TORTELINA PÅ SOMMARLOV... IGEN

Någon gång i maj började jag inse att jag inte skulle kunna blogga under sommaren. Länge funderade jag på hur jag skulle göra, och jag har bestämt mig för att liksom blogga på papper och sedan, när jag kommer hem från stugan så skriver jag in allting. Det kan ju vara bra att ta en liten paus så man kommer tillbaka med ny energi.

Det känns faktiskt rätt vemodigt att skriva det här inlägget, när jag började blogga visste jag inte att jag skulle festa mig så vid bloggen och bloggandet, det är som en helt annan värld. Det är en helt annan värld!
Så, jag hoppas att ni får en underbar sommar och ni kan ju titta in då och då ifall att det skulle komma in något nytt! Annars kan ni ju alltid kolla i arkivet! Min email och mina kommentarer tittas ändo hela tiden igenom så om det är något kan ni ju alltid maila mig på [email protected]


KRAAAM TARA!♥


SNABB, SNABBARE, TORTELLINI


Tortellin skall ju bara koka i tre minuter. Så det här är verkligen en snabb middag! Bara att steka tomet, vitlök och basilika i en panna så har man en sås också!

SALLADS DRESSING



Som sagt så älskar jag att bara gå ut i trädgården och plocka lite örter. En enkel sallads dressing slänger du ihop med lite naturell yougurt och färska örter, lite salt kan du tillsätta. Bara att ringla över salladen!

DET HÖR SOMMAREN TILL!


Visst är det härligt att bara gå ut i trädgården och plocka lite örter!


DAGENS SMOOTHIE

En bok som alla borde läsa är Den hemliga kocken. I den står det allting om mat fusket. Obehagligt men ändo intressant. Där står det blan annat att den bästa juicen kommer ifrån Brämhults. Det tror jag gärna på och deras juice är ju faktiskt en av de godare! Visste ni t.ex. att Tropikanas saft står i 10-11 månader innan den kommer till butiken och vi köper den? Äckligt!

FYLLD GRISFILÉ

Jag är inte riktigt så mycket för griskött, men det här receptet är riktigt gott!

Dela en grisfilé och för bryna den i ugnen. Skär upp den så att du kan fylla den och fyll den sedan med:
♥ soltorkade tomater
♥ oliver
♥ vitlök och eventuellt andra örter
Bind ihop den och lägg in den i ugnen igen. Servera blomkål till.

MÖGELOST GRATINERAD LAX

Vattenmelon med fetaost, vattenmelon med getost, vattenmelon med mögelost... Det är helt klart något speciellt med vattenmelon och olika sorter av lite starkare ostar. Middagen idag bestod av mögelost gratinerad lax på en sallads bedd med vattenmelon.

Det är bara att lägga lite olja i en ugnssäker form och strö ett paket lite smuligare mögelost (helst inte castello, den är lite för kremig, använd t.ex. aura ost) Lägg in i ugnen på 225 grader i ungefär en halv timme beroende på hur stor fisken är.
Tärna melon och blanda med sallad, tomat och vårlök. 

DAGENS SMOOTHIE

Eller ja, dagens smuuti. Jag tyckte den var jättegod, rätt sur men det stör inte mig. Jordgubb- rabarber smakade den här!
 

GOJIBÄR


Jag har letat och letat och på måndagen kom Mamma hem med en gojibär. De är svin dyra och kanske inte det godaste jag ätit. Första gången smakade jag på det då Simone tvingade mig att stjäla ett bär från Sis Delis morgonmåls buffet:D
Det är i varje fall ingen tvekan om att de är hälsosamma. Bara att googla:

Förmodligen är Gojibäret världens nyttigaste bär. Det är mycket rikt på aminosyror, antioxidanter och innehåller 50 gånger så mycket C-vitamin som apelsiner.
4-5 bär fyller dags behovet av c-vitamin för en vuxen människa.
Hela 7 av de 8 aminosyror som bäret innehåller är essentiella, dvs. livsviktiga syror som kroppen inte kan producera själv och därför måste ingå i kosten.
Bäret innehåller Betasitosterol som sänker kolesterolet.
Lutein och zeaxantin som skyddar ögat och gula fläcken mot skadlig uv-strålning. Järn, zink, E-vitamin, B2-vitamin, selen, kalcium och kalium är exempel på andra nyttigheter som finns i gojibär.
Källa

EN REGNIG DAG


Den senaste vackan har det regnat rätt mycket så jag har varit mycket inne. Jag brukar samla en bunt nya och gamla mattidningar och böcker och sedan ligga i sängen och plöja igenom dem en efter en.

