EN EKOLOGISK CHOKLADMARÄNG


För några dagar sedan kom Mamma hem med denna underbart goda och sega chokladmaräng.  

Det var en ekologisk maräng-och därför extra god- och på tal om ekologisk mat så hade jag i uppgift i riksdagen, där jag gör min PRAO, att skriva ett PM om b.l.a. ekologisk mat.

Det var rätt svårt, men jag lärde mig mycket och det var kul. Jag vill inte att PRAOn skall ta slut! Det är så roligt och jag får ångest bara jag tänker på skolan. Men det är väll bara att vänta i typ tre år tills jag tagit studenten och sedan söka jobb där? Eller?


RAVIOLI GRATÄNG

Att följa veckmenyn gick sådär. Men mat har jag lagat i alla fall. Här en vegetarisk ravioli gratäng.


Ånga en broccoli. Stek lök och skiva en mögelost, låt smälta tillsammans med löken. Koka 2 paket ravioli och häll 1 burk matlagningsgrädde över löken. Skiva tomater. Lägg i ett ägg i ost såsen och rör ner tomater, broccoli och ravioli. Sätt in i ugnen på 175 grader i 15 minuter med ett lager parmesan ost över.


NU ÄR FÖRSTA LJUSET TÄNT


BAKELSEN


Jag älskar när vi får nya produkter till cafét. Det finns ju inget annat alternativ än att prov äta då! Här har vi en vitchokladbakelse med hallon. Inte helt dålig om vi säger så!

På tal om Cafét så jobbar jag där heeela veckoslutet, därav den dåliga uppdateringen. Dessutom fungerar inte min internet så jag har lite problem med bilderna. Men det fixar sig! Det gör det alltid.

GLAD LILLA JUL
Kram Tara♥

THE GREEN SHAKE


Det finns ett litet gulligt café på Skillnaden. Egentligen är det en överdyr vintage butik men inne i butiken finns det ett överdyr trvligt hälsocafé. De har en lång lista på olika smoothien som är riktigt goda!

KAKAO NIBS

Gojibären klarade vi av för några månader sedan. Det nya är kakao nibsen. Och helt ärligt, visst dom är otroligt hälsosamma båda två, men bara sådär mellan oss två så är de ju inte så goda! Men övning ger färdighet så jag har väll lärt mig. Dessutom hittade jag en nibs choklad platta, betydligt godare!:D


♥ Forskning tyder på att kakao är bra för hjärt- och kärlsystemet, att det kan vara blodtryckssänkande och att det även tycks bromsa nedsättning av hjärnans funktioner hos äldre personer.

♥ De är en mycket bra källa till antioxidanter, vitaminer, mineraler, proteiner och nyttiga fetter. De innhåller bland annat svavel som är bra för hud, hår och ögon, samt betydande mängder magnesium, kalcium, järn, fosfor, kalium, krom och B-vitaminer

Källa

LEILAS HOME DELIVERY

Jag älskar Leilas kokböcker. För att inte tala om hennes TV program, de är alldeles underbara! Tyvärr kan man inte se dem i Finland och nuförtiden kan man inte ens se dem på datorn om man bor utomlands.

Men om man letar lite så kan de hända att man hittar en länk till programmet via t.ex. en svensk blogg. Så efter en liten tids letande så klara jag av att se senaste avsnittet av Leilas nya program, Leilas home delivery! Det var jättebra, bara se trailern så kommer ni att förstå!



VECKOMENY V. 49

På två hela veckor behöver jag inte gå till skolan! Jag skall göra min prao på riksdagen, och det känns som att jag skulle kunna hinna med vad som helst den här veckan! T.ex. med att laga mat, så här ar ni, veckans meny!

Måndag: -

Tisdag: Bulgurköfte i tomatsås

Onsdag: Kyckling passionata


Torsdag: Äta ute

Fredag: Auflauf- på Jans begäran

Lördag: Couscous och spenatkaka

Söndag: Hemlagad fullkorns pizza

Bild


FANTASI CUPCAKES

Ett alternativ till födelsedagstårtan är födelsedagscupcakes. Jag hade en födelsedags brunch när jag fyllde 15 för några månader sedan och då serverade jag dessa underbara cupcakes!

