OM ATT ÄTA ½ KG BÄR

Eftersom jag har något av en "inte äta något ohälsosamt vecka" så äter jag istället för sötsaker väldigt mycket frysta bär!


De billigaste frysta bären i Alepa är vinbär och de är otroligt goda att äta med mjölk!

MÅNADENS SÖTSAK- FRUKT MED KARAMELLISERAD YOGHURT

Den här månaden är Månadens sötsak frukt, och här är mitt bidrag. Mycket enkelt och mycket gott! Rätten går att utveckla rätt mycket. Eftersom vi inte har någon gasbrännare grillade jag deserten i ugnen istället- och ja ni ser ju resultatet!

Efterrätten är fräch och syrlig så den passar bra efter en tung middag eller bara så där för att festa upp vardagen! När jag tänker efter är det en hälsosammare variant av ginos. Fast ginos är jag inget större fan av...



FRUKT MED KARAMELLISERAD YOGHURT 4 PERS.

1 apelsin
1 kiwi
1 ekologiskt äpple
kardemumma- mortlad
½ tsk äkta vaniljsocker
turkisk yoghurt
socker

Filea apelsinen och kiwin. Tärna äpplet och blanda frukterna med vaniljsockret och den stötta kardemumman. Lägg i portionsformar, lägg på en klick yoghurt, strö över sockret och bränn med gasbrännare eller grilla i ugnen tills sockret blir brunt.

MELLANMÅLET MED STORT M

Det här är mellanmålet (eller morgonmålet) som håller dig mätt länge! Nu geografi prov! Roligt!

Ekologiska äppel bitar inrullade i parmaskinka och keso på ekologiskt råg knäckebröd.

Ekologiska äpplen i äppelsaft!

PASTASALLAD MED KESO

Pastasallad är en av de bästa rättena grundade på skåprensning. Dessutom går det snabbt, och äter man det med fullkorna makaroner är det inte allt för ohälsosamt.

Koka makaroner, och lägg under kallt vatten- kyl ner. Hacka soltorkadetomater, dela körsbärstomater, tärna fetaost, ånga sockerärter och skölj bland salladen. Gör en vinegrätt på 3 delar olja, 1 del vinäger, salt och peppar. Servara med keso och en råg semla (fralla).

TURKISK YOGHURT

Det verkar som att min skola bestämt sig för att jag inte skall sysselsätta mig med annat än just skolgång, så för tillfället får bloggen lida lite. 

Men ni vet, jag kommer tillbaka!

Jag är inne i en turkisk yoghurt periord igen. Dessutom har jag förälskat mig i gula russin.

VÅFFELDAGEN

Om nu någon mot för modan skulle a missat att vi firar våffeldagen idag så har ni mitt eget recept på våfflor här nedan. Det slände vi ihop med Marre och Andrea för en tid sedan.


FRASVÅFFLOR

3 dl vetemjöl
2 dl iskallt mineral vatten
2 dl grädde
1 dl turkisk yougurt

Blanda mjöl och vatten. Vispa grädden och vänd ner yougurten, tillsätt i mjölvattnet.
Hetta upp våffeljärnet och pensla på matfett. Häll ca. ¾ dl smet och grädda våfflan ljusgul. De är godast nygräddade, ät med sylt!


A HEARTED OMELET

Jag måste säga -med risk för att låta som en gammal tant- att jag tycker det är smaklöst då folk äter ketchup med annat än korv och pasta.

Ändo dränker jag det mesta jag äter i ketchup. Här t.ex. ett stekt ägg med ketchup- hur gott som helst!

Men det är något jag aldrig skulle erkänna, ni vet så där förutom alla miljontals människor som kan läsa min blogg...

PEANUT BUTTER CUPS

Ungefär sedan jag läste om Reeses penut butter cups i första delen av Elsas mode har jag villa smaka på dem! Nu är det gjort, och gott var det!

Inte någon absolut en favorit, men tillräckligt gott för att proppa i sig tre stycken på väldigt kort tid.

Bild ur Elsas mode!

Bild ur verkligheten!

FRUKTSALLAD MED PITAHAYA STJÄRNOR


Det här är min nya vän pitahayan! Hon har ett bättre utseende en smak- tyvärr. Hon är smaklös men har en god konsistens!


4 portioner fruktsallad:

1 färsk mango
1 apelsin
2 ekologiska äpplen
½ pitahaya

Tärna frukterna och tryck ut pitahaya stjärnor med pepparkaks formar. Klart!


