SNABBA PIZZAN

Det här är ett recept som verkligen går bamse snabbt! Och det behöver ju verkligen inte vara allt för ohälsosammt heller, beroende vad man lägger på sin pizza. Servera med sallad.

Ta ett paket fullkorns tortilla bröd. Gör en tomatsås:
½ stor gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
500 g tomatkross

Stek löken i olja, häll på tomaterna.

Lägg på pizza tillbehören och sätt in pizzorna i ugnen på 225 grader i 7 minuter.

OREOKAKAO

Jag har redan erkkännt för Marre- jag fick en skjorta i huvudet (gjorde inte så ont:D) men jag måste ännu berätta åt Andrea. Förlåt! Jag har fått en ny bästa vän- min mjölkvisp!

Den kostade bara 1,50 (15 kr) på IKEA och den är alldeles underbar. Mjölken blir såå fluffig. Nu måste nog Jan snart lära mig göra specialkaffen på cafét, då han ser hur bra jag är på att skumma mjölk!

Kan man skumma något annat med en elektrcik mjölkvisp?

Skumma varm mjölk. Lägg 1 msk riktigtkakaopulver i en mugg, blanda ut med lite varm mjölk och strö i lite lavendel. Häll på resten av mjölken. Dekorera med mini Oreos.

Det är underbart gott när oreona smultit lite i den varma mjölken!♥

JULGODIS I ALL ÄRA...

Men jag måste nog erkänna att lyx praliner fyllda med nougatkräm hör till min absoluta favorit. Det känns som om man unnar sig något speciellt för varje tugga!
Haha, det där sista lät som en chokoreklam:D

JULAFTONSMIDDAGEN 2010

Årets julmiddag var alldeles underbar god. I år satsade vi bara på huvudrätt, och det var ju bra så att man kunde äta mera. Alla recept (utom såsen) är Ernst julrecept. Temat var ekologiskt och en av "uppgiften" var att inte köpa något från Stockmanns (finska Åhlens) matavdelning. Det lyckades, precis som middagen!

ÄPPELHALVOR I UGN TILL SKINKAN

4 st juläpplen (Ingrid Marie)
1 dl ingefära, färsk riven
1 msk rosmarin
1 tsk kanel
1-2 dl honung
2 msk smör
Solroskärnor

1. Sätt ugnen på 175-200 grader.

2. Dela äpplena på mitten.

3. Ställ dem i en ugnssäker form.

4. Blanda ihop alla övriga ingredienser och häll över äpplena.

5. Sen ska de vara i ugnen tills de är mjuka och har en fin gyllenbrunfärg.

6. Strö till sist över färsk rosmarin


JULIGA RUSSINLÖKAR

500 g schalottenlökar
2 dl ljusa russin
6 st stjärnanis
2 msk tomatpuré
2-3 dl torrt vitt vin
1 msk balsamicovinäger, vit
2 msk honung
1 dl olivolj

1. Skala lökarna.

2. Lägg de skalade lökarna och russinen i en vid traktörpanna.

3. På med stjärnanis.

4. Rör ihop vin, tomatpuré, balsamicovinäger, honung och olivolja i en bunke.

5. Slå marinaden över lökarna.

6. Koka långsamt och försiktigt under lock ca 15 minuter.

7. Servera lökarna kalla eller varma.

SKINKGRILJERING

 

1 st ägg
2.5 msk grov senap
2 msk ströbröd
1 msk farinsocker
1 msk rosmarin, torkad
4 st enbär, krossade
Lite extra rosmarin på toppen

1 ekologisk skinka

1. Sätt ugnen på 225-250 grader, övervärme.

2. Blanda ihop allt till en smet.

3. Täck skinkan och smula på mer rosmarin.

4. Griljera i ugn tills allt fått en fin färg. Passa din skinka noga så att det inte bränns.


SÅS
Om det blit över något vitt från skinkan, använd det. Smält det vita tillsammans med lök, pudra med vetemjöl. Häll på skinkspadet tills det börjar tjockna, tillsätt grädde efter smak.
JULSALLAD
1 dl valnötter
2 st ekologiska päron
2 dl västerbottenost
2 st askar ruccola
100 g tranbär

Vinägrett
1 st apelsin, pressad
1 msk vit balsamvinäger
1 dl kallpressad rapsolja
2 tsk flytande honung
Svartpeppar

1. Rosta nötterna och gnid av skalen i en handduk.

2. Skär päronen i stora bitar.

3. Bryt sönder västerbottenost i bitar.

4. Blanda allting med ruccolasalladen.

5. Strö över tranbären.


ENGELSK FRUKTKAKA

Jag måste säga att jag varken gillar suckater, cocktailbär och syltade apelsinskal, men smeten (innan man satt i frukten) är otroligt god! Jag bakar den här kakan ett par gånger om året och den blir alltid väldigt omtyckt. I år glömde jag dock ströbröden så kakan gick inte att få ur formen...