MÜSLI

KANELMÜSLI (15 PORTIONER)


1liter havregryn
1msk kanel
1dl strösocker/½dl honung
1dl vatten
½tsk salt
pinjnenötter
pekannötter (min nya favorit)
torkade frukter t.ex. plommon, aprikoser, äpple


1. Sätt ugnen på 200grader
2. Grovhacka nötterna. blanda med övriga ingredienserna (inte frukterna) på en plåt
3. Rosta en fin färg i ugnen ca.25 minuter, rör om några gånger
4. Blanda i de torkadefrukterna
5. Låt svalna i lufttät burk


SYRENSOCKER


Lavendelsocker har vi ju alla hört om men ett alternativ till det är syrensocker. Det är gott att sätta i te eller i en vanlig sandkaka. Och så doftar det ju jättegott. Mitt har inte stått färdigt än så den slutgiltiga bilden får ni lite senare!

2 dl lila syrénblommor
1 kg socker

Lägg syrénklasarna på ett tidnings papper och låt eventuella småkryp ge sig iväg (man kan skölja dem om man tycker att det behövs, men då måste man låta dem torka ordentligt innan de används). Plocka försiktigt loss de små lila blommorna och mät upp omkring två deciliter av dem. Varva strösocker och syrénblommor i en stor glasburk. Låt stå i några dagar och skaka om då och då tills sockret torkat och är redo att användas. Om man vill kan man sila bort blommorna när sockret tagit smak, eftersom de förlorar färgen när de torkar.

Idéen kommer härifrån


DET CHOKLAD DOPPADE KÖRSBÄRET

På vägen till lande stannade vi på ett ställe som hette Design Hill. Ett ställe där de säljer en massa olika design prylar, men där fanns också ett helt underbart café. Inte riktigt ett sånt ställe man skulle tro finns längs motorvägen! De hade ett väldigt frächt och stort urval. Jag valde en mozzarella- rucola foccatia och en mango- apelsin smoothie. På köpet fick man ett choklad doppat körsbär. Heltt underbart med den varma chokladen över det lite syrliga bäret. Annors brukar jag bara tycka om körsbär så där neutrala men det här var verkligen något extra!

GUESS WHO´S BACK...

...fast bara typ tills onsdagen. Måste åka till läkaren idag så jag kom hem till natten. Det var första gången jag fick åka ambulans. Det var trots mina smärtor, helt mega coolt :D
Smått skönt är det ju att vara tillbaka i stan även om jag snabbt vill ut till stugan igen! Nu vill jag bara sova men bloggar mera imorgon då ni får ta del av alla smaskiga sommar recept jag lagat under tiden jag varit borta från bloggen!

TORTELINA PÅ SOMMARLOV

Någon gång i maj började jag inse att jag inte skulle kunna blogga under sommaren. Länge funderade jag på hur jag skulle göra, och jag har bestämt mig för att liksom blogga på papper och sedan, när jag kommer hem från stugan så skriver jag in allting. Det kan ju vara bra att ta en liten paus så man kommer tillbaka med ny energi.

Det känns faktiskt rätt vemodigt att skriva det här inlägget, när jag började blogga visste jag inte att jag skulle festa mig så vid bloggen och bloggandet, det är som en helt annan värld. Det är en helt annan värld!
Så, jag hoppas att ni får en underbar sommar och ni kan ju titta in då och då ifall att det skulle komma in något nytt! Annars kan ni ju alltid kolla i arkivet! Min email och mina kommentarer tittas ändo hela tiden igenom så om det är något kan ni ju alltid maila mig på [email protected]


KRAAAM TARA!♥


SOMMARTIPS!

