BLÅBÄRSCUPCAKES

I dag har jag bjudit min snälla Mormor på kaffe! Jag bakade blåbärs cupcakes med egen plockade blåbär och jag kan knappt vänta tills blåbärs sässongen kör igång igen!

Idag har jag dessutom hunnit beställa Leilas nya kokbok (och ett par andra böcker) via nätet, det borde bara ta 1-2 dagar förrän dom kommer, kan knappt vänta! Dessutom så har jag lagat vegetarisk lasange. Det får ni receptet på imorgon!

15 muffins:
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl blåbär

Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar.Vänd ner blåbären. Grädda runt 20 minuter i 175 grader.

Frosting:
Blåbär
Florsocker
Philadelphi ost

Blanda ingredienserna!

VECKOMENY V. 22

Vi har över hundra kokböcker hemma. För tillfället är just den delen av bokhyllan, där kokböckerna brukar stå, rätt tom. De flesta av våra kokböcker ligger nämligen för tillfället på mitt golv. Jag försöker nämligen sätta ihop min första veckomatsedel här i bloggen. Det är otroligt roligt och inspirerande att bläddra igenom alla böcker, gamla som nya. Eller kanske mest nya eftersom modern mat kanske är lite mera min grej. Fast gamla recept kan vara roliga att utveckla och det finns ju mycket bas recept i dem.

Det här är i alla fall mitt slutrasultat

Måndag: Vegetarisk lasange

Tisdag: Indonesiska jordnötsspett

Onsdag: Rester

Torsdag: Ungsstekt lax med citronsås

Fredag: Tonnfiskbiffar

Lördag: Äta hos Andrea

Söndag: Pasta


TITTA VAD JAG GJORT I DAG!


Slutresultatet får ni se imorgon!


RABARBERKRÄM

Igår när Tyskland vann hade jag energi för att springa ett maratonlopp. Verkligen! För mig är det ju samma sak när Tyskland vinner som om Finland skulle göra det. Lena sjunger så underbart bra och jag sjunger med henne i vartenda tyskt eurovisions-extra program som jag och Jan sitter och tittar på via datorn. Älskar sången och jag har i ungefär en halvtimme försökt få upp hennes sång från youtube hit till bloggen, men förgäves. Nåja, jag gissar att ni alla har hört den vid det här laget.. vissa fler gånger än andra- jag tror jag hört den lite för mycket eftersom jag nu kan den utantill! Kanske inte så konstigt eftersom den spelats hela våren på den tyska radiokanalen jag brukar lyssna på!

RABARBERKRÄM

500 g rabarber
4 dl vatten
1 dl socker
3 msk maizenamjöl

1. Skölj, skala och skär rabarbern i mindre bitar.
2. Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk under lock, 3-4 minuter. Rör ut maizenamjölet i lite kallt vatten. Ta kastrullen från värmen. Häll i mjölblandningen och rör under tiden. Krämen ska sedan bara koka upp.
3. Servera krämen avsvalnad med lite vaniljsås.

 


SÄG OMELETT


Ett större och mer mättand morgonmål får du genom att steka en omelett. Jag har tillbringat en dag på en av mina bästa vänners kolonistuga och nu ska vi snart lägga oss med nylagad rabarber kräm (som ni får receptet på imorgon) och titta på Eurovisionen! Jag hejar naturligtvis på Tysklandd nu när inte Finland är med! Vem tror ni vinner?
Den goda omeletten jag åt till morgomål innehöll:
Ägg
Tomat
Oat
Persilja
Och ni vet väll hur man gör?=)

Låt oss hålla tummarna för Tyskland!!!

DAGENS SMOOTHIE


Av de färdiga smoothiena är det nog Brämhults som har de godaste! 

DELTAR I TÄVLING

Unaderbara Daniella på Bakecake har en tävling på sin blogg där man kan vinna en inbjudan till Baka.se där man sedan kan publicera 5 recept och sedan erhålla en goodiebag från Dr. Oetker. Vet inte om man kan få någon goodiebag hit till Finland men det är ju inte det som är det viktigaste! Vad roligt det skulle vara att vinna, speciellt eftersom det är den sista skoldagen som hon drar vinnaren, jag menar det skulle jag kalla belöning för att ha klarat av ett helt skol år! Bara att hålla tummarna!

CHOKO TRAUM



En av de få saker jag fått att gå igenom på caféet är "Choko Traum" (choklad dröm).