CHOKLADMUFFINS

100 g

choklad, mörk

50 g

smör

1,75 dl

mjölk

2 st

ägg

1,5 dl

socker

1 tsk

vaniljsocker

2,5 dl

vetemjöl

2 tsk

bakpulver

4 msk

smulten choklad

1 krm

salt


1. Sätt ugnen på 175°.
2. Grovhacka chokladen, smält smöret och blanda ner choklad och mjölk.
3. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker fluffigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, smulten choklad och salt. Vänd ner choklad- och mjölblandningen i äggsmeten.
5. Ställ pappersformarna en muffinsplåt för att smeten inte ska rinna ut. Fyll formarna till 2/3 och grädda mitt i ugnen ca 15 min. 


LIMEMUFFINS

125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl mjölk + ½ dl limesaft
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
rivetskal av en lime

Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar. Grädda runt 20 minuter i 175 grader.


Frosting:
200 g vitchoklad
200 g philadelphiaost

Smält vitchokladen över vattenbad och blanda med färskosten. Bred på de avsvalnade cupcakesena.

200 g mörkchoklad
200 g philadelphiaost

Smält mörkchokladen över vattenbad och blanda med färskosten. Bred på de avsvalnade cupcakesena.

Dekorera med olika strössel och "kak pennor"!


JULMYS


Det är så mysigt väder ute, och efter att ha ätit en riktigt god middag kryper jag nu upp i soffan med nya lagalätt och en mugg glögg. Imorgon jobb från klockan åtta så det blir tidig säng gång!

AWARENESS

Ni vet väll att veckosluten är till för att äta god mat? Det blir liksom inget riktigt mys utan mysig mat! I kväll skall jag mysa med Marre! Vi skall ha SATC maraton med chokladbakelser, glögg  och frusna hallon♥
Här är några tips på riktig mys mat:

TROPISKFRUKTGLASS

CHOKLADCUPCAKES MED VITCHOKLADFROSTING

LAVENDELKAKAO

CHOKLAD- OCH HALLONCUPCAKES

JORDNÖTSKAKOR

ROTFRUKTER I UGNEN


Klyfta potatis, morötter, lök och vitlök. Ringla över olivolja, strö över rosmarin och ställ in i ugneni 45 minuter i 220 grader. Servera med t.ex. lammköttbullar eller kikärtsbiffar.

FIKONMARMELAD OCH GOURMETBUTIKER


Det har öppnat en jättemysig italiensk gourmet butik här nedanför oss. Nu är vårt köksskåp fullt med ur god olivolja, chevre ost och så denna underbart goda fikon marmelad! Det borde väll inte vara så svårt att laga själv?

GULASCHSOPPA MED TOFU

Den här soppan är jättegod och passar perfekt här i snö slasket! Servera gärna med en klick créme fraiche! och fastän ingrediens listan är rätt lång så går soppan att laga påungefär en halv timme.

GULASCHSOPPA MED TOFU

200 g morötter
200 g rotselleri
200 g palsternacka
1 gul lök
1 paprika
2 vitlöksklyftor
½ kruka timjan
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1½ msk vitvinsvinäger
200 g tofu
2 msk rapsolja
2 krm salt

Skala och skär morot, rotcelleri och palsternacka i mindre bitar.
Skala och strimla lök och vitlök. Plocka och finhacka timjan.
Fräs lök, vitlök och tomatpuré´i oljan 1 min. Tillsätt vatten, buljongtäringar och vinäger. Tillsätt morot, rotcelleri, palsternacka och timjan. Låt småkoka under lock 20 min.
Tärna tofun. Stek den gyllenbrun 2-3min, salta. Toppa soppan med tofun.


MOZZARELLA PINNAR


SEN ÅT JAG EN SALLAD...

...på café så att jag skulle kunna fortsätta öva på prov. När proven är över blir det mer över uppdatering!


WITH A SLICE OF CHEESECAKE

På torsdagen får jag tillbaka mitt liv, då jag inte behöver gå till skolan på två veckor! Vi har nämligen prao i två veckor! Men nu matte och rella prov. Och cheesecake förstås!!!


CHOCOLATE SWIRL CHEESECAKE

Ostkaka och cheesecake är inte samma sak, men jag tycker ändo det duger så här 14.11 på ostkakansdag! Så är det ju farsdag också och det var just den här kakan som jag höll på att laga till klockan ett på natten för att få fram den perfekta farsdags presenten!

