PAELLA

PAELLA
2 medelstora gula lökar
2 klyftor vitlök
6 msk olivolja
1 dl vitt vin
4 dl risotto ris
8 dl hönsbuljong
1 påse (0.5g) saffran
1 tsk salt
4 krm vitpeppar
3 krm cayennepeppar
400 g gröna musslor
olika sorters skladjur, frysta eller färska
3 paprikor i olika färger
1 paket frysta ärter
chorizos
höna
Borsta musslorna. Släng öppna musslor. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs löken i två msk olja i en gryta och slå på vinet. Lägg i musslorna. Lägg på locket och låt koka tills alla musslor öppnat sig. Släng sådana som är stängda. Ta upp musslorna och lägg på en tallrik. Spara spadet till riset.
Fräs riset med saffran och vitlök i två msk olja. Tillsätt musselspad och hönsbuljong. Koka 20 min. Strimla paprika och hacka tomaterna. Fräs paprika, tomatbitar och ärter i två msk olja i en panna. Blanda i skaldjuren.
Lägg upp riset på ett fat och blanda i resterande ingredienser. Lägg på musslorna. Servera med bröd, aioli, grillad höna och grillade chorizos.
CHICKEN WINGS

Jag tycker att grunden till en god höns marinad skall vara söt, t.ex. kan man sätta i lite coke eller honung.
Marinad:
vitlök
massa honung
soja sås
solros olja
salt & peppar
Låt stå i några timmar och "grädda" i 175 grader i en timme eller tills kycklingen inte mera är röd innuti.

Avokado creme:
1 avokado
½ citron
1 msk creme fraiche
Stav mixa!

CHOCOLATE
I dag har jag inte gjort något speciellt, först jobbat och sedan träffat Marre. Vi lagade mat och läste på prov. Hon kommer hit om någon timme, så ska vi ha mys kväll!
Har försökt hittat någon ny bra mat blogg den senaste timmen, men det känns som jag redan sätt alla...
Har ni några tips?
PASTA

Och eftersom Amanda typ bara äter pasta så blev det en vanlig tomatsås:
1 burk tomatkross
2 hackade vitlöksklyftor
oregano
paprika pulver
salt & peppar
CHOKLADCUPCAKES MED LIME OCH CUPPUCHINO FROSTING
Vi ändra lite på muffins receptet men det här var receptet vi utgick ifrån. Vi orkade nämligen inte gå och köpa choklad.
Förrästen fick jag sommar jobb idag!!! Tack Marre♥


Visst är Ipis formar från London underbara?

Den underbara lime frostingen, fast den var godast direkt ur spritsern!


Jag vill ogärna veta vad ni tycker att detta liknar, men cappuchino frostingen var i alla fall god!
CHOKLADMUFFINS:
|
|
50 g |
smör |
1,75 dl |
mjölk |
2 st |
ägg |
1,5 dl |
socker |
1 tsk |
vaniljsocker |
2,5 dl |
vetemjöl |
2 tsk |
bakpulver |
4 msk |
smulten choklad |
1 krm |
salt |
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Grovhacka chokladen, smält smöret och blanda ner choklad och mjölk.
3. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker fluffigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, smulten choklad och salt. Vänd ner choklad- och mjölblandningen i äggsmeten.
5. Ställ pappersformarna en muffinsplåt för att smeten inte ska rinna ut. Fyll formarna till 2/3 och grädda mitt i ugnen ca 15 min.
LIME FROSTING:
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
100 g philadelphiaost
CUPPUCHINO FROSTING:
60 g mjuktsmör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakaopulver
100 g philadelphiaost
1 påse cappuchino nescafé
Blanda frostingen krämigt och bred på den avsvalnade cupcaken.
POWER BREAKFAST

POWER SMOOTHIE
Sojamjölk
1 banan
1 persika
Linfrön
3 IN 1: EN TREVLIG, HÄLSOSAM OCH EKOLOGISK MÜSLI

Ni vet vad jag tycker om Stockmanns delikatess avdelning, så låt oss tala om något trevligare... NKs matavdelning!
Skulle kunna spendera en timme i vilken svensk matbutik som helst- ja jag förstår att ni tycker att jag är galen, om ni är svenskar tycker ni knappast ICA är något speciellt- men NKs matavdelning var ju alldeles otrolig.
Fast vi sprang bara snabbt genom den, vi hade inte så mycket tid, fick bara med mig en passionsfrukt Mer (varför finns det inte i Finland?) och en Müslimix. Men vilken müslimix sen! Man kunde plocka ihop sin alldeles egna ekologiska hälsomüsli! Allt det här kunde man välja mellan. UNDERBART!

