särskilt mycket mer än just, tomatkross!


Hacka en lök och pressa tre vitlöksklyftor och stek dem i olja. Häll över tomatkross och söt chilisås. Koka pastan, häll bort vattnet och strö över fetaost.


"HÅLL DIG LÄNGE MÄTT FRUCKOST"

Med avokado håller man sig länge mätt och därför är det ett bra morgonmål. Blanda en tärnad avokado med lite lätt majonäs. Servera på rågbröd med lite tomat.

LINSGRYTA MED RUSSINGRYN

Alla människor borde ha åtminstone en vegetarisk dag i veckan. Det här är något Marres familj innfört. Hon bad om lite vegetariska recept och här är en av mina favoriter. De flesta ingredienserna brukar man ha hemma och det är inte särskilt svårt att laga!

Linsgryta med russingryn

1 lök

2 pressade vitlöksklyftor

Curry, Chili, Kanel

3 dl vatten

1 tetra tomatkross

1 tärning buljong

2 msk tomatpuré

2 msk mangochutney

2 dl röda linser

salt och peppar

 

4 portioner couscous

1 dl russin

3 msk mangochutney

salt och peppar

olja

 

 

1. Finhacka löken och bryn med vitlök, chili, kanel och curry.
2. Häll på vatten, buljong, tomatkross och linser.
3. Låt koka upp, rör om. Häll sedan ner chutney och pure. Låt puttra under lock i ca 10-15 min.
4. Koka couscousen enligt förpackningen. Rör ner chutney, russin, kryddor och persilja. Smaka sedan av grytan med mer kryddor.
5. servera


POWER BREAKFAST

Häromdagen, då jag var över natten hos Marre överraskade hon mig med en riktig power breakfast! det var otroligt gott. Morgonmålet bestod av gröt med frsta blåbär på och de kalla blåbären var otroligt goda tillsammans med den heta gröten. Till det var det ett havrekax och en kopp te! Tack Marre!♥

DAGENS MIDDAG

Förrästen, till middag blev det koriander höna på Bar 9. Ett jätte mysigt lite shabby chic ställe, jag gillade det!  
Jag tror den här rätten lärde mig gilla koriander:D

PUST!

Nu är jag hemma från joggingturen, och vilken joggingtur! Typ två gånger runt brunssan och efteråt de vanliga musklerna+stretching (hur skrivs det?)! Nu har jag fem blödande skavsår och nackspärr men det börjar ändo kännas riktigt bra med alla dessa joggingrundor!:D Nu unnar jag mig själv en Kismet med cheescake smak (hoppas den är god) och nya nummret av laga lätt!
Ha en skön kväll!♥ 

MOROTSKAKA OCH FLYGBILJETTER

Idag har det varit helt galet på cafét, så mycket kunder! Jag är jätte trött, tänk hur det kommer att bli om jag får jobbet på Four seasons ett annat café/restaurang. Fast det kommer och vara värt mödan när vi (jag och Marre) har tillräckligt med pengar för att åka till Tyskland. Och vet ni vad? I dag bokade Marre och jag våra flygbiljetter. Det blev KLM via Amsterdam. Vad gör man inte för det billigaste?:D Blev så otroligt glad när jag fick textmedelandet av Marre: "Allt bokat! Redo för ditt livs resa?:D"

Den här kakan bakade Andrea och jag på sommaren. Vi skall snart ut och jogga tillsammans och det måste man nog göra om man bakar en sådan här kaka för man tar alltid en bit extra!



Morotskaka

 

4 ägg

6 dl rivna morötter

2 dl solrosolja

4 ½ dl vetemjöl

2 dl strösocker

2 dl farinsocker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 tsk kanel

 

Glasyr:

200g philadelphiaost

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

2 msk citronsaft

30 g mjukt smör

 

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter.

Vispa olja och socker pösigt, tillsätt äggen. Vispa i de rivna morötterna. Vispa degen till en jämn smet.

Blanda ihop alla torra ingredienserna och sikta försiktigt ner dem i smeten. Rör tills smeten är slet. Häll över smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 55-60 minuter. Låt kakan svalna.