Kexbotten
400 g digestivekex
150 g smör

Fyllning
600 g philadephiaost
2.5 dl kesella 10%
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 st ekologiska ägg
1 dl vispgrädde

Chocolate swirl
150 g mörk kvalitetschoklad 60%
3 msk espressokaffe


1. Kexbotten
Sätt ugnen på 175 grader.

2. Krossa kexen fint i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel.

3. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna.

4. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna.

6. Sänk ugnstemperaturen till 130 grader.

7. Fyllning
Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.

8. Blanda i strösocker och vaniljsocker.

9. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.

10. Chocolate swirl
Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner kaffet.

11. Blanda hälften av cheesecakesmeten med chokladen.

12. Cheesecake
Häll hälften av den ljusa smeten över kexbotten.

13. Skeda över hälften av den mörka chokladsmeten, täck med resterande ljus smet och skeda över resterande mörk chokladsmet.

14. Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten.

15. Grädda kakan i 1 timme och 25 minuter tills den stannat helt.

16. Låt svalna och servera kakan ljummen eller kylskåpskall.


HALLON OCH CHOKLAD CUPCAKES

En av de bästa smakkombinationen tycker jag absolut är choklad och hallon! Att blanda chokladmuffins med hallonfrosting och tvärtom är verkligen underbart gott! 

Den här hallonfrostingen är otroligt god och blir ännu godare om den står en stund i kylen, så kommer hallonsmaken verklgen fram.
 

CHOKLADMUFFINS

100 g

choklad, mörk

50 g

smör

1,75 dl

mjölk

2 st

ägg

1,5 dl

socker

1 tsk

vaniljsocker

2,5 dl

vetemjöl

2 tsk

bakpulver

4 msk

smulten choklad

1 krm

salt


1. Sätt ugnen på 175°.
2. Grovhacka chokladen, smält smöret och blanda ner choklad och mjölk.
3. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker fluffigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, smulten choklad och salt. Vänd ner choklad- och mjölblandningen i äggsmeten.
5. Ställ pappersformarna en muffinsplåt för att smeten inte ska rinna ut. Fyll formarna till 2/3 och grädda mitt i ugnen ca 15 min. 



HALLONMUFFINS

100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 dl frusna eller färska hallon


Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.

Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.

Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

Vänd ner hallonen.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Grädda i mitetn av ugnen cirka 20 minuter eller tills de är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)


HALLONFROSTING

2 dl florsocker

150 g philadelphiaost

1½ dl frusna eller färska hallon

Rör florsocker och färskost krämigt. Vänd försiktigt ner hallonen och bred frostingen på cupcakesen.

 

CHOKLADFROSTING

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 g philadelphiaost
3 msk varmt kaffe

Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet. Bred eller spritsa på frostingen på cupcakesen och garnerna.


APELSINSMÖR OCH CHEESECAKE BAK

Nu så här om hösten blir ju de flesta sjuka, men i år skulle inte jag vara en av dem. Jag skulle inte bli förkyld en enda gång i höst. Om vi säger så här, så blev det tyvärr inte!

Tyvärr har jag inte hunnit lägga upp cupcakes receptet än och imorgon skall jag jobba hela dan, men nån gång den här veckan kommer det nog upp!

Vi var ute och äta idag och det var ovanlig gott! Nu skall jag snart ta ut min chocolat swirl cheesecake- som jag hållit på och baka i tre timmar- ur ugnen! 

Pasta med pesto och getost med sockerärter och apelsinsmör

Hallonsorbet- den bästa medicinen mot en sjuk hals

FREDAGSMYS MED CUPCAKES


Dessa små underbaringar lagade Ipi, Andrea, Amanda och jag idag! Nu är det idol och cupcakes som gäller! Receptet får ni imorgon, ha en skön kväll♥

GUACAMOLE

Så här den 11.11 klockan 11:11 bjuder jag på ett recept med den underbara röran guacamole! Och det är ju inte alls ohälsosamt, vad kan man äta det med annat än tacos?

Det här behövs:
2 avokadon
4 rågade msk creme fraiche
1 rågad msk turkisk youghurt/ philadelphiaost
1/2 citrons saft
1/4 tsk salt och svartpeppar

1.Skär avokadon i två delar och ta ut kärnan. Du kan spara kärnan till att ha mitt i avokadon så den inte blir brun

2.Blanda creme fraichen med youghurten. Mosa avokadon med en gaffel eller stavmikser.