LYCKOMAT

Vet ni? Jag har faktiskt också en annan blogg, en blogg där jag inte bloggar (alltför mycket) om mat. Och i dag var den på blogg.ses framsida!!!
Ni kan inte ana min lycka och det firar vi med lite sushi. Det är sushi middagen från måndagen vi ser här nedan.

GREEN TEA PASSION


Mitt nya favorit te kommer pinsamt nog från Pirkka. Jag menar i princip har jag tillgång till de mest fantastiska tena via cafet, men det här tet är verkligen otroligt gott, fastän jag måste medge att persiko smaken är lite väl överväldigand.

VEGETARISK WOK MED NÖTHUMMUS

I kväll tror jag det skulle vara bra för er att äta lite wok med hummus, för det här är väldigt gott!


VEGETARISK WOK MED NÖTHUMMUS (2 PERS.)

150 g

broccolibuketter

2 st

morötter

1 st

paprika

100 g

champinjoner

0,5 st

purjolök

0,5 tsk

salt

250 g

äggnudlar, kokta

2 tsk

rapsolja

2 krm

salt

1 krm

vitpeppar, nymald

1 msk

soja

2 tsk

sesamfrön


NÖTHUMMUS

400 g

kikärter, kokta

½

lime (saften)

1

vitlöks klyfta

1 tsk

citron olivolja

70 g

cashewnötter, hackade

 

 

 

 

 

 

1. Bryt broccolin. Skala och strimla morötter. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skär champinjonerna i bitar. Ansa och strimla purjolöken.
2. Woka grönsaker, svamp och nudlar i olja 2-3 min. Smaka av med salt, peppar och soja. Strö på sesamfrön.
3. Mixa kikärter med limesaft och olja med mixerstav. Pressa vitlöksklyftan och blanda ner nötterna, kör med stavmixer igen och smaka av med salt och peppar.


LASANGE LYX

Jag måste medge att jag inte alls gillar lasange (utom den här då). Det är vitsåsen jag inte gillar, dessutom är det så mycket jobb med den. Här är i alla fall en lasange med keso istället för vitsås. Urgott!

LASANGE MED LAMMFÄRS & RÖD PESTO

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g lammfärs
1 dl röd pesto
3 msk kycklingfond
1½ dl vatten
1 ask körsbärstomater
1 paket fullkorns lasangeplattor
500 g keso
100 g riven ost
olivolja
kryddor

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka lök och vitlök.
Stek i 1 msk olja i en gryta. Lägg lammfärsen i grytan och stek ca. 3 minuter. Vänd ner pesto och fond. Krydda med dina favorit kryddor + salt.
Halvera tomaterna och rör ner i färsen. Varva plattor, köttfärsröra och keso i en ugnssäker form. Gör ett likadant lager och avsluta med osten. Grädda lasangen i ungefär 30 minuter. Ta ut och låt vila 10 minuter innan serverin. Färdigt!  




SNEAK PEAK

Minns ni då jag provbakade för söta saker? Det var jätteroligt, och nu har jag fått ett till provbakningsjobb! Den här gången känner jag mig lite mer utvald, och det känns väldigt proffsigt.

Här får ni en liten sneak peak på det första receptet.


GÖS MED AVOKADO- OCH PAPRIKASALLAD

Det känns lite som att det här skulle vara det första vår inlägget här på bloggen. Fastän ny potatisen knappast ens är europeisk så känns det lite så där små festligt!

Ånga potatisen så att den fortfarande är knaprig. Skär olika färgers paprikor och 1 avokado i skivor. Skär tomaterna och hacka chili fint. Blanda grönsakerna, och blanda med flinsalt, pumpafröolja och vinäger. Stek gösen och servera till.

BILDEN MED STORT B

Vet ni? Ibland måste man uppdatera lite mindre så att folk blir extra glada när de går in på bloggen och det plötsligt är uppdaterat. Okej? Vi åter kommer efter imorgon, tror ni ni klarar er?


Förrästen älskar jag den här bilden! Mer om det senare!

HETER DET FRUKOST ELLER MORGONMÅL?

Jag tycker alla rikssvenska matbloggar skriver frukost. Jag säger alltid morgonmål, och av de människor jag känner så säger alla utom min kära Mormor morgonmål.

Hur är det egentligen?