ENGELSK FRUKTKAKA

200 g margarin eller smör
2½ dl socker
3 ägg
½ dl apelsinmarmelad
1 dl russin
1 dl korinter
1½ dl hackad mandel
1 dl hackade valnötter
1 dl hackad suckat
1 dl hackade, syltade apelsinskal
10 st cocktailbär
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

♥Rör fett och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder under kraftig omrörning. Rör ner apelsinmarmeladen.

♥Blanda i en skål för sig russin, korinter, mandel, nötter och den hackade frukten med ett par matskedar av mjölet. Mjölet gör så att frukten inte sjunker till botten vid gräddningen.

♥Blanda resten av mjölet med bakpulvret. blannda försiktigt ned frukten och mjölet i smeten.

♥Lägg smeten i en smord och bröad form.


♥Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 1¼-1½timme.

 

♥Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Låt den kallna under formen.


KANEL KNÄCKEBRÖD

Det var inget nöje att baka dessa knäckebröd kan jag säga er! Det tog tre timmar, jag kavlade och tryckte ut, kavlade och tryckte ut.

Men jag blev nöjd med bröden och det blev en perfekt julklapp åt både Mamma och Mormor som älskar knäckebröd! Receptet kommer härifrån.

KANELKNÄCKEBRÖD

25 g jäst
5 dl vatten
1.5 tsk salt
2 tsk kanel
2 msk olja
12 dl grovt rågmjöl

Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Rör om tills jästen har lösts upp.

Tillsätt vatten, salt, kanel, olja och största delen av mjölet, men spara en del av mjölet till utbakningen. Knåda degen tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 20 bitar och rulla till runda bullar.

Täck plåtar med bakplåtspapper. Kavla ut bullarna till riktigt tunna kakor direkt på plåten.

Grädda mitt i ugnen i 250 grader i 5-10 minuter. Låt kakorna kallna på galler utan bakduk. Förvara brödet torrt.



"Tara stod i köket i tre timmar,
ända tills hon sa jag tror jag svimmar.
Denna present är hjärtformad och skör
och skall helst avnjutas med smör"


TILLSKOTT I FAMILJEN

I vår bokhylla står det ungefär 140 kokböcker. I jul blev det elva till, alla var naturligtvis inte till mig men kokböcker är nått vi delar på, då det är både mammas och min stora passion:D


NERIFRÅN OCH UPP:

Bonniers kokbok- Jag har länge önskat mig en ”ordentlig” kokbok med alla grundrecept, och det här är precis en sådan bok men i  lite modernare tappning

 

Mäzler & Witzigmann- Tim Mäzler och Eckart Witzigmann- Jag älskar den tyske kocken Tim Mäzlers recept! Helt underbara och han skriver på en rätt så enkel tyska

 

Jamie magazine Mat för hela Året- Jamie Oliver- Vem gillar inte Jamies recpt? Helt underbara! Synd bara att många av recepten kommer från hans gamla kokböcker

 

Hela årets kokbok- Fredrik Eriksson- Fin bok med underbara bilder, men den saknar det där lilla extra. Innehåller ganska klassiska och vanliga recept

 

Mma Ramotswes kokbok- Stuart Brown- Mycket text (utdrag ur bokserien Damernas detektivbyrå) varvat med annorlunda afrikanska recept. Mammas nya favorit

 

Suppen- Tanja Dusy- Tysk sopp bok menat för cafét. Fina bilder.

 

Cool smoothies juices and coctails- Elsa Petersen-Schepelern- En engelsk bok med underbara annorlunda smakkombinationer jag aldrig tänkt på. Man får rena hälsodillen när man läser den

 

Gott och grönt ur Allt om Mat- Vegetariska recept som jag gärna kockar igenom. Kanske lite väl mycket pasta recept men annors en av de nya favoriterna

 

Enklare bröd- Martin Johansson- Jag har länge läst Martins blogg. Synd bara att vi har ett eget bageri, men under sommaren då jag bor på lande, då skall det bakas bröd!