3.Tillsätt  citronsaft,salt och peppar.

4. förvara guacamolen i kylskåpet tills den skall serveras och som sagt om du sätter i kärnan håller den gröna färgen i sig


KOKOSKLADDIS

Plötsligt ställde jag mig i köket och lagade en kladdkaka! För att få hålla den för mig själv satt jag kokos flingor i den, då ingen annan i familjen gillar kokos.
Någon som vill hjälpa mig och äta upp den?
Det var nämligen inte så lätt att äta en kladdkaka ensam som jag trodde!

2 ägg
2½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
100 g smält smör
3 dl socker
1½ dl mjöl
2 dl kokosflingor

Rör först ihop ägg och socker och blanda sedan i resten av ingredienserna, grädda i 175 grader i 20 minuter.


TIGER- BLÅBÄRS RULLTÅRTA

Den här rulltårtan var lite knepig och rulla ihop eftersom den var så tjock men när jag entligen klarat av det och fick mig en bit konstaterade jag att det här var en mycket god rulltårta. Och mättande!!!


3 ägg
1½ dl socker 
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
1 msk kakao

Fyllning:
Rör ihop en burk mascarpone och 1 dl blåbär

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ihop mjöl och bakpulver och lämna 0,5 dl av blandningen åt sidan och rör ihop 0,5 dl av äggblandningen och kakao. Rör ihop övrigt vispat ägg och mjöl med 1 msk vatten. Häll den vita smeten på en bakplåtsklädd långpanna. Snirkla över den bruna smeten. Grädda i ugnen i cirka 5 minuter. Ta ut och vänd på ett bakplåtspapper. Bred över fyllningen. Rulla ihop. Låt svalna.


SNÖN FALLER NER...

Utanför mitt fönster faller snön ner, och innanför mitt fönster är det precis lika tråkigt! Det är tisdag och det är prov övning som gäller.

Fast jag måste nog säga att det där med snön är lite smått mysigt!

Något som värmer bra i november mörkret är soppa. Här den fisksoppa jag åt på Primula för någon dag sen!

DAGENS SMOOTHIE


Vi har inte haft "dagens smoothie" på länge. Men nu ska jag bjuda på en riktig smarrig en som jag drack igår.
DAGENS SMOOTHIE:
1 inhemskt äpple
1 banan
apelsinjuice

7.11- KLADDKAKEDAGEN

I dag är det kladdkakans dag och det firar vi förstås med kladdkakeglass! Den här glassen smakar exakt som Ben & Jerrys glass! Men det är billigare. Förstås, allting är väll billigare än Ben & Jerrys?


2 ägg
2½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
100 g smält smör
3 dl socker
1½ dl mjöl

Rör först ihop ägg och socker och blanda sedan i resten av ingredienserna, grädda i 175 grader i 20 minuter.

För att kunna röra ihop kakan med glassen (vanlig lite smulten vaniljglass) måste den ha svalna helt.
Skär  kakan i små bitar (som på bilden).

ANDRA RECEPT MED KLADDKAKA I SIG:

Kladdkaka med chokladganage och hallonmousse
Kladdkaka med kaffeglasyr och hallon
Desert med maräng, frukt och kladdkaka
Dubbelsats kladdkaka
Kärleksmums
Den underbaraste kladdkakan (mitt grund recept)


Flera recept med choklad hittar du förstoss i chokladkategorin!


♥♥♥ GRATTIS BLOGGEN ♥♥♥

Grattis på födelsedagen bloggen!

För ett år sedan, exakt den här tiden började jag blogga. Jag tyckte faktiskt att det var rätt skrämmand och jag ville inte berätta åt någon innan jag fått en fin blogg:D

I 4 månader var mitt läsar rekord 3! Jag var rätt stolt över det. Den här veckan har jag haft 638 besökare, det skulle jag aldrig trott för ett år sedan. TACK!
Det får mig verkligen och villa fortsätta blogga och om ni har några tips på förbättringar får ni gärna komma med dem!