Det är en kall choklad dryck som innehåller:
Isbitar
Skummad Mjölk
Någon sorts Choklad sirap

Jag är otroligt stålt över mitt verk och genast efter att jag komponerat denna svalkande dryck, så sålde jag en åt en liten pojke. Och han sa att han gillade den!

 


DAGENS SMOOTHIE


Dagens smoothie, som hade en glad och sommrig färg innehöll:
Persika
Papaya
Honungs melon
Naturell youghurt

CAFÉ BESÖKET


Jag tror det var någon sorts hallonpaj, kanske lite åt cheescake hållet. I alla fall så påminde det mig om den här himelska hallon pajen. Längtar så otroligt tills hallon säsången sätter igång och man kan plocka hallon igen!


NÄR DET INTE GÅR SOM MAN TÄNKT SIG

Igår när vi vänelever satt på någon sorts mobbnings skolning, som nu var rätt lång tråkig (ja vet, jätteviktigt och allt det där, men tråkigt) kom jag på ett nytt recept. Det händer mig ganska ofta och jag älskar den där ivern man får då man sätter ihop olika smak kombinationer i huvudet. Oftast blir det lyckat och ibland är det bara något litet som man måste ändra på men låt mig kalla det här receptet lite av en katastrof.

Resultatet skulle bli ungefär så här: Morots puré med cashewnötter utsprutat med en spiral spritser.
Detta blev resultatet:

Bilden blev fin och jag gillar färgen på moset, men det blev för sött. Man kan ju lägga i potatis för att jämna ut morots sötman och det har jag gjort förr. Dessutom hade inte Alepa osaltade cashews.


PÅ HEM VÄGEN


Efter som det var en kryssning som jag åkte på. så kan man väll knappast undvika någon sort av buffet. Jag plockade ihop en liten förrät åt mig. På min tallrik landade lite cesar sallad, rom, lax av olika slag och så min nya favorit på skaldjurs fronten; nämligen gröna musslor! Slurp! Till huvudrätt åt jag stekt röding med en potatis- parmesan kaka och gräslöks sås.

ETT SKEPP KOM LASTAT MED:

Cup cakes formar- Designtorget och Lagerhaus
a pice of cake- Åhlens
Christinas Chokladbegär kommer ni ihåg då jag lagade dem, måste ju testa hur
                                                                                    de egentligen smakar
Karins Chokladglädje
ELLE mat & vin
allt om mat+ allt om mat fest special
The Wedding Chocolate, det måste man ju köpa när man är i Sverige där det ju är värsta brölopps yran


PLÖTSLIGT HÄNDER DET!


Äntligen! Nu kan jag äntligen kalla mig själv för en riktig mat bloggare! Nu äger jag nämligen ett exemplar av a pice of cake! Har tittat på alla Leilas program på tv4 Anytime och man vill liksom bara ha mer av hennes underbara recept. Jag är helt såld på boken och bara väntar på att få åka till Stockholm igen så jag kan köpa hennes nya kokbok. Här i Finland kostar nämligen hennes böcker över 30 euro (300kr). Jag vill testa alla recepten, den är helt underbar♥

RESULTATET

Som ni kanske märkt så äter jag väldigt gärna vegetariskt. Det här är då en utmärkt måltid eftersom den innehåller mycket proteiner utan att innehålla kött! Jag valde att inte använda papayan (gör något lite mer speciellt av den) men resultatet blev otrolidt gott. 

Blanda:
 
sallad
tomater
gurkahonungs melon
avokado
och bönröra: 
bönor
vitvins vinäger
oliv olja
salt & peppar
Kör allting med en stavmikser- färdigt



MIDDAGS PLANER


Just innnan det började regna kom jag in från jogging turen och nu skall jag strax laga middag. Är inte ännu riktigt säker på vad det skall bli , men det här är ingredienserna.
Är nämligen ensam hemma ikväll så jag skall laga något riktigt gott för att skämma bort mig själv!


FIKAN


Blueberry sandwich + valfri dagens smoothie + ekologisk chokladbit

Den underbara sandwichen (som jag skall försöka återskapa) innehöll: Surdegsbröd av råg med blåbär, krossade valnötter, gula russin, pumpafrö, ruccola, osötad aprikosmarmelad och färskost.

En gång tidigare har jag ätit på Blueberry och jag bara älskar det! Varför finns det inget liknande i Finland? Varför? Hela miljön bara doftar hälsosamt och man blir så glad av det! Och gott är det absolut, otroligt gott!

