SLUTARBETE 2011

Ja har typ aldrig jobbat så här hårt med någo skolarbete! Ja har inte sovit mer än sju timmar/natt den senaste veckan, mitt rum har aldrig varit så fullt med mattidningar, kokböcker, bilder och ni vill inte ens veta när jag senast tvättade håret!

Nåja jag får väll reda upp mitt liv imorgon, tills dess får ni njuta av lite specialarbetsbilder!

RECEPTEN KOMMER EFTER HAND!


SLUTARBETSPANIK OCH EN LJUSGRÖN WASABIKRÄM

Nu i samband med specialarbetet har jah hittat på väldigt många, vissa väldigt konstiga recept. Och som tur har allting blivit gott. Väldigt gott! Ett exempel har ni här under.


Annors så har jag lite (läs MYCKET) panik inför slutresultatet. Jag visste att det skulle bli just så här. Jag gör inget annat än att arbeta med slutarbetet, på 2 dagar hade jag jobbat de 30 timmar man skulle arbeta + att jag jobbat på veckoslutet, men ändå är jag otroligt långt i från färdig. Det är på något sätt så när man jobbar med mat, när man behandlar ett recept så blir man aldrig riktigt färdig...
Wasabi kräm:

2 dl creme fraiche
wasabi efter smak eller tills det får den perfekta gröna färgen
en nypa socker

Blanda ihop.

Rosta batat i olja och peppar i en ugnssäker form 175 grader tills de får fin färg.
Stek laxen och servera!

Det här recptet kommer finnas i ett reportage om trendig mat.


DEN SMASKIGA SMÖRGÅSEN


I fall att ni ville veta så var den här smörgåsen väldigt god.

Over and out ♥

SPECIALARBETS DAG 3

Uppdateringen är kanske inte den bästa just nu fastän det ända jag gör är att laga mat. Men, det är sju dagar till friheten, sju dagar tills jag gått ut grundskolan, och då mina vänner, då blir det uppdatering!

Två (eller egentligen en) bilder ur mitt kök i dag. Hur låter det om det skulle bli lite picknick i morgon?

UPDATE FRÅN KÖKET 23:34

Bara så ni vet är de det här jag håller på att laga.
 Min första beställning någonsin!!! Tänk att något som jag lagar kommer serveras på en annan männniskas bröllop!

DEN ENORMA BROWNIEN

I dag har jag lagat mat hela dagen, och tänkte fortsätta med det imorgon också. Ni får se bider senare, men tro mig det här blir bra!

Inte för att jag någonsin vill äta choklad igen- efter ett lite cake pops drama- men det här ser väldigt gott ut...

IL PECCATO

Första dagen åt vi lunch på en italiensk restaurang. Det var ett jättemysigt ställe nära vårat hotell som öppnat tidigare bara för att vår klass skulle kunna äta där.

Dessutom var deras wc alldeles otroligt fin med klassisk musik, så Amanda och jag dansade balett där inne:D

Jag var hela tiden den ända som drack vatten...

Amanda åt en ENORM pizza


Simone och jag åt en underbart god pasta (också den väldigt stor) med hemlagad pesto, mascarponesås, parmesan och körsbärstomater (hela 2 stycken!)

KØBENHAVN

Nu är jag hemma från Danmark. Jag har ätit otroligt mycket och god mat, om inte ett ända smörrebröd! Som vanligt finns det nååågra bilder, men vi börjar med en av mia färggranna favoriter!

♥KLASSRESA TILL KÖPENHAMN♥

Som ni märker blev det inget bloggande, och om 4½  timme skall jag vara vaken igen.

Men när jag kommer tillbaka bjuder jag på en massa Köpenhamn bilder.

Ha det bäst!
KRAM♥


10 CHOKLADFRIA DAGEN

Det är som både Oreos paketet och nutella burken manar på mig, men klarar jag mig utan att äta choklad till på fredag kommer jag vara såå stolt!!!

Imorgon har jag massor att göra:
skriva matteprov
barnvakta
packa
träna

Men jag skall försöka hinna blogga ordentligt imorgon. Om jag är riktigt duktig blir det ett recept:D

Nutellafyllda muffins

GOJI PASSION

Det här är gott och hälsosamt! Testa det om ni vill!