♥Ett måste på sommaren är att baka sitt eget bröd! Det här är ett av de godaste bröd jag bakat:
TILL 2 BRÖD:

50g jäst
5dl mjölk
50g kallt eller varmt smultet smör
1tsk salt
12dl mjöl

Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Blanda. Häll i smöret. Sett i salt, socker och mjöl. Knoda. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt i smorda formar och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter!

♥En av de bästa sommar deserterna-eller varför inte morgonmålen-slänger du ihop med blåbär, turkiskyougurt, honung och lite nötter!


♥Samla dina bästa vänner och gör en sommrig tre-rätters. Både roligt en regnig sommardag eller på terassen en lite soligare dag


♥Ta vara på alla sommarens godheter. Testa något lite annorlunda. Varför inte rabarber fyllda maränger

♥Kanske har du någon granne på stugan du kan överraska med något gott hembakat. Varför inte macaroons?

♥Bläddra igenom gamla kokböcker eller mattidningar. Välj på måfå, genom att öppna och sätta fingret på ett recept vad du skall baka. Kanske blir det en glad överraskning!


CHOKLAD, BLOMMOR OCH PASTA

Idag har jag jobbat på caféet rätt mycket. Stod hela tiden och dreglade över de här
Gissa om jag blev glad när jag fick med mig två hem! Efetr att mitt arbetspass tagit slut så gick jag till Andrea för att hjälpa henne att få in headern på hennes nystartade blogg (som ni alla naturligtvis måste besöka!!!). Efter lite på två timmar var det färdigt-haha. det är ju inte det lättaste som många av er säkert vet. Så gick vi ut för att ta lite bilder och slutresultatet var en hel drös av blommigafoton.
När jag kom hem gick vi till Dennis pizzeria och åt. Det var jättegott. Jag åt pennepasta med höna, kronärtskockor, basilika och citron-gräddsås!


DAGENS SMOOTHIE


Jag har sparat blåbär från förra sommaren hela vintern. De sista litrarna har jag andvänt mycket sparsamt och nu, när jag snart ut till stugan igen försöker jag febrilt bli av med dem. Så vad är då bättre än en smoothie?
Dagens smoothie innehöll:
Blåbär
Naturellyougurt
Persiko soygurt
Äppelsaft

FINA FORMAR FRÅN KALASFORM!

Vissa är galna i skor, andra i bilar, jag själv älskar muffinsformar. I alla storlekar och former! Så nu passar jag naturligtvis på att delta i Daniella på BakeCakes tävling där man kan vinna formar från Kalsform! Jag har en gång tidigare bakat med formar från kalasform och de var verkligen bra. I de flesta former kommer liksom smeten lite i genom men inte med de här formarna, dessutom så är de ju otroligt fina!Bara titta: (Bild lånad från Kalasform)
MumintrolletMuffinsform Carmen 
      
Kanelbulleform OrientalKanelbulleform PåfågelKanelbulleform RosenKanelbulleform Randen

Brödform SommarBrödform Rosen
Bara att hålla alla tummar!!!


NY HEADER

Det kändes smått vemodigt att säga adjö till min gamla header. Vad tycker ni om den nya? Lite mer diskret kanske, eller den täcker iallafall inte hela skärmen. Lite nytt till sommaren.

DET HÄR, KALLAS SMÖRGÅS!


Efter att ha jobbat på caféet hela dagen belönade jag mig själv med en mozzarella- nektarin smörgås när jag kom hem. Smakkombinationen var riktigt spännande med den milda osten och den syrliga nektarinen!
Ikväll, blir det tortellini♥

EN AV DE GODARE...



Sommrig sallad med smör och dill stekt abbore

GOJIBÄR, OREOKEX OCH MATTIDNINGAR

Idag har jag varit på stan med Andrea och Simone. När Andrea gått på träningar gick Simone till Sis deli, där vi satt ute i solen och njöt av våra jordgubbs-gojibär smoothien och kanelbullar. Jag har inte varit på Dali särskilt många gånger men jag tror jag nu har hittat den finska motsvarigheten till Blueberry i Stockholm. Har förrästen länge letat efter gojibär och här fanns det, men priset var svinlande högt! Varför kan det inte finnas i frysdisken på snabbköpet, så som det finns i Sverige?