MINI POTATISGRATÄNGER

Det har väll blivit något av en liten bloggpaus, och ja, det kommer bli lite mera provläsande och därmed kanske bloggen får lida lite. Fast ibland har det motsatt effekt:D

Här är i alla fall ett ur gott recept på små potatisgratänger!


MINI POTATISGRATÄNGER

12 små potatisar, grovrivna
1 gul lök, grovriven
1 vitlöksklyfta, grovriven
1 äggula
100 g riven Västerbottensost
2 ½ dl vispgrädde
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 225°C.
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
Tag stora muffinsformar eller en muffinsform av teflon.
Smörj om ni använder muffinsformen av teflon.
Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Bakelserna ska få lite fin färg, då är de klara.

GOJI GRYN

Keso är väll bara ett märke egentligen? Eller heter det keso ost på riktigt? I Finland heter det i alla fall grynost.

GRATÄNGGOTT

Det här mina vänner, det här är den nya favoriten! Det går snabbt, det innehåller bara 519 kcal/portion + sallad och det är så hääääääääääääääär gott!


LAMMFÄRS PÅ KIKÄRTSBÄDD

400 g lammfärs
3 gula lökar
3 morötter (400 g)
1 msk tomat puré
1 förpackning passerade tomater (500 g)
1 dl vatten+2 msk oxfond (eller den fond ni nu råkar har hemma, jag har aldrig tyckt det har så stor skillnad)
oregano
timjan
3 pressade vitlöks klyftor
400 g kikärter
1 dl matlagningsgrädde
1½ dl riven ost
olivolja
salt+peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Bryn nötfärsen i ½ msk olivolja. Lägg åt sidan. Skala och hacka löken.
Skala och skär morötterna i små tärningar. Fräs i panna med 1 msk olivolja ca 5 minuter, tills de blivit mjuka. Rör ner tomatpuré, vatten, fond, kryddor, vitlök och till sist lamfärsen. Låt koka upp och småputtra ca 10 minuter. Krydda med 1½ tsk salt och 3 krm peppar.
Skölj kikärterna, låt rinna av och fördela dem i en ugnssäker form. Häll över grädden. Fördela färsblandningen över kikärterna och strö över osten. Gratinera ca. 20 minuter, tills osten är gyllenbrun.
Servera med en god sallad.

DE OSEDDA

När jag lagar mat tar jag hela tiden bilder. Det gör ju att allting tar lite längre tid då det tar 5 minuter för mig att sätta på min kamera som håller på att gå sönder:( Men det är också många bilder som blir osedda.

Här är några från det senaste baket.

GRILLAD BATAT MED FETAKRÄM

Minns ni receptet som jag nämnde i det här inlägget? Det är absolut en av mina tillfälliga favorit recept.

Det tog mig nästan över en timme att skala den här bataten. Den kan ju bero på att jag samtidigt skypade med Marre, men i alla fall...

100 g mosad fetaost + 2 dl turkiskyoghurt. Peppra efter smak, strö över lite färsk timjan.
Skär bataten och grilla i ugnen med olivolja i 175 grader i 2 timmar.

YELLOW DINNER

Efter att i princip spytt upp allting jag ätit de senaste dagarna, blir det inte någon gourmet mat jag bjöd mig själv på. Istället lite tysk buljong soppa och jaffa.

Visste ni förrästen att det är bevisat att jaffa hjälper mot spysjuka?

5 x NUTELLA

Om man köper en nutella burk för 5 euro (eller okej då 4,29€) så får man fota burken, och till och med skriva ett helt inlägg om det.


Förrästen HUR kan det vara så dyrt? I Tyskland kostar en lika stor burk 1,99€!


NUTELLAFYLLDA CHOKLADMUFFINS

När både Marre och jag slutat jobbet och hunnit läsa lite till samhällslära provet bestämde vi oss för att baka. Det tog oss så lång tid i butiken, då vi b.l.a. köpte en 5 euros Nutella burk, att vi inte han planera våran London resa(visst är det C-O-O-L-T!!!!).


I alla fall fick vi äta världens godaste nutella muffins.

125 g rumsvarmt smör
2½ dl socker
1 dl kakaopulver
3 dl mjöl
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 dl kokande vatten
2 tsk bakpulver
1 nypa

2 dl
salt

Nutella


Värm ugnen till 190 grader.