 

Välimäki- Finsk lyxkokbok med recept från restaurangen Chez Dominique (en av två Michelin restauranger i Helsingfors). Recepten är verkligen lyxiga, hoppas de inte är för svåra

 

Suppen- Anne-Katrin Weber- En till tysk soppkokbok menat för cafét. Det finns en rad andra temakokböcker i serien


PRESENTEN

Om det blir julgodis över (vilket det knappast blir, även om vi alla redan mår illa) så kan man förstoss ge bort det i en liten fin påse! Fast det behöver ju inte blli över för att ges bort, jag gav bort lite ändo!

24 DECEMBER- GOD JUL MED APELSIN OCH KANEL MARMELAD


Igår stod jag i köket heeela dagen! Förutom de fyra gångerna jag var i matbutiken förstoss.

Jag bakade kanelknäckebröd i typ tre timmar (kommer aldrig göra det igen!:D), så bakade jag en engelsk fruktkaka men glömde stöbrödet (den sitter fortfarande fast i formen) och så lagade jag marmelad i två omgångar då jag glömde att använda syltsocker i första omgången.
Snacka om julstress!



"Apelsin och kanel är två goda smaker
till det kommer ytterligare några saker
dottern Tara har tillverkat allt,
till Jan som hon älskar tusenfallt"


ENKEL MARMELAD
Du behöver:
1 del apelsin
1 del syltsocker
Kanel

Gör såhär:
Skär apelsinen (utan skal) i mindre bitar. Koka upp frukt och socker tillsammans med en skvätt vatten och kanel. Låt koka i ca. 5 minuter, beroende på hur stora apelsinbitar du har. Rör om under tiden. Ta bort från plattan och ta bort skummet som bildats på toppen med en sked. Låt stå i 15 minuter, rör om då och då. Häll upp i varma, rengjorda burkar.


Receptet kommer konstigt nog härifrån, även om jag ändrat på receptet och det här får också bli mitt bidrag till månadens sötsak, som den här månaden har temat kryddor. Kanel är absolut en av mina favorit kryddor och det gifter sig härligt med just apelsin.

HA EN SUPER GOD JUL!!!♥

23 DECEMBER- KAKMIX

Jag har faktiskt aldrig testat en färdig kakamix. Jag är för rädd för tillsatserna, fast Marre och jag har bestämt oss för att testa en sådan när vi åker till Tyskland (9 DAGAR KVAR!!!!!!) för bakhyllorna där är alldeles underbara!

Nu har jg i alla fall gjort min egen kakmix helt utan tillsatsämnen och ja, är det inte helt enkelt den perfekta julklappen?



WHITE CHOKOLATE CHIP CRANBERRY COOKIES KAKMIX:

1 dl socker
50 g vit choklad
1 dl torkade tranbär
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Blanda allt och lägg i en tät plastpåse. Fäst en lapp på påsen med instruktionerna: ” Tillsätt 100 gram smultet smör och 1 ägg, forma smeten till små bollar och platta till. Grädda i 175 grader i  15 minuter, låt svalna.”



Var alldeles trött i händerna efter att ha skrivit ner etiketterna:)

IDÉ

FÖRRÄSTEN...

...så hade Ipi och Amanda bakat jättefina cupcakes!


22 DECEMBER- WHAT THE FUDGE?

Före jag hade smakat på fudge kunde jag exakt föreställa mig vad det smakade! Så där underbart krämigt, lite smuligt. Exakt så blev min fudge med valnötter. Fast bättre! Visst ser nötterna fina ut när man skär upp fudgen?

Nu, Gordon Ramsay's Ultimate Christmas! Visst tittar ni?

VALNÖTSFUDGE

3 dl strösocker
50 g smör
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
100 g hackade valnötter

Klä en liten form med bakpapper och vik upp kanterna.

Blanda alla ingredienser utom valnötterna i en kastrull. Koka på jämn värme cirka 25-30 minuter (det går på typ 15 mad gas spis!). Ha ett glas med vatten till hands. Droppa ett prov i vattnet. När du kan rulla det till en kula är fudgen klar.

Rör ner nötterna och slå upp massan i formen. Låt den kallna och skär upp lagom stora bitar.



