MELLANMÅL


Naturellyogurt med apelsin och russin- slurp!

Nu skall jag väll klara av att gå på stan med Andrea fast det är -20 och snöar!

CHOKLADCUPCAKES MED HALLONFROSTING

Igår lagade Marre och jag cupcakes! De blev alldeles underbart goda fastän frosingen var alldeles lös och det blev mer som gasyr. 7 dl florsocker räcker alltså inte och ingen av oss orkade gå och köpa fastän det bara är över gatan!


Muffinsformarna fick jag av Andrea i julklapp♥

Choklad cupcakes:

8 stora eller 12 små

150 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
1 st citron, skalet
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao av god kvalitet
1 nypa salt


1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, gräddfil och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och rör ner i smeten.

3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Fyll muffinsformarna till 2/3 med smet.

4. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.


Frosting:

Ca 200 gram mosade hallon
150 gram färskost
Ca 7 dl florsocker

1. Blanda färskost, mosade hallon och florsocker till en lagom "stel" frosting - provspritsa lite på en tallrik för att se att konsistensen är rätt och inte flyter ut (det var här jag hade min kris).

2. Spritsa frosting på de svalnade muffinsarna. Låt stelna och smält sedan mjölkchokladen i ett vattenbad.

3. Bred smält choklad över frostingen och låt svalna.

4. Klicka på ytterliggare lite frosting och garnera med hallon.


JORDGUBBSKAKA

Kakan är gjoRd på ett vanligt sockerkaksbotten och på är det
kvarg blandat med färska jordgubbar och florsocker.
Tyvärr är receptet på lande!


HALLONMOUSSEKAKA MED BROWNIEBOTTEN

Den här kakan är alldeles himmelsk. Jag tror verkligen inte att det finns en godarekaka!!!

Hallonmoussekaka med browniebotten:
1 ½ dl valnötter
1 ½ dl hasslenötter
100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
2 dubbeldajm

5 dl vispgrädde
4 ½ gelatinblad
7 dl hallon
2 ½ dl strösocker
ca. ½ msk vaniljsocker
3 ½ dl matlagningsyoghurt
4 passionsfrukter

1.Värm ugnen till 200 grader. Rosta nötterna i 10 minuter och hacka dem grovt. Smält ihop smör och choklad. Blanda i nötterna.

2.Vispa ägg, socker och vaniljsocker i en annan bunke. Rör i bakpulver och vetemjöl.

3.Vänd ner chokladblandningen och den krossade dajmen. Baka i springform 8-10 minuter. Låt svalna.

4.Vispa grädden. Blötlägg gelatinbladen. Mixa hallon, strösocker och vaniljsocker till en puré. Blanda med yoghurten.

5.Smält gelatinet. Rör ut lite av hallonmixen i den. Vänd till sist ner resten av hallonmixen och till sist grädden.

6.Häll blandningen över chokladbottnen och ställ formen i kylskåp i minst 2 timmar, gärna längre!

Den synns kanske inte så bra, men det var den ända bilden jag hade.


TÅRTOR


Daniella som bloggar på bakecake.blogg.se undrade vad hon skulle laga för födelsedags tårta eftersom hon har födis på lördagen, så kanske det här kan hjälpa henne. Orkar inte skriva ut alla recept men om nån vill ha ett av tårtrecepten så skriv en komentar så skrivar jag receptet! Grattis Daniella!

SOMMAR...

Det har varit superkallt, superlänge! För tillfället -15 och jag har blivit förkyld! Inte för att jag inte gillar vintern men jag kan inte påstå att jag inte LÄNGTAR SÅ MYCKET till sommaren! Här är lite sommarmat bilder: 





Medan jag laddade upp bilderna började det dessutom och snöa, suck!

MORGONMÅL


Egen plockade blåbär  med mjölk, ekologiskt råg knäckebröd med skinka och färskpressad appelsin juice♥

DESERT

Till efterrätt blev det "kladdkakeglass"! Det var alldeles otroligt himelskt gott!♥

Man börjar med att göra en vanlig kladdkaka. Jag brukar alltid använda samma recept:

2 ägg
2½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao
100 g smält smör
3 dl socker
1½ dl mjöl

Rör först ihop ägg och socker och blanda sedan i resten av ingredienserna.

För att kunna röra ihop kakan med glassen (vanlig lite smulten vaniljglass) måste den ha svalna helt.
Skär  kakan i små bitar (som på bilden).


Sedan är det bara att blanda ihop glassen med kakan och ställa i frysen.
Mixa färska eller tinade hallon med en mixer och ringla över glassen!


NYBAKTA CROISANTER



Avnjuter nybakta croisanter i soffan. Fastän det är måndag känns det ändo inte riktigt som om veckoslutet skulle vara över. Vi började ju först halv tolv idag. Skulle inte finska boken ligga på köksbordet och titta så där uppfostrande på mig skulle jag antagligen koppla av helt.

Tårtfatet på bilden är från Indiska och det fick jag av mina underbara vänner i födis present ♥

HUVUDRÄTT


Fårfiol med sötpoatis, humus och rucola

Mamma fick en fårfiol i julklapp, som jag använde i huvudrätten. Den värmde jag i ugnen och köttet var alldeles underbart mört! Till det serverade jag sötpotatis.

Skala och skiva sötpotatisen i några centimeter tjocka skivoroch stek den i olja i ungeär 2 minuterpå varje sida. Det blev super gott och passade perfekt till fåret. Det beror lite på hur tjocka skivor man har, hur länge de skall stekas. Du kan krydda enligt eget behag, i receptet använder dom salt och peppar men jag lämnade dem naturella eftersom humusen har en rätt stark smak.

Humus 

400 g   kikärter, sköljda och avrunna
0,5 msk   Rödvinsvinäger
4 msk   olivolja
1 st   pressad vitlöksklyfta(or)
0,5 tsk   salt

Kör kikärterna med vinäger och olja i en matberedare eller med en handmixer.
Blanda röran med den pressade vitlöksklyftan. Smaka av med salt.



FÖRRÄTT

Pilgrimsmusslorna steks på båda sidorna i ungefär fyra minuter eller tills de blir gyllene bruna. Strö seda över rucola. Rosta pinjenötterna i en torr panna och stritsa över lite crema di balsamico.
När jag skulle rosta pinjenötterna gick brandalarme i gång, jag blev alldeles livrädd och före jag hunnit få ut batteriet måste nog grannarna ha börja undra... haha!


BRÖD

Naturligtvis fungerade inte internet när jag skulle bloggga medan jag lagade nyårsmiddagen! Det blev iallafall jättegott och här kommer recepten.

Till förrätten lagade jag en vetelimpa fylld med brie, soltorkade tomater & basilika:

5 dl vatten
50g jäst
1 tsk sirap
1 tsk salt
9-10 dl vetemjöl
150 g brieost
10 strimlade soltorkade tomater
12-15 strimlade färska basilikablad

1. Värm vattnet till 37°. rör ut jästen i lite av vattnet och blanda sedan ner sirap, salt och resten av vattnet tillsammans med nästan allt mjöl.
2. Låt degen jäsa i 45 minuter
3. sätt ugnen på 200º. Kavla ut degen meed hjälp av resten av mjölet till en plattai ungefär samma storlek som ett A4-ark.
4.skiva brieosten och fördela den över degens ena långsida tillsammans med strimlade tomater och basilikablad
5. Rulla ihop till en limpa och kläm till den ordentilgt i ändorna. Låt brödet jäsa ytterliga 15 minuter och grädda sedan i 30-40 minuter.
 




RSS 2.0