Vispa ihop alla ingrediensera med en stavmixer. Bred ut över kakan.

 


PIFFA UPP DINA MALETTKÖTTBIFFAR

Maletköttbiffar

 

Något som verkligen piffar upp maletköttbiffarna är att sätta små bitar av soltorkadtomat i smeten. En god sås till biffarna blir tzatziki sås! Servera med hemlagade klyftpotatisar.

 


TACOPASTASÅS

Tacopastasås

 

Stek maletkött tillsammans med en hackad lök tills de båda blivit bruna. Tillsätt en burk med salsa. Koka pastan enligt annvisningarna på paketet. Strö över lite tacochips och servera med en klick turkisk yougurt. Det blir verkligt gott och är ju verkligen inte svårt!


ANDREAS OCH TARAS TOPPIGA RABARBER-MARÄNG PAJ

Det här är ett annat recept Andrea och jag knopat ihop på egenhand. Inspiration fick vi från en desert vi gjorde när Andreas familj hade gäster. Det receptet får ni senare för det verkar som om min dator har ätit upp vissa av bilderna från när jag var hos Andrea på sommaren. Måste snällt be Andrea skicka några.♥




Taras & Andreas toppiga rabarber maräng paj

 

Botten:

1 ägg
1 dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör

 

Fyllning:

400g rabarber

1 ½ dl florsocker

½ dl strösocker

2 vaniljstänger

4 äggulor

 

Maräng:

4 äggvitor

½ -1 dl strösocker

 

1. Vispa ägg och sockert pösigt. Blanda i mjölet och bakpulvret. Tillsätt till sist det smältna smöret. Om degen är för smörig kan du tillsätta lite mjöl. Tryck ut pajbottnet i en form med löstagbarakanter och nagga skalet med en gaffel

2. Låt rabarbern, ströcockret och vaniljstångerna sjuda i en kastrull utan lock i ca. 15 minuter. Låt svalna och tillsätt florsocker och äggulor. Spara äggvitorna, de behövs senare.

3. Vispa äggvitorna hårda och strö under vispnigen i sockret

Häll på fyllningen och grädda i ca. 10 minuter (tills fyllningen stelnat)

Klicka ut marängen över pajen och grädda tills den får en gyllene färg. Ta inte ut den ur ugnen, utan lämna ugnsluckan på glänt så att den inte sjunker ihop.


MED MAGEN FULL AV VINDRUVOR

Vindruvor är en frukt (bär?) som jag älskat sen jag var liten. Men på två år har jag egentligen inte ätit vindruvor utom någon enstaka då och då. Vindruvor innehåller nämligen mycket gift och det är också den enda frukten som inte är hälsosam eftersom blodsockret stiger så snabbt då du äter dem. Det om blodsockret stod i Solo, och då måste det ju vara sant, eller hur? Iallafall, i dag har jag klämt i mig ett helt paket alldeles själv, bara på några minuter. Efter det gick jag och Marre (som förrästen slutat blogga) på en 40 minuters jogging runda. Det kändes inte riktigt bra kan jag lova!:D


CITRON OCH ZUCCHINI PASTA

Den här pastan är otroligt fräch med sin lite syrliga smak. Om ni använder en stor zucchini kan ni använda halva. Förrästen, har ni märkt att när man använder en övermogen zucchioni lossnar det någonsorts konstig grönvätska som inte lossnr från händerna. Jag måste vänta en hel dag fören det försvann, det lossnade inte med något medel. En på cafét hade varit medd om samma sak, så jag vet iallafall att det inte är jag som är onormal :D

Citron och zucchini pasta

 

1 liten zucchini

1 lök

1 paket bacon

1 citron

1 paket färskpasta

 

Ta ut ”kärnhuset” ur zucchinin och tärna den. Hacka löken och stek zucchinin och löken i olja och pressa över saften från en halv citron. Lägg åt sidan och stek bacone i bitar, tills det blir lite knaprigt. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, häll bort vattnet. Kombinera de båda stekpannorna och lägg i pastan. Stek tills pastan får en lite gyllene färg och häll över lite till citronsaft.

