FLYGFÄLTENS MATMECKA

På fredag kom jag hem från min Tysklands-resa! Jag har bott hos min syster i Lübeck i en vecka. Min resa började från Helsingforsflygfält med ett två timmar försenat plan, som gjorde att jag missade mitt vidareflyg till Hamburg.


Innocennt smoothie och mozzarella, soltorkad
tomat batong på flygplatsen.

När lyckats boka om mitt flyg till Hamburg från Köpenhamn visa det sig att jag även skulle få uppleva Kastrup i två timmar. Jag hade alltså mycket tid och jag hann verkligen utforska varenda butik och det visade sig verkligen vara flygfältens matmecka! En massa cafér och gourme butiker.



Jag måste naturligtvis besöka Starbucks och även om det är ruinerande dyrt köpte jag mig en chai latte. Sedan gick jag till det lite billigare granncafet och köpte en yogurt med nötter, honung och färska björnbär. På flygfältet fanns det alltså allt i matväg ; en coolpasta restaurant, Ben & jerrys, China takeaway, Jelly beans i typ alla smaker, gourmemat och naturligtvis smørrebrød!

På hemvägen var alla mina flyg i tid och
på hemvägen åt jag en tonnfisksallad

Det var en jätterolig resa och den skulle gjärna fått vara längre, men det är ändo skönt att vara hemma!

I matväg köpte jag:

Salvia tabletter (det köper vi alltid i Tyskland), Grünkohl(på Mammas önskan)
Cupcake dekorationer, oreos och en mat tidning åt mamma!


Pastakuddar med kyckling i krämig sås

4 personer:


500 g kycklingfilé
 
2 msk´olivolja  
1 tsk salt  
2 krm nymald svartpeppar  
2 paket pastakuddar med spenat och rikotta  
250 g körsbärstomater  
2 dl lätt créme fraiche med smak av tomat och basilika smak  
80 g babyspenat  
Har du svårt att hitta smaksatt creme fraiche går det utmärkt med vanlig creme fraiche som smaksätts med soltorkad tomat och basilika.
1. Skär kycklingfiléerna i strimlor. Stek kycklingen i olja runt om i en stekpanna ca 5 min. Salta och peppra.
2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär tomaterna i halvor.
3. Blanda ner den avrunna pastan i stekpannan och tillsätt tomaterna. Värm creme fraichen i en liten kastrull. Späd med 2 msk vatten under omrörning.
4. Servera pastarätten i djupa tallrikar med såsen. Strö över babyspenat och mal över lite svartpeppar.

 


VÄRLDENS GODASTE ROSTEBRÖD!

Det här brödet lagade jag så gott som hela sommren och det är påriktigt alldeles sjukt gott!
Om man vill kan man naturligtvis byta ut vetemjölet mot fullkorns- eller rågmjöl.

TILL 2 BRÖD:

50g jäst
5dl mjölk
50g kallt eller varmt smultet smör
1tsk salt
12dl mjöl

Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Blanda. Häll i smöret. Sett i salt, socker och mjöl. Knoda. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt i smorda formar och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter!




ALLA HJÄRTANSDAG

Alla hjärtans dag till ära blev det hjärtliga smörgåsar. Jag bredde smör, ost och skinka på rostebröd, satt dem i vÅffeljärnet och stansade ut hjärtan med hjälp av en pepparkaksform!
Till det blev det smoothie med blåbär, rödavinbär, yoghurt och mandarin.

Hoppas ni haft en trevlig vändag♥



MOZZARELLAGRATÄNG

Det här receptet har jag länge velat testa, jag var extra nyfiken efterrsom det inte fanns bild på det. Det var alldeles underbart gott. I receptet stod det att man skulle äta gratängen bara så där men couscous passade bra till och det gjorde det lite mera matigt. Dessutom var det lätt att laga och det gick snabbt! I stälett för torlottibönor (gogreen) kan man använda bönor i tomatsås och sedan skölja av tomatsåsen!


MOZZARELLAGRATÄNG

Fräs 1 skivad purjolök och 4 hackade vitlöksklyftor glansiga i olivolja. Häll på 1 burk tomatkross med 1tsk rosmarin. Smaka av med salt, peppar och socker. Lät koka ihop i 10 minuter. Lägg i väl sköljda 1 burk borlooti- och 1 burk stora vita bönor och 1 mozzarella. Häll över i en smord gratängform, strö över 1 smulad mozzarella. Gratinera i 225 grader i 15 minuter!


CHOKLAD CUPCAKES

Marre fyllde 15 för två veckor sedan och jag ville ge något speciellt och personligt. Vi har iallafall varit vänner i sex år! Så hon fick en mys kväll, jag bjöd henne på mozzarellagratäng med couscous (lägger upp receptet senare) och choklad cupcakes, så hade vi hemma spa och så såg vi på film. På morgonen blev det naturligtvis allahjärtansdagsmogonmal på sängen!


Choklad cupcakes 13 st
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %

Frosting

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 g philadelphiaost
3 msk varmt kaffe

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Frosting

8. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.
9. Bred eller spritsa på frostingen på cupcakesen och garnerna.



DAGENS MORGONMÅL


Naturellyoghurt med blåbär, honungsmelon, havregryn, russin,
torkade tranbär, honung, torkade aprikoser

RUNEBERGSTÅRTÅR

Igår var det Runebergsdagen så naturligtvis blev det "Runebergstårtebak"! Syn att man inte firar det i Sverige - jag vet, varför skulle man fira det i Sveige när han är finlandssvesk- för på något sett tycker jag Runebergs- och fettisdagen hör ihop! Receptet är härifrån och där kan man också läsa lite om den goda tårta (som egentligen inte är en tårta utan en liten kaka, rätt konstigt!)




Om man inte har Runebergstårteformar går det bra att använda muffinsformar. Jag har andvänt båda.


DEN BÄSTA MEDOCINEN!



Pysslar om mamma, som håller på att bli sjuk!
Denna "under förkyldningsdrink" innehåller:
1.Hett vatten
2.Honung
3.Pepparmints olja
4.Riven ingefära
5.En gnutta kanel

Den gör verkligen under och om man andas in ångan öppnas luftvägarna.
Det finns få saker jag inte tycker om men en av de sakerna är tyvärr ingefära så jag kan inte säga att jag är särskilt förtjust i denna dryck, men mamma verkar nöjd!

RSS 2.0