BÖNBIFFAR MED COUSCOUSSALLAD

Okej, minns ni fortfarande grejen med att jag lagade en 1 majs middag med bara ingredienser som fanns här hemma? Ni har fått se för- och efterrätten. Här har ni huvudrätten!



KIKÄRTSBIFFAR

380g gogreens ekologiska bönblandning

3 finhackade vitlöks klyftor

1 ägg

2 msk grönsaks fond

2 msk finhackad färsk koriander

2-3 msk potatismjöl

Salt

3 krm malen spiskummin

Olja till stekning


Sköj kikärterna i kallt vatten. Ta åt sidan 1 dl bönor och kör resten i en mixer. Blanda ner pressad vitlök, ägg, grönsaksfond och finhackad koriander. Blanda ner potatismjöl, salt och spiskummin. Rör ner de hela bönorna och forma smeten till biffar. Stek dem gyllenebruna på varje sida.

COUSCOUS

avokado
rödlök
körsbärstomater
coucous

Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet. Hacka lök, klyfta tomater och skiva avokadon. Voila!
Ät med brysselkål.



FAVORIT SMAKKOMBINATION: CHOKLAD + HALLON

Minns ni när jag skrev att jag på 1 maj skulle laga en tre rätters bara på ingredienser vi hade hemma? Här har ni deserten! Gott värre!
Blanda kvarg och frusna, tinade hallon med en gaffel. Tillsätt lite vanilj socker. Krossa hembakade choklad cookies och strö över kvargen.

RAINY DAYS

Förra sommaren läste jag mer kokböcker och mattidningar än jag någonsin gjort, och det var som min matkvot aldrig fylldes.

Jag saknar att få ligga i sängen på lande en regnig dag och bara fördjupa mig i ätbara, litterära saker! Jag hoppas jag kommer kunna få uppleva några såna stunder i sommar med!

Tills dess blir väll min enda tröst att det inte regnar... 

EN UNDERBAR CHOKLADDRÖM

Den här deserten är en av de rätter jag är mest stolt över att jag själv fått ihop. T.o.m. Jan sa att det var himmelskt gott, och han är inte särskilt lätt smickrad!

Jag vet inte riktigt hur jag skall beskriva rätten, men det hör till något av det godaste jag någonsin ätit. Jag hoppas bilderna kan tala för sig själv!


DETH BY CHOCOLATE

150 g smör

200 g 70-procentig mörk choklad

2½ dl socker

4 ägg

1 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

½ dl kakao

1 dl creme fraiche

Smält smöret och rör ut chokladen i det så att den smälter och blandas ut helt. Låt svalna något. Vispa lite slarvigt ihop ägg och socker och rör ner chokladsmeten, blanda ner creme fraichen. Blanda mjöl, bikarbonat och kakao för sig. Häll i smord och kakaopudrad sockerkaksform (kakan sjunker något i mitten efter gräddning och det är därför snyggast att använda en form men ”hål” i mitten). Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter (kakan ska vara kladdig i mitten, men ändå fast).



LIMEMOUSSE:

¾ dl lime saft (3 limear)
2 dl kesella

2 dl vispgrädde

0.75 dl socker

Pressa limen. Rör samman den med kesella och socker och blanda noga. Vispa grädden och blanda ner den.



FUDGE

3 dl strösocker
50 g smör
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka på jämn värme cirka 25-30 minuter (det går på typ 15 mad gas spis!). Ha ett glas med vatten till hands. Droppa ett prov i vattnet. När du kan rulla det till en kula är fudgen klar. Tryck ut små stjärnor (eller hjärtan) med en liten pepparkaksform.


UPPLÄGGNING

Skär två bitar chokladkaka och tärna 500 g jordgubbar. Lägg upp på en talldrik, klicka upp limemoussen och ringla 60 g smulten mörkchoklad över!

Det här är också mitt bidrag till månadens sötsak med temat återvinning och roligt nog är den ju återvunnen på Theas egna chokladkake recept.


LÅT MIG PRESENTERA: HAVREKLI!

Det är otroligt hälsosamt att äta havrekli! Det här receptet är så gott att man bara vill vräka i sig havrekli (ja vet man ska inte äta för mycket av det).