Så hittade vi den amerikanska matbutiken vi letat efter en tid. Det var jättecoolt och otroligt dyrt! Det coolaste var ändo färdig cup cake frosting. Det skulle vara coolt tt köpa, tömma den och sedan fylla den mad sin egen eftersom den sprutade ut det så fint. Och så är det ju typ det ända stället i Finland där man får Oreos, fast kanske det ändo inte är värt nästan fem euro (50 kr) för ett paket!


Så när jag kom hem överraskade Mamma mig med att ha köpt nya Allt om mat och Lantliv mat & vin! Synd att Lantliv mat & vin bara ut kommer fyra gånger per år för den är så fin! Så fina bilder och inspirerande.

PICKNICK OCH EN BÖNSALLAD

Efter att i princip sovit bort hela min morgon gick jag och Marre på picknik! Det var jättemysigt med smörgåsar, frukt, chips, äppelpaj och en stor bunt med tidningar, även om det var lite små kyligt. Annors så har jag tillbringat kvällen med en bunt recept och en sax medan jag tittat på "fashion" på 2:an.
Till middag blev det bönsallad. Så fort jag hör "bönsallad" tänker jag sommar. Det passar med allting, med grill mat eller bara så där! I princip kan man ju sätta i vad man vill, men jag föredrar det så enkelt som möjligt.

Bönsallad:
1 röd lök
1 paket körsbärstomater
1 burk vita bönor

salt&peppar
olja&vinäger

Blanda dressingen, hacka löken, skär tomaterna och häll bort oljvattnet från bönorna. Blanda!


 

OCH SÅ KOM DEN!

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge! Nu har jag den äntligen, Leilas nya kokbok. Det här Leila fenomenet (ja, för det är ett fenomen, eller hur?!) har blivit rätt strort men jag älskar hennes kokböcker för de underbara bilderna och de fina lite annolunda recepten. '

Mycket baknings glädje kommer det att bli i sommar, speciellt bröd. Inte en gång i sommar skall någon i min familj (ja vet, vi har ett bageri men jag syftar väll på min Mormor) få köpa ett färdiglagat smaklöst bröd fullt med tillsatsämnen, smakessenser och framförallt luft (ja det är sant att alla fabriker pumpar luft in i sina bröd). Jag skall baka allt bröd självoch jag skall också försöka våga mig på surdeg!

THAI MIDDAG

Vi åt middag på den relativt nya thailändska restaurangen på Bergmansgatan. Det var riktigt gott. Även om maten var kryddad så kände man smaken på maten. En av de bättre thai-ställena i stan!

Jag åt citron marinerad tofu med cashewnötter och ris.


HALLONMACAROONS

Idag har jag haft fullt upp! Jag började min dag, som ni säkert kan gissa, med att gå till posten för att hämta ut ett bokpaket som b.l.a. innehöll one more slice, alltså Leilas nya kokbok. Så jobbade jag på cafét i någon timme för att sedan gå vidare till ett annat café där jag fick smaka på en massa olika 17 och 18 hundratals bakverk (som ni senare får höra mer om). Så stod jag någon till timme på cafét för att sedan gå till Andrea och baka macaroons.

Det tog en stund innan vi valt vilket macaroons recept vi skulle använda men efter två butiksfärder och en liten sprits kattastrof stod våra macaroons i ugnen (och ja, vi hade glömt och låta dem stå, därav sprickorna!)


Grundrecept mandelkakor
4 st ekologiska äggv
0.5 dl strösocker
150 g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker

Grundrecept smörkräm
100 g mjukt smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 st ekologisk äggula
Några droppar valfri hushållsfärg

Hallonmacarons
Röd hushållsfärg
2 msk hallonsylt

1.Sätt ugnen på 150 grader.

2. Vispa äggvitorna på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.

3. Tillsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.

4. Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.

5. Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som femkronor, på en plåt med Silpat eller bakplåtspapper.

6. Låt kakorna vila på plåten 15 minuter för att förhindra dem från att spricka i ugnen.

7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen cirka 12 minuter, de skall vara lite mjuka i mitten.

8. Dra bort Silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och låt kakorna svalna.

9. Smörkräm
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

10. Vispa ner äggulan.

(11. Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.)

12. Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.