MIN NYA VÄN- HUMMERN


En bild säger mer än tusen ord, bara titta. Helt härligt♥

Är hemma från Stockholm och vilken underbar resa det var! Jag har haft jätteroligtt och ätit otroligt gott, som ni ju ser på bilden. 
Tallriken består av hummer, havskräftor, flodkräftor, ostron, blå- och grön musslor, vanliga räkor, rökta räkor, tiger räkor och pilgrimmsmusslor.


FAVORIT I REPRIS

Medan jag vandrar omkring på Stockholms gator får ni ta del av det här underbara receptet! Vad är inte mer svalkande än en milkshake? Jag har lagat den här tidigare och kom ihåg att det bara skall vara lite mjölk!

Chokladglass
Mjölk
Oreos

STOCKHOLM CALLING

I dag åker jag till Stockholm! Har naturligtvis en lista -listoholic som jag är. På listan finns naturligtvis TopShop, BikBok, Myrorna alla de där butikerna som inte finns i Finland men det här är ju en matblogg och ställena jag gärna skulle besöka i matväg är Blueberry och Hurry Curry. Blueberry har jag varit på och det är alldeles härligt underbart!

Så nu är min fråga till mina svenska läsare, har ni besökt de här två ställerna och gillade ni dem?

På ett kafé i gamla stan i Stockholm förra året

Det kommer väll upp ett tidsinställt under resan men annors så hörs vi på söndagen♥


DEN LÄTTA SALLADEN


Vad är inte bättre än en varm sommar dag som denna?

Bara att blanda ett sallads huvud, ett paket små mozzarellan, körsbärstomater och en kruka basilika. Färdigt och perfekt för en dag som denna då man inte gör något annat än svettas. Fast jag skall inte klaga! Dessutom så skall det ju avta... med hela tio grader. Det känns som om det alltid skulle vara för varmt eller för kallt. Varför kan det aldrig vara mitt i mellan?

DEN NAKNA SANNINGEN


Så här kan det också se ut hemma hos en matbloggare, gammal fisksoppa ur en plastbox och en kanna vatten, smått oglamoröst. Fast fisksoppan är ju faktiskt hem lagat så helt dåligt är det ju inte!

GNOCCHI MED SPENAT OCH ÄDELOST

Tortelinins släkting måste väll vara ginocchin! Någon dag skall jag laga min egen men än så länge duger det här bra. Rätt mättande är det ju i sommarvärmen, men det är väll bara att försöka äta mindre.
Värmen fortsätter alltså och det var mycket angenämt då vi promenerade ner till den nyöppnade Monki och Weekday

1 paket färsk potatisgnocchi
1 msk olivolja
70 g ädelost
125 g färsk spenat
salt & peppar

Koka gnocchin enligt anvisningarna på paketet. Slå av vattnetoch spola den kall. Lägg den i en stekpanna med olja och fres. Smula ner mögelosten och dra pannan från plattan. Vänd ner spenaten och salta & peppra. Låt bli varm.
 


GRATINERAD FÄNKOL


Ser det bekant ut?  Gott är det i allla fall, vilket ni ju får intygat eftersom jag lagade det igen. Ni kan ju testa!

GRATINERAD FÄNKOL:

Tvätta och pilla ut fänkolen så att det liksom blir en massa blad. lägg den i kokande vatten och låt koka i ca. 3 min. Häll bort vattnet och placera bladen i en ugns säker form. Strö över parmesan ost och "gratinera" tills osten får lite färg. Gott att äta till t.ex. fisk.


SNART ÖVER

 
Bara ett prov kvar innan sommarlovet. Det värsta till sist- fysik, suck! Tyvärr så är det nya nummret av Gloria väldigt mycket intressantare, i det här nummret finns det nämligen massor av sommriga recept...

DEN GRÖNA BUTIKSFÄRDEN


DAGENS SMOOTHIE

Tror jag snart får värmeslag! I flera månader har jag klagat på att det är för kallt, men nun är det helt klart för hett! Termometern visar 33 grader. Det är visserligen i solen, men ändo! Jag måste dessutom sitta inne och läsa på prov. Nu håller jag på att svalka mig med en smoothie.