20 DECEMBER- CHOKLADDOPPAD LAKRITSKOLA

Visa mig en matblogg som inte har testat det här receptet, det måste vara årets julrecept. Det finns inte en matblogg som inte har lagat den här kolan, och igår var det min tur.

Det är en "lite lyxigare" kola och den tar rätt lång tid att laga men det är en perfekt lite finare hemlagad present! Om man tycker om salmiak (egentligen är turkisk peppar salmiak)


3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.


Krossa karamellerna i en mortel.


Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.


Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.


Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!


Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.


19 DECEMBER- SAUERKRAUT


För att piffa upp din sauerkraut (får man köpa det i Finland/Sverige?) behöver du: 

1 burk tysk sauerkraut
1 ekologiskt äpple
en skvätt vitt vin
8 nejlikor

Låt småputtra i två timmar. (Servera med t.ex. ekologisk lamm korv.)


18 DECEMBER- WHITE CHOCOLATE CHIP CRANBERRY COOKIES

I många engelska och amerikanska julrecept finns det tranbär i. Därför tycker jag de här underbära tranbärs kexen med vitchoklad i passar bra som lucka 18.  Receptet kommer härifrån.
 

WHITE CHOCOLATE CHIP CRANBERRY COOKIES

100 g smör
1 dl socker
1 ägg
50 g vit choklad
1 dl torkade tranbär
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker

Blanda smör och socker. Tillsätt ägget och rör ordentligt. Hacka chokladen och rör i tillsammans med de torkade tranbären. Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Forma till runda bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till kakorna och grädda i 175 grader i ungefär 12 minuter.

Jag gillar det där lilla sura i tranbären tillsammans med chokladsötman!


17 DECEMBER- NÖTCHOKLAD

Mitt i allt julgodisfix, är det lätt att man får lite choklad över. Smält chokladen och blanda i nötter. Jag använde hasselnötter och mandelspån.

16 DECEMBER- KNÄCK DEN DU!

Okej, vi gör så här, vi öppnar alla oöppnade luckor idag. Vad säger ni om det? Det blir kanske lite råddigt men bättre än att lämna dem oöppnade va?

Det blir ju ingen jul utan knäck. Bara man inte äter för många...


KNÄCK

2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk smör


Blanda strösocker, vispgrädde och sirap i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.

Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter.

Tillsätt smör och eventuella smaksättningar.

Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar. Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.



DAGENS SMOOTHIE

Minns ni julsmoothien? Den var så otroligt god, så det blev en favorit i repris. Dock en lite gulare variant.
DAGENS SMOOTHIE-EN JUL SMOOTHIE

 

3 mandariner

1 banan

1 äpple

vanilj yougurt

apelsin juice

massor av kanel



21 DECEMBER- DET STORA PEPPARKAKSBAKET

Det årliga pepparkaksbaket med min gudmor gick av stapeln under veckoslutet!

Vi höll på i fyra timmar och jag tror jag tar tillbaka det där med att egen pepparkaksdeg är lite överskattat. Det är ju godare (det här receptet är helt underbart, men tyvärr har jag det inte) men det måste ju stå så länge... 

ETT LITET GLÄDJE INLÄGG!

Ni gissar vad uppdatering betyder va? Det har varit 4 dagar utan min kära dator och mina bilder och 3 dagar, 8 timmar utan uppdatering. Men nu är jag tillbaka.

Jan jobbade med dator i fyra timmar och nu, med ett nytt virus program, så blir det massor av juluppdatering! TACK JAN!♥


Men en fråga: hur skall jag göra med julkalendern? Bara fortsätta? Öppna alla luckor som ni gått miste om eller skippa dem? Vad tycker ni?


EN DATORS UNDERGÅNG

Efter att jag nu har blivit frisk, har sjukdomen gått över till en mycket kär vän till mig... MIN DATOR HAR KRACHAT!!!!!!!!!!!!!

Jag skulle kunna berätta om min stackars dator i inlägg efter inlägg, men vi sammanfattar det så här: mitt liv har gått under tillsammans med mina 5000 bilder.

Jag som just skulle börja skriva om julgodiset. Och så hade jag ju min julkalender! Vi får se när jag återkomer, men vi hoppas på ett inte allt för långt uppehåll!

KRAM
TARA♥


THE DANCING AVOCADO


Nu ska jag snart starta till dansen! Kanske inte det smartaste man kan göra när man just varit sjuk, men jag har laddat upp bra- avokado är ju faktiskt rätt mättande!