 


ANDREAS OCH TARAS PUTTRIGA FETA BOLOGNESE

Tacka grannen för det här inlägget! Använder grannens internet just nu men tyvärr har han det avstängt de flesta tider på dygnet. Den här pastasåsen hittade Andrea och jag på, på sommaren och det är en riktig "rensa skåpen pastasås". Det är inte en fet pastasås, utan en fetaost pastasås. Jag vet, rubriken är lite missvisande. :D

Andreas och Taras puttriga feta bolonges sås

 

1 stor gul lök

2+1 vitlöksklyfta

3 tomater

250g maletkött

½ -1 dl (lite efter smak) chilisås

100g creme fraiche

en slurk matlagnings grädde

½ paprika

4 små, finrivna morötter

rypsolja till stekning

oregano

provecekryddmix

färsk basilika

fetaost

pasta

 

Hacka löken och 2 vitlöksklyftor och bryn de tillsammans med de tärnade tomaterna. Sätt åt sidan då löken får en gyllenebrun färg.

 

Bryn köttet i rypsoljan tillsätt chlisås lite efter smak.

 

Lägg i creme fraichen och lite grädde i köttet. Rör om, sänk värmen och låt puttra för sig själv.

 

Riv morötterna, tärna paprikan och blanda med maletköttet.

 

Tillsätt kryddorna enligtsmak och låt puttra.

 

Koka pastan enligt förpackningarna på paketet.

 

Smula över fetaost och strö över lite färsk basilika.

 


ETT ÖKONBLICK

Vår internet hemma har inte fungerat på några dagar eftersom vi bytt operatör och jag vet inte när vi får tillbaka den! Så vi håller en liten paus tills internet är tillbaka, skriver hos Marre nu.
Ha det superbra, Kram Tara♥

DAGENS SMOOTHIE


Dagens smoothie passade bra idag då det varit så hett. En bra start på den andra skol dagen.  Färgglad var den dessutom! Dagens smoothie innehöll:
Avsvalnat vitt te
Frusen mango


TYSKA RESTAURANG BESÖK

I dag skall jag laga mat hela dagen för att ikväll kunna bjuda mamma på den perfekta födelsedagsmiddagen. Därför får ni idag njuta av mat som andra har lagat. Här är alltså bilder från alla restaurang besök jag gjorde i Tyskland under sommaren. Ni skall förrästen få flera bilder från mitt mat Tyskland och mat jag lagade där.


Medelhavs flammkuchen, är en tysk variant av pizza fast mycket godare. Jag hade något smuts på linsen så därför är bilden lite suddig

På varenda restaurang i Tyskland serverar är friterad fisk. Helt gott ibland men man blir lätt trött på det

Det här var otroligt gott! Jätteräkor i chilismör med nybakad chiabatta

Grekisk sallad

Crepes fyllda med grav lax

Någonsorts liten gourmet tallrik

Det här åt jag på en "ört restaurang", det är ugnsbakad potatis med chevre och lavendel

Många påstår att det här är Lübecks godaste chokladkaka men jag har nog ätit godare

KAK HJÄLP!

Mamma har födelsedag på söndagen. Jag har ingen aning om hudan kaka jag skall laga. Gärna något med choklad och bär, så där smått sommrigt. Har ni något tips på en bra kaka? Den här kakan lagade jag ifjol och den var en riktig hit!

Fransk chokladtårta

150g smör eller margarin

2dl socker

150g mörk blockchoklad

4 ägg delade i vitor och gulor

1 ½ dl vetemjöl

Glasyr:

100g mörk blockchoklad

1-2msk smör


1. Börja med att smälta chokladen i ett vatten bad.

2. Rör under tiden smöret riktigt mjukt och poröst tillsammans med sockret. Lägg sedan i en äggula i taget och rör om väl mellan varje. Vitorna läggs i en annan skal sa länge.