Man håller sig länge mätt, och som sagt är det OTROLIGT gott, det tar inte ens lång tid att laga.

2 dl frusna hallon
200 g bulgarisk yougurt
1 dl havrekli
(socker)

Kör allting i en mixer. Smaksätt med socker om du vill. Färdigt!

 


DETH BY CHOCOLATE

Ååå, hur skall jag någonsin kunna förklara vad denna underbara, saftiga choklad kaka smakar? Receptet kommer ur kokboken Söta saker och jag använde kakan till Jans födelsedagsmiddagsdesert (lite långt ord, skrivs knappast ihop?).

Deserten, som den kaka var en del av måste jag säga att var något av det vackraste  och godaste jag gjort. Men det får ni se mer av senare, alltså inte ikväll, men ni vet...


DETH BY CHOCOLATE

150 g smör

200 g 70-procentig mörk choklad

2½ dl socker

4 ägg

1 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

½ dl kakao

1 dl creme fraiche


Smält smöret och rör ut chokladen i det så att den smälter och blandas ut helt. Låt svalna något. Vispa lite slarvigt ihop ägg och socker och rör ner chokladsmeten, blanda ner creme fraichen. Blanda mjöl, bikarbonat och kakao för sig. Häll i smord och kakaopudrad sockerkaksform (kakan sjunker något i mitten efter gräddning och det är därför snyggast att använda en form men ”hål” i mitten). Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter (kakan ska vara kladdig i mitten, men ändå fast).


SCONES I GRYNINGEN

I går hade Jan födelsedag! Jag lagade mat från klockan 4.30 på morgonen och kom till och med för sent till skolan. Morgonmålet bestod b.la. av Leilas underbara scones och ja, underbara var de verkligen!


7½ dl vetemjöl
0.5½ tsk salt
1½ tsk bakpulver
½ dl råsocker
125 g kallt smör
1 ägg
2 dl mjölk
ägg och mandelspån


Sätt ugnen på 250 grader, varmluft.

Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke.

Tärna smöret och nyp ihop det med de torra ingredienserna.

Vispa samman ägg och mjölk.

Blanda vätskan med de torra ingredienserna till en deg.

Platta ut degen, cirka 3 centimeter tjock på mjölat bakbord och skär dem i trekantiga bitar.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg och strö över mandelspån och råsocker.

Grädda tills sconesen får en gyllene färg, cirka 10-15 minuter.


SÄG SOPPA!

På 1 maj bestämde jag mig för att laga en tre rätters middag åt min kära familj. Eftersom alla butiker var stängda var det lite av en utmning, men jag måste säga att jag är väldigt stolt över att ha fått ihop en tre rätters på 2 timmar, med bara ingredienser som fanns hemma!

Nåja, förrätten blev en soppa på potatis och purjolök. Lite i det enklaste lagret, jag har alltid tyckt det är lite fantasilöst med soppa men med ordentlig kryddning blev den här riktigt god!

Det här är inte förrätts soppan, utan det som blev över av soppan till nästa dag. Annors skulle man nog inte orka äta något annat...

POTATIS- PURJOLÖKSOPPA

ca 8 potatisar (600-700 g)

1 purjolök

1 msk flytande margarin

1 l vatten

2 grönsaksbuljongtärningar eller 3 msk konc fond


1. Skala potatisen och skär den i skivor. Ansa purjolöken, ta bort den grova yttersta delen och strimla den tunt.

2. Fräs potatis och purjolök i margarin i en kastrull utan att det tar färg.Tillsätt vatten och buljong. Låt allt koka under lock på svag värme till potatisen är mjuk (sönderkokt), ca 15 minuter.

3. Vispa kraftigt för hand med en ballongvisp eller kör med mixerstav till en slät soppa. Smaka av med salt och mycket peppar.

GETOST SMÖRGÅSAR

Skär vitt bröd i skivor. Lägg på en getost slice och ringla över lite honung. Grilla i ugnen tillls de ser bra ut!


EN EKOLOGISK PORTION

Eftersom skolan försöker förstöra all min fritid, så blir uppdateringen kanske inte allt för fantastisk den här veckan. Men ni vet, nåt kommer jag nog kunna bjuda på!

ekologisk naturell yougurt
ekologisk äppel granola
1 ekologiskt äpple

RSS 2.0