MIN VÄN CEASAR


Det här satte jag ihop till middagen igår! Inte så dåligt.

Just nu funderar jag på om jag borde sätta igång med julgodiset. Fast det är så kallt och jag måste till butiken... vi får se!

15 DECEMBER- SNÖ GLÖGG

Ingenting är godare än en mugg med glögg (den här ekologiska glöggen är absolut godast!) såhär i kylan. Inte för att jag varit ute de tre senaste dagarna, men det känns ändå mysigt!
Titta bara hur mycket snö det finns ute! Och det här är bara på mitt fönsterbräde!
Muggens riktiga storlek hittar ni här!


SJUKLINGS MAT


När man är sjuk måste man ta lite vad man har hemma. Så alltid när jag är sjuk brukar jag äta stekt ägg och pasta.

Det här blev resultatet den här gången, stekt ägg, pasta, en skiva kalkon, en banan och färsk juice!

DAGENS SMOOTHIE


DAGENS SMOOTHIE INNEHÖLL:
1 mandarin
3 kiwin
1 äpple
apelsin juice
vanilj youghurt

SOM TINTIN

För en tid sedan åt vi på en belgisk restaurant.Det var jättemysigt och menyn fanns bland annat inne i en Tintin bok och väggarna var innrädda med bokhyllor fulla med böcker.

Fastän jag i vanliga fall inte brukar satsa på korv, var det här alldeles underbart gott! Allting passade jättebra ihop och såsen band verkligen ihop allting!


14 DECEMBER- JULSMOOTHIE


Nu har jag äntligen hittat de perfekta julgodis recepten, men jag väntar tills jag blir frisk förrän jag sätter ugång!

För att nu undvika fler feber/förkylnings fall i vinter drack jag en smoothie fullproppad med c-vitamin. Den smakade underbart av julen och är säkert en av de godaste smoothien jag någonsin druckit- och tro mig jag har druckit många smoothien i mina dar.

DAGENS SMOOTHIE-EN JUL SMOOTHIE

 

3 mandariner

1 banan

1 äpple

vanilj yougurt

apelsin juice

massor av kanel



Tänk att bara tre mandariner gav så här många kärnor!


MED TOMAT OCH AVOKADO


Just nu är jag inne i något av en toast periord. Det är gott med det smultna smöret och bara grönsaker på!

13 DECEMBER- LUCIA

Idag bor de det väll komma upp något fantastiskt recept på lussekatter, så där Luciadagen till ära. Men tyvärr, jag ligger i sängen med över 38 graders feber, så det blev inget lussebak.

Istället bjuder jag på lite julrecept av allas vår favorit Nigella. Visst skulle det vara härligt att bli känd av att laga mat! Tänk Martha Stewart, Jamie Oliver och Leila Lindholm.

12 DECEMBER- TREDJE ADVENT


NU ÄR DET TREDJE LJUSET TÄNT

CHOKLADBILDER


CUPCAKES PRESENT

Det finns två saker jag är bra på och som jag älskar! Nämligen att laga mat/baka och att dansa. Hitills under veckoslutet har jag gjort båda!

I går hade Lina sin födisfest. det var så R-O-L-I-G-T! I present av mig fick hon cupcakes och som ni ser en ring! Jag ändrade lite på mitt vanliga muffins recept, och om nu möjligt så blev det ännu godare.

I dag har jag ägnat fem timmar av min dag åt dans och det har varit lika roligt som det ovan nämnda! Jag lärde känna min dans grupp jättebra och när vi sen äntligen fick uppträda gick det bra! Vi var alla nervösa, men roligt hade vi:D

Imorgon är det slut på det roliga; jobb från klockan åtta och sedan tyska förhör och engelskabok recension. Jejj!


200 g

choklad, mörk

50 g

smör

1,75 dl

mjölk

2 st

ägg

1,5 dl

råsocker

1 tsk

vaniljsocker

3,5 dl

vetemjöl

2 tsk

bakpulver

1 msk

kakao pulver

1 krm

salt


1. Sätt ugnen på 175°.
2. Grovhacka chokladen, smält smöret och blanda ner choklad och mjölk.
3. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker fluffigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, smulten choklad och salt. Vänd ner choklad- och mjölblandningen i äggsmeten.
5. Ställ pappersformarna en muffinsplåt för att smeten inte ska rinna ut. Fyll formarna till 2/3 och grädda mitt i ugnen ca 20 min. 