100 g



choklad, mörk

50 g

smör

1,75 dl

mjölk

2 st

ägg

1,5 dl

socker

1 tsk

vaniljsocker

2,5 dl

vetemjöl

2 tsk

bakpulver

4 msk

smulten choklad

1 krm

salt


Frosting:
200 g vitchoklad
200 g philadelphiaost

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Grovhacka chokladen, smält smöret och blanda ner choklad och mjölk.
3. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker fluffigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, smulten choklad och salt. Vänd ner choklad- och mjölblandningen i äggsmeten.
5. Ställ pappersformarna en muffinsplåt för att smeten inte ska rinna ut. Fyll formarna till 2/3 och grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Smält vitchokladen över vattenbad och blanda med färskosten. Bred på de avsvalnade cupcakesena.


MAT FÖR EN MYSIG TJEJKVÄLL

För två veckor sedan hade vi en riktig tjejkväll med Marre och Andrea. Vi hade jätteroligt och så hade vi förstoss en massa god mat! Här är en lista på riktig tjejig mys mat.

Chokladcupcakes med rosafrosting
Mini cupcakes
Lavendelmacaroons med chokladganage
Underbara krutonger

AUBERGINGRATÄNG

Det här är ett recept som går snabbt att laga och som är otroligt gott! Älskar den sega mozzarellan!

4 SMÅ OBERGINER
4 PAKET MOZZARELLA
1 SATS TOMATSÅS - (1 BURK TOMATKROSS + 2 LÖKAR + 2 VITLÖKSKLYFTOR, SALT, SOCKER O PEPPAR)
3 DL PARMESAN
BASILIKA

Skiva oberginerna i 1 cm tjocka skivor. Salta och låt stå 15 minuter. Torka torra o stek i panna. Varva toamtsås, oberginer och mozzarella i en form. Strö riven parmesan över. In i ugnen, 220 grader, för 20 minuter


COUSCOUS SALLAD

Det här var det andra receptet jag lade upp här på bloggen. Vi äter det flera gånger i månaden, b.la. i måndags

3 dl couscous
3 dl vatten
1 citron
salt och peppar
några slurpar olivolja
1 finhackad rödlök
2 tomater
1/2 gurka
hackad persilja
hackad mynta

1. Koka upp vattnet och häll över couscousen, tillsätt citronsften, olivoljan, saltet ock pepparn. Låt förvälla under lock.

2. Tillsätt de hackade grönsakerna och örterna.

SOCKERDRICKA


Visste ni förrästen att det inte finns sockerdricka i Finland? Det är sant! Jag måste ju då samtidigt erkänna att jag bara druckit det ett få tal gånger i mitt liv och att jag  faktiskt inte tycker att det är så otroligt gott!

Kärleksmums

CEASARPASTA

Ceasar dressing är sååå gott! Men att veta vad man skall använda den goda dressingen till- förutom i den självklara ceasarsalladen- men varför inte använda det som pastasås? I alla fall så blir det otroligt gott!


400 g kycklinfileér i bitar
8 körsbärstomater
feta ost
färsk timjan
salt
svartpeppar

2 ägg
1 burk kesella (250 g)
1 dl lättcrème fraiche
1 msk dijonsenap
4 msk riven parmesanost
1 burk sardellfiléer (50 g)

350-400 g färsk pasta

Koka äggen. Kyl snabbt. Skala, hacka och blanda med kesella, crème fraiche, senap och parmesan. Grovhacka sardellerna och blanda ner dem.
Stek hönan med tomaterna, salta och peppra. Koka pastan enligt anvisning. Blanda med ägg- och sardellröran. Blanda i hönan och tomaterna och feta osten. Garnera med timjan. Servera genast.


GREPEFRUKTSDIETEN



God morgon bloggen! GRATTIS PÅ FÖDISEN!!!♥
fast du sakll nog få ett eget grattos imlägg, men det kommer upp lite senare. Ha en jättefin dag alla, nu går jag till jobbet!

HÖNSPASTA


Hönspasta på Primula fick jag avnjuta till middag här för någon dag sedan.
Hoppas ni har haft en skön kväll!

Vi hörs imorgon och då är det imgen vanlig dag...♥

WALLENBERGARE

Har ni nångång tänkt på hur coolt det skulle vara att ha en maträtt uppkallad efter sig (som typ Wallenbergare)? Om jag skulle få välja skulle jag nog villa ha någon bakelse uppkallad efter mig, helst i choklad.
Vad skulle ni villa få för mat uppkallad efter er?