DAGENS SMOOTHIE INNEHÅLLER:
Naturell yougurt
Mango
Banan

FÄRSK SPARRIS MED ÖRTAIOLI OCH HYVLAD PARMESAN

FÄRSK SPARRIS MED ÖRTAIOLI OCH HYVLAD PARMESAN, det är helt klart den längsta rubriken jag haft men den är mycket riktgivande :)
Sparris är något som hör våren till. På måndagen hade min syster skickat sparris från Tyskland, min pappa hävdar nämligen att sparris man får ta på i Finland inte smakar någonting. Det håller jag absolut med om men jag måste erkänna att jag inte är ett så stort fan av den vita sparrisen. Den gröna har jag absolut inget som helst emot och här får ni receptet på en god sås som ni kan ringla över era sparrisar.


20-24 sparrisar
1 äggula
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk sötstark sparris
3 msk finhackade färska örter 
salt och peppar
100 g parmesanost

Lägg sparrisen i kokande, saltat vatten och koka dem i ett par minuter. Gör under tiden örtaiolin. Lägg äggulan i en skål och häll försiktigt i olivoljan under kraftig vispning. Pressa i en vitlöksklyfta och blanda ner tillsammans med senap och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp sparrisen på ett serverivngsfat  och rinla över aiolin, avsluta med att hyvla över parmesanosten.

PICKNICKEN

++
            Sol                    En fin vän
+=PICKNICK
     En picknick korg                 Lite musik

Ja, ni kan bara gissa hur skönt jag haft det i dag. Först 6 km joggingtur och sedan flera timmars picknick. Vi bara låg ute i parken och njöt! Med en massa god mat förstoss! På menyn stod följande:

PASTASALLAD:                            PLÄTTAR MED LEMONCURD:
Pasta                                           2,5 dl mjöl
Oliver                                          0,5 tsk salt
Tomater                                       6 dl mjölk
Mozzarella                                    3 ägg
Sallad                                          Ni vet väll hur man gör? Servera med
Pesto                                         lemon curd

Fil med egen müsli och morrötter          Mandelmasse horn 

Om ni efter att ha sett dessa bilder ännu inte är avundsjuka bjuder jag på lite mera bilder:


KRISTI HIMMELFÄRDS DAGS MIDDAG

Titta bara på bilderna här under! Ser det inte otroligt gott ut? Det var det, speciellt svartrotssoppan... och laxen... och rabarbermousse, allt var otroligt gott! För er blir det tyvärr ändo bara ögonfröjd, inga recept, tyvärr!



Till förrätt var det svartrots soppa med kräfstjärtar

Till huvudrätt var det citronmarinerad lax med kantarell stuvning
Till efterrätt stod det tabarber mousse på menyn


RABARBER & JORDGUBBSPAJ

RABARBER & JORDGUBBSPAJ

500 g rabarber
1 liter jordgubbar
½ dl socker

1 urskrapad vaniljstång

ev en msk vatten

SMULDEG

2 dl fiberhavregryn

1 dl solrosfrön

1 dl vetemjöl

½ dl råsocker

100g smör i bitar

2 msk flytande honung

 

1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela jordgubbarna i bitar.

2. Koka rabarber, socker och vaniljfrönock eventuellt lite vatten i 3-4 minuter. Lägg i jordgubbarna och låt allt bli varmt.

3. Blanda alla torra ingredienserna. Tillsätt smöret och arbeta ihop allt till en smulig massa.

4. Lägg rabarber och jordgubbar i en rund ugnsform, ca 25 cm. Fördela smuldegen över. Grädda i mitten av ugnen tills pajen fått en fin färg, ca 20 minuter.

5. Ringla över honung och servera med med t.ex. grädde eller vaniljglass. 


Kom ihåg attt sila bort vattnet som blir kvar efter "kokningen"


MORGONMÅLET


Till morgonmål blir det en nybakad prezel och det nyaste nummret av VR!

SOMMRIG LAXPYTT

I dag har det för första gången i år varit över både 10 och 15 grader. Folk var som galna, gick omkring i shorts och hade piknick. Ha, i alla andra länder har det varit över 20 grader i åtminstone en månad! 
Det här är ialla fall ett sommrigt recept för att även om "värmeböljan" tidningarna talat om nog inte riktigt uppnåddes så är nog sommaren äntligen snart påväg!