13. Lägg resten av mandelkakorna över som lock.

(14. Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.)

15. Smaksätt krämen med 2 matskedar hallonsylt.




EN DAG PÅ LANDET


Min nya kokbok Spontana smaker. Där finns en underbar blandning av recept som jag skall testa i sommar!

Har tillbringat hela dagen på stugan ute i skärgården. Det är inte bara vackert och skönt att vara ute utan också roligt att komma ut till alla sommar mattidningar och kokböcker. Min sommar kokboks bibel kommer naturligtvis som vanligt att vara Rosendals trädgårdscafé! Den är fylld med så underbara sommriga recept. Idag kom det förrästen ett brev från posten där det stod att mina böcker (b.l.a. Leilas nya kokbok) kommit. Fast då var det 20 minuter tills posten skulle stänga, så istället går jag väll dit imorgon så fort jag vaknar. Har väntat så länge, eller okej en vecka och det sägs ju att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge men jag vill ha den nu. Ja,ja nu är klockan lite före elva och jag måste väll snart gå i säng om jag skall orka till posten imorgon klockan nio!=)
God natt, Tara♥

VEGETARISK LASANGE

I princip så börjar ju sommar lovet först iimorgon eftersom alla är lediga idag, fast det känns ändo att man kommer vara ledig imorgon redan idag (oja, jag vet att det där lät otroligt råddigt). Det är ingen söndagsångest, inget prov du måste läsa till och inga viktiga tider man måste passa. Därför har jag nu tagit mig tid  att skriva ner lasange receptet. Voila!


VEGETARISK LASANGE

250 g lasange plattor

spenatfyllning:
2 paket frusen bladspenat
200 gram ricottaost - jag använde mozzarella i stället
50 gram smör
3 dl riven parmesan
1 ägg
1/2 lök

Lägg spenaten i en kastrull med ett par matskedar vatten. Låt spenaten tina helt och sedan puttra ett par minuter. Häll spenaten genom ett durkslag så att det mesta av vattnet rinner bort. Hacka löken och fräs den i smöret tills den blir gyllengul och nästan genomskinlig. Blanda
spenaten med löken, salta och peppra, och låt allting puttra i 3-4 minuter. Ställ spenaten att svalna

tomatsås:
1 burk krossade tomater
50 gram smör
1/2 lök
salt

Hacka löken och fräs den i smöret, häll på tomaterna och låt det puttra i 20 minuter. Låt röran svalna när den är färdig

bechamelsås:
21/2 dl mjölk
2 matskedar smör
2 matskedar smör
salt och peppar

Smält 2 msk smör i en kastrull på svag värme. När smöret börjar puttra, häll i mjölet. Rör med en visp hela tiden längs botten av kastrullen och låt puttra i 2 minuter. Häll i mjölken och vispa tills såsen börjar tjockna. Salta och peppra.

Spenatröran igen: riv parmesanosten. Häll osten i spanatröran, knäck ägget och låt vitan rinna ner i en kopp. Häll gulan i spenatröran och lägg i ricottaosten. Rör om tills allt blir blandat och jämnt.

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop bechamel- och tomatsåsen och häll en ordentlig klick i ugnsformen, och bred ut så hela bottnen blir täckt. Lägg i lasagneplattor så att de täcker botten, bred sen ut av spenaten så att det blir jämnt. Varva lasagneplattor och spenat tills spenaten tar slut. Sista lagret skall vara pasta. Häll resten av tomat-beschamelsåsen så att ingen pasta syns till. Riv ett tunt lager parmesan över hela lasagnen.

Sätt lasagnen mitt i ugnen i 20 minuter. Passa så att den inte blir bränd. Lägg på en bit bakplåtspapper om den blir för brun.

Låt lasagnen svalna lite. Servera med grön sallad och bröd.

KARELSKA PIROGER

Jag tvekade länge innan jag började blogga. Jag funderade fktiskt i flera månader om jag skulle blogga eller inte. Redan innan jag började blogga brukade jag ta bilder av mat. Det var ju inte lika allvarligt då, ni vet jag sprang inte omkring och försökte hitta det perfekta platsen för att fota.