Frosting:
200 g vitchoklad
200 g philadelphiaost
3 dl florsocker

Smält vitchokladen över vattenbad och blanda med färskosten och fflorsockret. Bred/spritsa på de avsvalnade cupcakesena


11 DECEMBER- KANDERADE MANDLAR

Minns ni de kanderademandlarna? I kväll testade jag i alla fall ett recept och det var otroligt enkelt. Fast typiskt nog hade vi bara oskållade mandlar, så det tog lite längre tid. Fast det är så roligt att skålla så det gjorde ingenting.

Jag är så rädd för att sockret skall stritta och att jag skall bränna mig. Jag var iförd värsta rustningen! Inklusive solglasögon naturligtvis:)


Det här receptet går på riktigt på 10 minuter!

Smält 1 dl strösocker i en tjockbottnad kastrull. När sockret börjar skifta i brunt, sätt i  3 dl mandlar. När alla mandlar är täckta med socker, häll på två matskedar vatten. Rör om och lägg genast på en plåt med bakplåtspapper. Låt svalna! 


10 DECEMBER- ETT EKOLOGISKT JULKLAPPSTIPS


Vi har ätit rätt mycket ekologisk mat den senaste tiden. Det gillar jag! Det är också ett utmärkt julklappstips att ge någon ekologisk produkt i julgåva. Här, ekologisk äppelsaft i vacker glas flaska! En fin present tycker jag!

9 DECEMBER- PEPPARKAKOR?


Jag har tagit första steget! Jag har köpt pepparkaksdeg. I och för sig lyckades jag köpa laktosfri pepparkaksdeg, men så annorlunda kan det väll inte smaka?

Jag vet att ni i och med det här inlägget  tappar all respekt för mig. Men är inte hemlagad pepparkaksdeg liiiite överskattad. Det är tillräckligt jobbigt att baka pepparkakor ändo, då man måste kavla! Dessutom är det det enda färdiglagade ni kan hitta i den här bloggen! Skulle aldrig tänka mig äta färdig makaronilåda eller en saarioinen pizza. 

Fast jag äter ju skolmaten. Är det sammasak som att äta helfabrikat? 

BULGURKÖFTE I TOMATSÅS

Nu skall jag alldeles snart i väg på min dans generalrepetition! Jag är rätt nervös, men hoppas det går bra. På lördagen sitter i alla fall Marre i publiken så hon kanske kan lugna mig om jag är nevös. Hon är nämligen väldigt bra på sånt!


Receptet kommer härifrån (lite ändringar), och ni behöver inye påpeka att något nog gick snett i mitt recept! Det ser man extra bra om man gämför bilderna!!:D Men smaken var god och min familj lyckades tömma kastrullen.

2 dl bulgur
250 gr köttfärs
1 st gul lök
1 st ägg
Salt, peppar, ev. någon starkare krydda ex. chilipeppar

Tomatsås
1 burk go green chili con carnesås
1 msk tomatpure
Salt
Vatten


1 Riv löken med hjälp av rivjärnet.
2 Blanda bulgur, köttfärs, ägg, lök, salt, peppar och chilipeppar och arbeta ihop tills det blir slätt.
3 Koka 6 dl vatten i en kastrull.
4 Lägg i purén och köften och koka på svag värme i ca 20 min. Häll över chili con carnen. Salta lite i slutet och låt det småkoka lite till innan du lyfter bort den från värmen.

8 DECEMBER- JULGODIS TANKAR

I dag har Andrea och jag tiggt ihop en massa saker till vårt vänelevs lotteri. Det gick jättebra! Vi fick så mycket saker att vi inte orkade bära det:D Förstår inte hur folk kan vara så snälla, vissa butiker bara öste på oss saker!

Skulle inte klara mig utan Andrea när jag gör julgodis! Jag är alldeles för otålig och oförsiktig. T.ex. bara titta här hur fint hon slagit in våra chokladkolor som vi lagade i fjol!

Jul godis är något av det bästa med julen. Ännu är det inte dax för det "stora  julbaket", men snart blir det väll julgodis i långa banor!

7 DECEMBER- MED DOFT AV NEJLIKA

Apelsin doftar jul. Nejlika doftar jul. Vad doftar de tillsammans? MEGAJULIGT!!! Visst är det en av de mest juliga dofter?


Nu börjar snart julstämmningen komma smygande... 