LAXPYTT 4 PORTIONER

4 medelstora potatisar

500 g skinn- och ben filerad lax 

1 rödlök

1 squash

1 röd paprika

1-2 msk smör eller olja

1 tsk salt

2 krm peppar

2 msk fint skuren dill


1. Skala potatisen och tärna i centimeter stora bitar, lägg dem i en bunke och täck med kallt vatten (så de inte blir bruna)

2. Tärna laxen i lika stora bitar som potatisen. Lägg bitarna i en bunke och ställ den  i kylen med plast över madan du hackar grönsakerna.

3. Hacka löken grovt, skär sqachen och paprika i lika stora tärningar som potatisen

4. Slå potatisen i ett durkslag och låt vattnet rinna av ordentligt

5. Låt en stekpanna bli riktigt het, klicka i smöret som du kommer att fräsa i några sekunder. När smöret har tystnat lägger du i potatisen.

6. Stek potatisen i ca. 2 minuter tills den fått en gyllenbrun färg (det är gott om den är lite knaprig) och dämpa sedan värmen till hälften

7. Rör om iblend så att potatisen inte fastnar i botten på stkpannan

8. Då potatisen känns mjuk, efter ca. 10-15 minuter, är det daxs att lägga i fisken och grönsakerna.

9. Fräs allt, utom dillen, i 3-4 minuter och krydda med salt och peppar

10. Avsluta med att strö över dillen. Rör om och servera med dill dressingen

DILLDRESSING

2 dl lätt créme fraiche

2 msk skuren dill

1 msk citronsaft

1 krm svartpeppar

1. Blanda ihop allting


Bildkvaliteten får ni ursäkta mig för! Men gott är det!


TOMATSALSA

I dag fick vi sluta 10.45, riktigt skönt! Eftersom vi har ledigt resten av veckan tycker jag att det känns som fredag. Det tycker jagg vi firar med lite fredagsmys. Gör eran egen tomat salsa, som ni kan äta med tacos och lite guagamole. Otroligt gott!

TOMATSALSA

Tomat

Lök

Vitlök


Hacka allting och lägg i en ugnsäker form i en timme. 


  


TIPSET



Det kan vara smart att inte sätta ganage på alla sina macaroons genast, utan istället bre bara några i taget så att de håller längre 

LEMON POPPY SEED CAKE

Jag har läst bloggen Söta saker sedan jag själv började blogga och det är en av mina absoluta favvo bloggar. Nu skall Tea bakom Söta saker snart ge ut en egen kokbok. Jag har fått prov baka ett av hennes recept och det känns jättestort för mig! Tänk när hennes kokbok kommer ut och jag kommer kunna säga att jag prov bakat det här receptet!

Jag var jätteglad över att jag fick testa just det här receptet eftersom det är lite annorlunda. Otroligt gott är det också, lime glasyren passar perfekt till kakan och vacker på insidan är den också!

Lemon poppy seed cake
3 ägg
2 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl vallmofrön
150 gram smör
Rivet skal av en lime och 1/2 citron

Glasyr
2 msk vatten
Saften från en lime
Rivet skal av en lime
2-3 dl florsocker

Vispa ihop ägg och socker. Rör ner mjölet, bakpulvret och vallmofröna. Smält smöret och låt det svalna något. Rör sedan ner det i smeten tillsammans med det rivna citrusskalet. Häll i smord och bröad from och grädda i 175 grader i cirka 40 minuter. Rör samman ingredienserna till glasyren och ringla den över kakan när den svalnat.



CHOKLADMACARONS

Det är väll någon sorts trend inom matbloggs världen att laga både cupcakes och macarons. Jag har länge velat laga just macarons men jag har varit rädd för att misslyckas- tänk dig skammen då du som matbloggare misslyckas med dem. Det var faktiskt inte så svårt som jag trodde att edt skulle vara, däremot krävde det mycket arbete. Jag stod i flrea timmar i köket. De blev väldigt lyckade och de liksom smälter i munnen på en. Chokladmacaronsen gav jag åt min kära mor i morsdagsgåva. Bra gå bort present är det ju också. Och ni som inte testat ännu-testa!

Bara att ta fram vågen eftersom receptet är i gram.
125 gram äggvita är ungefär 4-5 ägg.