Det här är ett av de recepten med lite mer oproffsiga bilder. Karelskapiroger är nog en av de saker jag skulle sakna mest ifall jag flyttade i från Finland. Jag vet, alla som inte vuxit upp med de här pirogerna måste tycka att det är det äckligaste som finns men det är så otroligt gott!!! Hur skeptiska ni än är så måste ni testa det här. Det finns att köpa i alla mat affärer och på nästan alla kaféer, men naturligtvis så skall man ju laga sina egna.


Skal:
2 dl kallt vatten
2 msk olja
1 tsk salt
2½ dl rågmjöl
2½ dl vetemjöl

Fyllning:
5 dl vatten
3 dl ris som grötar sig
1 l mjölk
ca 1 tsk salt
1-2 dl mjölk + ca. 25 g smör att pensla

Äggsmör:
smör
ägg


Börja med fyllningen. Koka upp vattnet, tillsätt riset och koka på svagvärme tills vattnet har försvunnit. Tillsätt mjölken och koka gröten 30-35 minuter på svag värme. Rör då och då.
Smaksätt med salt när gröten är färdig.
Börja med degen till skalet när gröten nästan är färdig. Blanda vatten, mjöl, salt och olja.
Knåda degen en stund. Gör en lång rulle av degen. Dela den i 25-30 bitar. Rulla bitarna till bollar. Sätt bollarna under plast.
Sätt på ugnen på 275 grader. Kavla ut bollarna till ovala plattor, sätt en klick av fyllningen mitt på och nyp med t.ex. tummen och pekfingret runt om för att få en veckad kant. Använd en stekspade för att lyfta pirogerna på smord plåt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Pensla pirogerna med smör- och mjölkblandningen så fort du tar dem ur ugnen.
Äggsmör:Koka äggen i 10 minuter (hårdkokt). Skala äggen och blanda med rumsvarmt smör!


EN ANNORLUNDA PESTO

Den annorlunda peston blev till då jag skulle laga pesto men inte kunde hitta några pinjenötter. Man tagar vad man haver, ni vet så jag ärsatte pinje med solrosfrön. Så tillsatte jag också några soltorkade tomater. Deet blev riktigt spännande med en lite alternativ pesto!

2 basilikakrukor
100 g solrosfrön
2 vitlöksklyftor
3 soltorkade tomater
1 dl olivolja
100 g parmesanost

Riv parmesanosten och rosta solrosfröna (Akta brandvarnaren! Ni har läst det här förut, och bara så ni vet är det inte så smart att ha brandvarnaren ovanför spisen). Kör ingredienserna i en matberedare. Färdigt!


GODSAKER INNFÖR SOMMAREN

Alla mina 14 sommrar har jag tillbringat ute i Åbo skärgård i Nagu tillsammans med min Mormor. I år har jag laddat upp med en massa recept på goda sötsaker soom jag skall baka. Här har ni an liten lista på några av dem. Jag har ju gjort en liknande lista förut, men man måste ju typ göra en per årstid! Här har ni den, hoppas den kan inspirera er med!

Hårda chokladkolakakor
Lime knappar
Citrontimjankakor
Blåbärs macaroons
Choklad passionsfrukts macaroons
Kladdkaka med kanel och hasselnötstopping
♥Müsli
♥Typ allting ur Leilas kokböcker
♥Massor med bakverk med självplockade hallon och blåbär
♥Cookie glass sandwitch
♥Vanliga cupcakes med limefyllning och maräng frosting
♥En massa, massa andra cupcakes

Naturligtvis blir det en massa annat gott också, oooo så jag längtar!!!♥


DEN FINA DAGEN

Min sista skoldag började 9.30 med att titta på bobollsmatchen mellan niorna och lärarna. Därefter var det stipendiefest och vet ni va? Jag fick stipendie! I tyska. Ni vat den där känslan; man skulle så gärna villa ha stipendie men man vet att man inte kommer att få ett. Jag blev så otroligt glad!♥

Min dag fortsattee solig och bra och till middag lagade jag tonfiskbiffar med basilikasås och couscous sallad.