3. Häll sedan i den varma chokladen i äggsmeten och rör om. Trillsätt vetemjölet.

4. Vispa äggvitorna riktigt fluuffiga med en ren visp. Vänd ner hälften av äggvite skummet i smeten, sedan resten av vitorna med lite varsamma rörelser. Smeten behöver inte bli jämn.

5. Lägg smeten i en rund, smord och bröad form (som rymmer 1,5 liter smet), helst en form med löstagbara kanter. Man behöver inte jämna ut smeten, den jämnar ut sig själv i ugnen.

6. Grädda i 175 grader i 30-35 minuter. Den här kakan skall inte bli helt genom gräddad, den skall fortfarande vara lös i mitten da man tar ut den.

7. Låt kakan svalna. Det kan vara smart att ställa den upp och ned sa att den inte sjunker ihop.

8. Glasera med smält choklad med en smör klick. Smör klicken gör sa att glasyren inte gar söndernär kakan skärs upp. Lat glasyren stelna och servera med färska hallon!


SASKATOON-LIME PAJ

Den här underbart sommriga pajen är gjord på saskatoonbär. Saskatoonbär smakar lite som en blandning av vinbär och trädgårdsblåbär. Om ni inte hittar lime-vitchoklad kesella kan ni ju smaksätta den själv, och då smakar den ju också mera!



SASKATOON-LIME PAJ
1 ägg
1 dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör

Saskatoonbär
1 burk lime-vitchoklad kesella/kvrg
1 ägg

1. Vispa ägg och sockert pösigt. Blanda i mjölet och bakpulvret. Tillsätt till sist det smältna smöret. Om degen är för smörig kan du tillsätta lite mjöl. Tryck ut pajbottnet i en form med löstagbarakanter och nagga skalet med en gaffel.

2. Blanda kvargen med ett ägg och häll ut i pajskalet. Strö över saskatoonbär. Grädda i 175 grader i ca. 15 minuter.

Servera med en klick vaniljglass.
 

MORGONMÅL PÅ SÄNGEN

Nu är jag tillbaka! Jag har varit på konfirmations läger i tio dagar. Det har varit helt MEGA roligt!!! I dag har jag inte gjort någonting, bara sovit (sov inte riktigt så mycket sista natten, alla var typ halv döda på lektionen nästa dag:D) och leta efter lite recept till mammas födis och förstoss sett på Masterchef. Har ni sätt på det? Det är så mycket bättre än Top chef och helt klart mitt nya favoritprogram!


Mamma överraskade med morgonmål på sängen när jag äntligen vaknade


JORDNÖTSKAKOR

Det har väll blivit rätt många och långa pauser, men nästa gång ja kommer tillbaka är jag här för att stanna! :) Den här gången skall jag på skribaläger. Hoppas det blir roligt, ja vet int alls hur jag skall hitta till båtten... o Andrea är sjuk. Andrea, om du läser det här testa med att dricka det här. Jag vet, du gillar inte ingefära men det funkkar o du måst ju komma!!!♥


De här kakorna hittade jag på när jag ville använda mig av jordnötssmör. De blev jättelyckade men man kan inte äta alltför många på en gång. Extra goda är de med ett kallt glas mjölk till. De är jätteenkla att göra, speciellt på lande eftersom det inte blir så mycket disk och inte heller någon ugn. Igentligen hade jag tänkt glasera dem med smulten choklad som jag sett i ett liknande recept men någo hade ätit upp chokladen och om sommaren har jag en halv timme till butiken.


JORDNÖTSKAKOR

300 g jordnötssmör
1 tsk vaniljsocker
½ dl socker

2½ dl sirap

3 dl havregryn

en näve russin
(Choklad)

Smält jordnötssmöret i en medel stor kastrull.  Sätt i vanilj- och det vanliga sockret. Häll i sirapen. Låt sjuda i några minuter och rör sedan i havregryn och russin. Om det verkar för löst lägg i mera havregryn. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och lägg på ett annat bakplåts papper onh kavla ut den. (Glasera med choklad). Skär i rutor.


RSS 2.0