400 g kalvfärs (helst från kalvinnanlår), absolut fritt från senor och fett
4 st äggulor
4 dl vispgrädde
1.5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 skivor vitt bröd
smör till stekning

1. Mal köttet tre gånger genom fina skivan på köttkvarnen. Lägg sedan färsen i en bunke i kylskåpet. Ställ gärna bunken i en större bunke med is i botten så att färsen blir riktigt kall.

2. Blanda sedan färs med salt, peppar och äggulor. Tillsätt grädden, lite i taget, under hård omrörning med en träslev. Låt sedan färsen vila en stund.

3. Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer. Strö därefter ut hälften av brödsmulorna på ett smörpapper.

4. Dela färsen i fem delar och lägg dem på ströbrödet. Platta ut till fem stycken biffar, cirka 1.5 centimeter tjocka. Strö över resten av brödsmulorna på biffarna.

5. Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek Wallenbergarna gyllenbruna på båda sidor försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på varje sida.

6. Lägg upp Wallenbergarna på serveringsfat eller direkt på tallriken. Fräs ur pannan med ytterliggare en smörklick och häll det över Wallenbergarna.

7. Servera med brysselkål, franskisar och lite tomat.


LÄGG PÅ LYXEN

Castello har kommit ut med en ekologisk brie ost och det är den som får lyxa upp mitt morgonmål tillsammans med den goda parmaskinka!

ANNORLUNDA COUSCOUS MED LAX OCH GRILLAD PAPRIKA



Koka upp 2,5dl gräddvin (1 del vittvin, 1 del grädde), mät upp 2,5 dl couscous och häll vätskan  över couscousen. Lägg på ett lock och låt stå i 5 minuter.
Tvätta 2 paprikor i olika färger och ta ut kärnhuset. Tvätta en lämpligt stor laxbit, ta ut benen, salta och peppra, häll över olja och lägg in i ugnen med paprikorna runt sig (som på bilden) i ungefär en halv timme.

KONFFISKAKAN

För två månader sen blev jag konfirmerad. De flesta beställer väll sina kakor någonstans ifrån, men naturligtvis bakade jag min själv! Det var en riktigt god torr choklad kaka.


2 ägg
3 dl socker
150 g margarin
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao pulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
Vispa äggen pch socker pösigt. Tillsätt det smältna smöret. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner blandningen i smeten växelvis med mjölken. Rör inte om för mycket. Bred ut smeten i en smord pajform (30 cm) och grädda på nedersta falsen i ugnen i 200 grader ca 25 minuter.

Glasyr:
5 msk hett kaffe
5 msk (ca 60g) margarin
4 dl pudersocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakaopulver

Smält fettet i hett kaffe. Tilsätt vanilj- och pudersockret samt kakao. Bred ut den mjuka glasyren på kakan och dekorera med hasselnötter.

KLICKEN I GRÖTEN


Marre introducerade mig för de frusna blåbären i gröten. Det är underbart gott! Men ännu godare blir det om du lägger i en klick med bulgarisk yougurt!

PAPARDELLE

Jag vet att det här kommer låta helt sjukt, men jag gillar inte tagliatelle så mycket. Den här lite bredare varianten, paradelle, är mycket godare. Fast jag vet, pasta som pasta! 
Räkor är gudomligt goda, och att kombinera dem i en krämig pastasås kan väll bara bli bra. Servera med någon god vit bit fisk. 

Fräs löken, häll i grädden och låt koka på pannan tills den tjocknar. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på paketet. Sätt i räkstjärtar och låt dem bli varma (koka absolut inte räkorna, då blir de sega!) Servera med fisk, t.ex. torsk filé. 


PROVÖVNING


Ni vet det där med choklad och att öva på prov...
I dag är det biolla prov som gäller och därav oreopaket i min säng!
Imorgon blir uppdateringen lite bättre och tätare då proven är över!


EN HET TRUMPET


En enkel men lyxig vardags rätt får du om du lagar en vanlig svampsås (på trattisar), blandar i ångade morötter och häller på lite "kokad" couscous. Och är det en en riktig lyx rätt du vill bjuda på serverar du den med härligt tunn parma skinka!

M SOM I MORGONMÅL


Min nya favorit gröt äter jag idag- lite höstigt- med kanel och äpplen!


RSS 2.0