2 burkar tonfisk i vatten
1 bit purjolök
1 riven morot
3 ägg
saften av en lime
havre kli
salt
peppar

Sås:
1 burk gräddfil
Basilika
Peppar

Couscous sallad:
2,5 dl couscous
1 avokado
½ honungsmelon

3 tomater

½ gurka

1. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop ingredienserna till biffarna och lägg i unen för 15 minuter. Vänd biffarna efter halva tiden.
2. Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet. När couscousen svalnat lägg i grönsakerna.
3. Klipp i basilikan i gräddfilen och peppra. 


Nu sitter jag och klistrar in recept och letar inspiration i min nya bok för recept som jag fick av min snälla Mamma! Har länge letat efter en bok att klistra in recept i och det här är precis den perfekta boken. Tack Mamma!

Imorgon är det skolavslutning och sedan är det sommarlov i 10 veckor! Skall bli otroligt skönt, hoppas ni har haft det lika bra som jag!♥


HUR SVÅRT KAN DET VARA?


På restaurangen Vaelsa åt jag en mozzarella-potatis kaka. Hur svårt tror ni det skulle vara att återskapa det?

UNGSTEKT LAX MED CITRONSÅS

Aaah, bara en dag kvar och så är det sommarlov! Jag har laddat upp med massor av recept inför sommmaren då jag åker ut till våran stuga med min Mormor. Det skall bli jätteroligt, precis som det varit alla andra sommrar.
Middagsmaten idag bestod av Ungsstekt lax med citronsås. Citrosåsen smakade verkligen frecht och gott doftade den ju också.


UNGSTEKT LAX MED CITRONSÅS

600 g skinn- och benfri laxfilé

1 tsk salt

nymald vitpeppar

Citronsås

1 citron

2 dl créme fraiche

12/2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning

rucola

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
2. Citronsås: Tvätta och borsta citronen väl i varmt vatten.. Gör tunna strimlor av skalet med en potatisskalare. Koka skalen i 1/2 minut och släng vattnet.
3. Koka ihop créme fraiche, vatten och buljongtärning i fem minuter. Smaka av med 1-2 tsk pressad citronsaft och peppar. Tillsätt citronskalen. Hittills kan rätten förberedas.
4. Stek fisken mitt i ugnen ca. 20 minuter strax innan servering. Värm såsen och servera på en bedd av rucola.


PREMIÄRER OCH ANNAT GLAMORÖST



TRÄDGÅRDSMÄSTARENS COCTAIL

1 cm gurka

4 cl äppelsaft

1 cl vaniljsirap

1 cl citron saft

½ cl honung

Trck gurkan genom en sil. Blanda allting och häll upp i fina glas, garnera med en gurkbit på glasets kant.

Har varit på Sex and the city 2:an ikväll. Här i Finland hade den premiär först idag. Så med mina fina vänner Lina och Simone mötte jag upp mina andra vänner, Carrie, Charlot, Miranda och Samantha. Filmen i sigsjälv är ju kanske inte så otroligt bra , men det är ju inte bara en film. Det är ju ett fenomen. Ni vet sådär som cup cakes i matbloggs världen. Vi vet alla att det inte är bara en muffins utan att det är något mycket större som inte går att förklara för den som inte förstår, den som inte hör dit.


INDONESISKA JORDNÖTSSPETT

Tisdagens meny avklarad! Lasangen jag lagade i går får ni recept på senare eftersom receptet är så långt och jag inte ännu orkat skriva ner det! Får se hur det blir med maten imorgon, eftersom jag skall på SATC-premiären (den har premiär först i morgon här i Finland) men får väll försöka förberäda så mycket som möjligt.

INDONESISKA JORDNÖTSSPETT (4 pers.)

500 g kyckling filé

Marinad:
1/2 tsk riven färsk ingefära
2 vitlöksklyftror
2 msk jordnötssmör
2 msk soja
1 msk olja
2 tsk flytande honung
1 krm cayennepeppar

Skala och riv ingefäran, pressa vitlöksklyftorna och blanda ihop marinaden. Skär kyvklingfilèérna i små bitar, lägg i marinaden och marinera i 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och lägg grillpinnar i blöt. Trä den marinerade hönan på pinnarna och lägg i en ugnssäker fom i 20 minuter. Kontrolera att hönan är genom stekt innan du tar ut den. Servera med jasmin- eller basmatiris och sallad!


RSS 2.0