CHOKLADMACARONS 40 STYCKEN

125 gram  sötmandel
250 gram  florsocker
125 gram  äggvita(or)
0,75 dl  strösocker
1 msk kakao
 
Chokladganache
150 gram  mörk choklad
1 dl  vispgrädde
35 gram  smör

1. Mal mandeln eller kör den tillsammans med florsocker i en matberedare
till ett fint pulver.
2. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget. Fortsätt att vispa till
en styv maräng, färga den med röd karamellfärg. Sikta samman de torra
ingredienserna och vänd sedan ned dem i marängen och rör försiktigt tills
allt blandats.
3. Fyll en spritspåse och spritsa rundlar stora som en femkrona på en
bakplåtspappersklädd plåt. Låt rundlarna torka ca 30 minuter innan de
gräddas i 180 grader i nedre delen av ugnen i ca 18 minuter, kakorna
skall ha fått en hård skorpa och "stannat".
4. Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt
kakorna svalna. Lossa dem sedan riktigt försiktigt, de går lätt sönder.
5. Förvara dessa kakor torrt tills de skall sättas ihop med ganache eller
smörkräm.

Chokladganache
1. Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
2. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt stå, gärna över natt.
3. Stryk ett lager av ganachen på hälften av macaronerna och para ihop
dem.


GLAD MORSDAG!


          Idag är det morsdag här i Finland och så här såg det ut hos oss imorse!

VAD FÖRESTÄLLER BILDEN?

Har stått i köket i flera timmar nu. Eftersom resuoltatet är inför imorgon då det är morsdag (nej jag är inte dum, utan bor i Finland där man imorgon firar morsdag) och min kära mamma läser min blogg skall ni endast få en ladtråd av vad som lagats i vårat kök idag. Kan ni gissa vad det skall bli?

JAG VILL OPP, JAG VILL OPP, SA RABARBERKNOPP

Blir så avundsjuk på alla de svenska matbloggarna som berättar om hur deras rabarber redan kommit upp. Här i Finland snöade det på måndagen och någon rabarber ser man inte röken av. Därför kan ni tänka er hur glad jag blev då jag hittade en påse med rabarber från förra sommaren. Det var ingen tvekan om vad det skulle bakas, nämligen rabarber smulpaj. Det kan hända att receptet är smått råddigt efter som det är mitt eget, men tveka inte det är mycket beprövat och otroligt gott!

RABARBER SMULPAJ

1/2dl+ lite till socker
100g smör
11/2dl mjöl
1dl havregryn
rabarber så det täcker pajbottnet

1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smörj formen
3. Skala och skär rabarber bitarna i ungefär lika stora bitar och lägg i fofmen så att det täcker bottnet och strö över socker på rabarbern
4. Blanda resten av ingredienserna till en "smuldeg"
5. Ställ in i mitten av ugnen i 35-40 minuter


LIMEPAJ MED MARÄNG

Kan inte säga annat än att den här kakan är en av de godaste jag ätit. Den är söt men inte för söt, syrlig men inte för syrlig...helt perfekt alltså! Den smakar sommrigt och ni bara måste testa. Jag tar hela tiden en liiiiiten bild och blir vaje gång blir jag förvånad över att det faktiskt är så gott!

LIMEPAJ MED MARÄNG

PAJBOTTEN
3dl mjöl
125g smör
2msk vatten

FYLLNING
3 ägg
2dl florsocker
rivetskal av 2 limefrukter och saft av 11/2
1 dl vispgrädde

MARÄNG
3 äggvitor
2dl socker

1. Blanda ingredienserna till pajbotten i en matberedare. Kavla ut degen i en pajform (25-26cm i diameter) och lägg i. Nagga och ställ i kylen i ca. 20 minuter.

2. Rör samman fyllningen och fyll pajskalet. Grädda i 175 grader ca. i5 minuter tills limekrämen stelnat.

3. Vispa äggvitan styv och tillsätt socker i omgångar. Fortsätt vispa till en styv maräng. Skeda up på pajen. Grädda pajen i 175 grader i 15-20 minuter!

                          

TONFISKPAJ

Jan hade födis i dag och i present fick han en middag. Allting var otroligt gott! Den här tonnfiskpajen måste ni testa, lätt att laga och god som bara den!

PAJBOTTEN
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk vatten

FYLLNING

1 purjolök
1 st gullök
200 g tonfisk
2 st ägg
2 dl creme fraische
Riven ost, oregano, salt, olja till stekning


Smält smör och blanda ingredienserna till degen. Låt vila i ca. 30 min i kylen. Tryck sedan ut i en rund pajform.
Fyllning: Fräs löken och purjolöken tills det mjuknar i olja. Lägg den över degen när den svalnat. Därefter lägg på tonfisken. Rör ägg, creme fraische, oregano och salt och bred ut i formen. Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca. 20-25 min.