Rör ihop kakaon med det kokande vattnet i en liten skål. Låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Vispa smör och socker luftigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa till en jämn smet. Tillsätt vaniljsockret och sedan mjölblandningen och vispa samman. Tillsätt kakaomixen och rör till en jämn smet. Fyll varje muffinsform (gärna i muffinsplåt) till 2/3 med smet och grädda i ugnen 16-20 minuter.  Låt svalna. Gröp ur alla muffins med en "äppelskrott bort tagare" och fyll med en klick nutella.

YOGHURT TRENDEN

Det är väll rätt självklart att yoghurt blir en allt populärare ingrediens i flera recept, eftersom det i många recept ersätter smör eller grädde.

Men jag tycker ändo det är roligt att se hur yoghurt blir allt trendigare på matbloggarna för varje månad som går.


En underbar yoghurt- apelsinglass som jag svalkade mig själv med i Tyskland i sommras.

Här är några av mina tillfälliga yoghurt favoriter:


♥Den här knäck- yoghurtglassen skulle jag gärna testa! Förrästen hittar ni många andra bra yoghurtglass recept på sidan.

♥Eller varför inte de här underbara yoghurt- hälsosconsen? Skulle det inte vara underbart att bli väckt med nybakade scones i morgon morgon?

♥Tänk att kunna njuta av något så gott som pannacotta i en hälsosammare variant där du ersätter lite av grädden med yoghurt!

Så finns det förstoss otaliga sås recept med yoghurt. Min favorit just nu görs av 100 g mosad fetaost + 2 dl turkiskyoghurt. Peppra efter smak, strö över lite färsk timjan och ät med grillad batat.

Och så den självklara favoriten man absolut inte behöver något recept på, yoghurt med färsk frukt!


MY N♥TELLA MOMENT

När jag var fem år gammal smakade jag för första gången på nutella. Min bror åt det morgon, middag, kväll så jag hade rätt höga förväntningarmen det var det äckligaste jag någonsin ätit.

För någon dag sedan då choklad suget slog till letade jag igenom alla våra skåp för att hitta något att äta, men det ända jag hittade var en liten nutella ask från cafet. Jag öppnade den med spänning, strödde lite kokos över, slukade askens inehåll och slickade resterna.

Så vad kan jag säga? Jag är helt enkelt såld på nutella. En till last att försöka låta bli...

Fast att bre ett lager på ett bröd vet jag inte om jag ännu är redo för!

EKOLOGISK KETSCHUP

En gång lagade vi egen ketschup hemma. Det var kanske inte det godaste, men den här ekologiska ketschupen är hur god som helst! Jag är i alla fall van vid att ketschupen är söt, men så är det ju inte på riktigt.

Förrästen så använde jag den i en jättegod hönsmarinad för några dagar sen.

ÄPPELSAFT I FINA FLASKAN

I dag börjar jag först halv tolv, vilket är såå skönt! Jag har just ätit morgonmål och nu skall jag bara duscha och klä på mig och så måste jag väll gå.

Av någon anledning får jag alltid som mest bråttom då jag börjar sent...

Vi har en ny alldeles underbar äppelsaft på cafet. Den har inga konserveringsmedel och smakar jätteäkta med fruktköttet kvar. Den kommer i 5 l burkar och här hemma har vi den i en fin glas flaska!

SNABB MEDELHAVS PASTA I PANNA


På mitt skrivbord står en väldigt tjock bunt med en massa olika mattidningar. Alla mattidningar är fulla med små post-its, gamla kvitton (säger man kvitans på rikssvenska?) och servetter- alltså olika sorters bokmärken. Så så fort jag behöver lite middags inspiration är det bara att slå upp.

I dag resulterade det i en pasta med ägg och tonfisk. Receptet gick otroligt snabbt, men det var lite smaklöst fastän jag hade i en hel chili. Det var gott, men jag tror inte det blir något jag lagar igen.


SNABB MEDELHAVS PASTA I PANNA

200 g pasta
2 bukar tonfisk i vatten (á175 g)
1 stor gul lök
1 chilifrukt
1 burk marinerade ktonärtskockor
1 dl ur kärnade kalamata oliver
6 ägg
salt och peppar
25 g ny riven parmesanost

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Låt tonfisken rinna av i en sil. Skala och finhacka löken. Skölj, kärna ur och hacka chilin fint. Fräs lök och chili i en stekpanna. Tillsätt spagetti, tonfisk, kronärtskockor och oliver.
Vispa ihop äggen med salt och peppar och häll ner i stekpannan. Rör försiktigt med en trägaffel tills äggen stelnat. Riv över parmesan och servera med en sallad.


RSS 2.0