RIKSDAGSHUS OCH AVSKEDSPRESENTER

Jag har inte varit i skolan på två veckor då vi har haft prao! Jag har haft SUPER ROLIGT! Men i dag skall jag tillbaka till skolan. Man borde ha mycket mera PRAO! Kanske jag själv borde bli riksdagsman och ändra på saken?:D

Min fina Riksdagsmugg och mitt riksdagste som jag fick i avskedspresent! Det var så snällt av dem, och av någon anledning så är det det godaste tet jag druckit på länge...

I PLENISALEN

JAG TYCKER ABSOLUT RIKSDAGSHUSET ÄR ETT AV DE VACKRASTE HUS JAG VARIT INNE I. I ALLA FALL PÅ INSIDAN. HÄR ETT EXEMPEL!


EKO MORGONMÅL


INGREDIENSERNA

6 DECEMBER-SJÄLVSTÄNDIGHETSDAGEN

Vi firar självständighetsdagen med en riktigt finsk rätt, dadel couscous med saffran, chili och koriander kalkon! Visst låter det finskt? Receptet kom i alla fall från en finsk mat tidning och det tog väldigt lång tid för mig att översätta receptet. Hela min kväll gick åt till det, men jag klarade det alldeles själv!!!

Saffran är en typisk julkrydda och lyser verkligen upp nu när det är så mörkt. Här har ni, lucka sex!


Koriander- saffranmarinerad höna

500 g kalkon

Koriandermarinad:
2 vitlöksklyftor

½ röd chilifrukt
1 dl koriander
1 tsk spiskummin
1 paket (½g) saffran

1 tsk salt

1 dl olivolja

2 msk citronsaft


+ msk olja till stekning

Gör marinaden: Skala vitlöksklyftorna. Dela chilin och ta ut kärnorna. Met upp ingredienserna och blanda till en jämn pasta. Torka kalkonen med hushålls papper och skär den i skivor, lägg den i en skål och vänd ner marinaden och låt den stå i kylskåpet i minst 4 timmar. Ta fram köttet ½ timme före stekning. Gör dadelcouscousen medan du väntar.

Stek kalkonen tre minuter på vardera sidan.

Dadelcouscous

2 dl torkade dadel couscous

3 dl varm grönsaks- eller hönsbuljong

3 dl couscous

2 msk olivolja

1 msk rivet ekologiskt apelsinskal

1 dl färskpressad apelsinjuice

 

Till servering:

1 dl rostade mandelchips
ungefär en dl myntablad
olivolja
svartpeppar

Klipp varje dadel i 4-6 bitar. Ta bort kärnona (det finns inte alltid kärnor). Mät upp grönsaks-och höns buljong och dadlar i en kastrull, låt börja koka. Lägg couscousen, apelsin-skalet och saften och oljan. Blanda väl.  Ta bort från plattan och låt stå under lock i tio minuter. Häll över mandeln och klipp över den färska myntan. Häll över lite olja och peppra.  


EKOLOGISKA MORGONMÅLS INGREDIENSER

 
EKOLOGISK MÜSLI FRÅN JUURI MED TORKADE BLÅBÄR OCH ÄPPLEN 

EKOLOGISK "HEMGJORD" NATURELL YOUGURT FRÅN ANTON & ANTON

KLYFTIGA POTATISAR

Vi har en massa kryddburkar som bara har en skvätt kvar. I går försökte jag tömma dem, men det slutade bara med att jag måste öppna nya kryddburkar...

½ kg potatis
olja
en massa kryddor
salt och peppar

Dela verja potatis på hälften och sedan i fyra delar. (Det blir alltså åtta bitar av varje potatis.) Krydda och häll sedan över olja. Lägg in i ugnen i en halv timme i 175 grader.

5 DECEMBER- ANDRA ADVENT


HURTBULLEN


Så här såg min morgon ut. Jag tror inte jag kommer kunna gå imorgon...

4 DECEMBER- RÖD KÅL

Om vi fortsätter med tysk julmat, så är det här vad de har på sitt lite mer anspråkslösa julbord i Tyskland. Jag har lärt mig tycka om rödkål med tiden, det har en rätt stark smak. I alla fall om man låter det stå tillräckligt länge!



Hacka lök och kål. Fräs i smör gryta, skala + tärna 2 äpplen, lägg i dem. Krydda med nejlika och lagerblad, salta och peppra. Häll i rödvin och vinäger + svartvinbärssylt. Låt stå och badda i 1 timme, helst längre om du orkar vänta.