Jag tror Ipi skulle bli glad ifall ni gick in på hennes blogg! Klick!


BEN & JERRYS

Eftersom jag- duktig som jag är- har varit och jogga både på måndag och tisdag, hade jag träff med mina vänner Ben och Jerry idag. Det var mycket angenemt!

Ser ni brownie biten?


MÄTT !

Det här är en liten ledtråd på vad vi åt till middag idag. Och om vi säger såhär, det inehöll vitlök, mycket vitlök. Hoppas någon ändo vill sitta bredvid mig i skolan imorgon =) Otroligt gott var det i varjefall och receptet får ni imorgon, eller i övermorgon... eller när jag nu hinner blogga.

HURTIGT

Jag tror jag dör! Åtminstone att dömma på mina musklers bultande! Kom just hem från lenkkin med Andrea. Runt ärtholmen och hem. Det blir typ sex kilometer. Pluss en massa muskler! Då menar jag verkligen en massa muskler! Det var total hemskt... och ganska roligt. Vi måste göra det snart på nytt, eller hur? När man kommer från en sådan runda är inget bättre än hem pressad saft.
Bara att köra

♥äpple

♥celleri stavar

♥morot
I en saftmaskin och så är det klart. Både hälsosamt och gott!

Tack Andrea för att du fick mig att komma och träna, och snart igen!


MÅNDAG MORGON

Så var det måndag morgon igen. Kan inte säga att jag är särskilt förtjust men så är det!
Njuter i alla fal av det sista glaset mjöd. Funderar på att laga en sats till. För några sommrar sedan så lagade jag ett alldeles underbart rabarber mjöd. Tyvärr har jag tappat receptet! Kanske måste jag leta lite bättre eller kanske någon av er har ett liknande recept?



Ha en fin måndag!
                            Tara


COLLAGE



Idag har jag laddat ner picasa 3! Det är alldeles härligt med alla de collagen du kan göra, och här är bara ett av de jag gjort i kväll. Jag vet att bilderna är små, men om ni ser något gott så får du gärna be om receptet. Jag är inte säker på att jag har alla recept men skall försöka leta fram dem alla! Det tog rätt lång tid att sätta i hop så hoppas att det är till någon nytta!

STRAWBERRIES


Jordgubbar är också gott med lite vitchoklad!♥

JULIE & JULIA

Har ni sett Julie & Julia? Jag såg den igår. Den är alldeles underbar! Alla som älskar matlagning lika mycket som jag gör bara måste se den! Jag har boken på engelska och har så där halft ansett att jag läst den men det är lite små knepigt och jag skall nog snart ta upp läsandet igen.


När jag kom på att vi har Julia Childs "Det goda franska köket" flög jag som ett kanon skott upp ur soffan och jag svävar som på moln varje gång jag bläddrar i den. Jag skäms verkligen för att jag inte vill bena ur en anka, eller göra en Hollandaise med mer smör en vad jag får i mig på en vecka. Jag erkänner det motvilligt och som sagt så skäms jag otroligt!


Trots det här så älskar jag kokboken och skall absolut testa många recept ur kokboken. Den får en att villa ge ut sin egen kokbok, och någon dag så vill jag absolut göra det! Vänta ni bara!

Under tiden tycker jag ni skall läsa boken och se filmen!



Julies blogg finns ju påriktigt och här kan ni läsa den.
Den är lite råddig, men värd att besökas!


HUR MAN VET ATT DET ÄR SOMMAR:

Igår åt jag jordgubbar. Det var gott!


DAGENS SMOOTHIE

Egentligen borde det här inlägget inte heta dagens smoothie, utan dagens froothie. Froothie var något Andrea och jag kom på då vi skulle göra en smoothie med bara frukt. Det blev verkligen gott!

Ni blandar alltså era favorit frukter i en mixer. Blir det för tjockt så kan du blanda i lite vatten eller tillsätta någon saftig frukt som t.ex. apelsin

 


1 MAJ MORGONEN

Just nu äter jag mitt morgonmål som består av soyghurt, äpple, kanelmüsli och lite honung ringlad över toppen! Otroligt gott. Skall strax gå ner till caféet för att servara fruckost åt andra människor. Blir välll ledig någongång vid ett tiden (?) och då vill jag absolut gå ut i det underbara vädret!


RSS 2.0