3 DECEMBER- TYSKA MANDLAR

Jag måste säga att jag inte är ett sååå stort fan av den tyska julmarknaden. Eller jo den är alldeles härlig, bara man inte tänker på alla fulla svenskar, norrmän och finnar. De förstör en hel del.

Det bästa med marknaden är de kanderade mandlarna! De både doftar gott och smakar gudomligt! Vi har ju rätt mycket tyska jultraditioner hemma, men jag har aldrig testa laga mina egna kanderade mandlar.
De här kanderade mandlarna fick jag på tyska skolans julbasar. -Batteriet på kameran tar just slut, där av bild kvalitén!

Jag hittade ett recept på kanderade mandlar. Men kom i håg att det inte är testat. Än...

3 msk ljus sirap

1 1/2 msk socker

1/2 tsk salt

200 g sötmandel (1 påse)


1. Sätt ugnen på 175°C. Rör ihop sirap, socker och salt i en stekpanna. Låt blandningen koka ihop ett par minuter.
2. Blanda ner sötmandeln. Ställ in pannan i ugnen på mellersta falsen i ca 15 minuter (eller häll ut mandlarna på en bakpappersklädd plåt och ställ in den). Rör om med en gaffel efter halva tiden.
4. Häll över nötterna på ett bakplåtspapper. Separera nötterna från varandra med en gaffel och låt svalna. (Var försiktig så att du inte bränner dig.)


2 DECEMBER- POLKAGRISAR

Vi fortsätter med en bild. Snart blir det nog ett jul recept och när ett jul recept väl är avklarat gissar jag att det snabbt kommer upp fler! Några av recepten hoppas jag innehåller pepparmint, för det är också en typisk julsmak!

Förra året gick det inte så bra med mitt pepparmints godis! Andrea och jag gjorde till och med två försök men det slutade bara med att vi måste benga ut godissmeten med en skruvmejsel då den stelnat...

1 DECEMBER- LUCKA ETT

I dag är det den 1 december, och jag har ingen julfiilis! Det är sorligt men sant. Därför har jag bestämt mig för att ha något av en julkalender här på bloggen. Bara så där för att sjäv komma i julstämmning. Det kan vara bara en juligbild eller ett julrecept. Vi börjar med en mjukstart, en bild.

Glögg

 

Hoppas det här hjälper. För jag älskar verkligen julen, det är bara det att jag inte riktigt förstår varför man skall börja så tidigt. Då försvinner ju spänningen och allt det speciella.


RADIOKÄNDISAR OCH ASIATISKMAT

Ikväll är det ju blogggala och naturligtvis skall jag sitta och titta på det vid min dator med lite hemlagad asiatiskmat.

Förrästen så kan ni också höra mig prata om att blogga i radion i kväll! Roligt eller hur? Ni kan lyssna på det här.

FAVORIT I DET ASIATISKA KÖKET

2 paket fryst findus grönsaks wok
Basmatiris

Stek hönan i:
◊ Sesam olja
◊ Indonesisk söt soja sås
◊ Soja sås
◊ Teriyakisås
◊ Söt chilisås
◊ Massor med chili peppar eller helt enkelt vad ni hittar i era skåp, men det här blev i alla fall jättegott!
Ställ hönan åt sidan.  Woka två paket findus classic grönsakswok. Koka riset enligt anvisningarna på paketet och bland i höna och grönsaker!


DEN PERFEKTA FÖDELSEDAGS BRUNCHEN

Det har dykt upp recept från min födisbrunch lite då och då. Nu är i alla fall alla recept uppe! Så här har ni äntligen alla recept på hur man får en underbart god start en söndags morgon!



TURKISKYOUGHURT MED NÖTTER OCH HONUNG

APRIKOS- OCH TRANBÄRSKOMPOTT

MINIPAJER

CEASARSALLAD

BRUCHETTA

CHEVRÉ FYLLDA FIKON

CUPCAKES♥

Och till sist superfina paket som var verkligt fint in packade! 

BRUCHETTA

Bruchetta är en väldigt vanlig förrätt. Lite i samma kategori som avokado och räkor- enkelt och gott. Bruchetta går också väldigt bra att servera på en brunch. Namnet liknar till och med!



Brunch

GRÖT+MANDARIN+HALLON


RSS 2.0