Förrästen så sken solen idag, ytterst trevligt!
MATTEPROV
Kram♥

We heart it/blogg
PRALINER I MASSOR
Har jobbat på cafét tills nu (från klockan 8). Eller ja, jag har hunnit titta igenom alla mina 5000 bilder sen dess, men i princip kom jag just hem.
Jag har en massor med läxor som jag borde göra, men som alltid- då man har som mest läxor finns det mest att blogga om.
PRALINER FRÅN CAFÉT
ROSTEBRÖDET
det här rostebröd receptet har jag bjudit på ett antal gånger, och nu är det bakat igen!
TILL 2 BRÖD:
50g jäst
5dl mjölk
50g kallt eller varmt smultet smör
1tsk salt
12dl mjöl
Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Blanda. Häll i smöret. Sett i salt, socker och mjöl. Knoda. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt i smorda formar och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter!
Samma bröd på sommaren. Ge mig sommar...NU!!!
RYSKA BLINIER


BLINIER
15 g jäst
2 dl mjölk
1½ dl grädde (eller mjölk)
1 äggula
1½ dl bovete + 1 dl vetemjöl
50 g smält, avsvalnat smör
1 äggvita
Smula sönder jästen i en skål och rör ut den med den kalla mjölken. Tillsätt grädden/mjölken och äggulan. Häll i mjölet och rör tills smeten är jämn och slät. Låt smeten jäsa övertäckt ca 1-1½ timme.
Rör ner smöret i smeten. Vispa äggvitan till årt skum och vänd försiktigt ner den försiktigt inanna gräddningen.
Hetta upp en blinipanna (plättlagg) eller en vanlig stekpanna om ni inte har en plättlagg med matfett. Grädda ganska tjocka blinier på medelstark värme. Beräkna ca. 1-1½ msk smet/lagg och stek i 2-3 minuter på varje sida.
Servera blinierna med olika tillbehör. Exempel: Matjes sill, rom+smetana, svampsallad.


DAGENS SMOOTHIE

Dagens smoothie innehöll:
1 burk bulgarisk yougurt
färsk mynta
½ påse frusen mango
1 banan
apelsin juice

ZUCCHINI-PLÄTTAR MED RÖKT LAX
ZUCCHINI-PLÄTTAR MED RÖKT LAX
|
2,5 dl mjöl |
1 ägg |
2 msk chilisås |
1 pressad vitlöksklyfta |
1 dl riven ost |
salt och peppar |
smör, eller rapsolja, till stekning |
250 gram rökt lax |
|
2 burkar bulgarisk yougurt färsk mynta |
1. Riv zuchinin.
2. Blanda ihop mjöl och ägg. Tillsätt zucchini, chilisås och vitlök. Blanda ner den rivna osten. Salta och peppra.
3. Forma till lagom stora plättar och stek i smör/ rapsolja några minuter på varje sida.
4. Lägg en plätt med några skivor rökt lax Lägg sedan en plätt till ovanpå och garnera med lite sås (bulgarisk yougurt+mynta).
BILDEN

Nåja i alla fall så drack jag en fanta i dag. Annors har jag druckit rätt mycket grönt te och tranbärs saft på senaste tiden-om ni nu ville veta.
Dessutom så gillar jag bilden. Bra bild- bra humör!
TRYFFELTORTELLINI

Det var rätt coolt att sitta och äta tryffel så där en onsdag eftermiddag om ni förstår vad jag menar...

LAXRULLAR

Blanda philadelphiaost, färsk riven pepparrot och en massa dill. Tag en gravad lax (naturligtvis själv gravad) och skiva den.
Lägg en stor bit plastfolie på bordet och lägg lax skivorna lite omlott (lite på varandra). Bred ut philadelphiaosten med en slickepott.
Rulla ihop till en rulle med hjälp av plastfilmen (lite som en rulltårta). Ställ i frysen en stund så det blir lättare att skära upp bitar.

UNDANTAGET
OCH SÅ KÖPTE VI SORBET!


Extra gott var det att hälla på lite röd orangina.
Det var såå gott! Och ekologiskt så det gjorde inget att vi åt ¼ liter sorbet var- på en dag.
MED ÅRETS FÖRSTA JORDGUBBE


Fikon, jordgubbar och smörgåsar med ost och röktlax- inte rökttax som jag skrev först, skulle ha låtit lite väl barbariskt!:D
GILLA BUFFET



VARDAGS LYX

I dag är det sista skoldagen på första skolveckan efter jullovet (råddigt?:D).
I alla fall inledde jag min första skoldag-på måndagen- med amerikanska pannkakor med mascarponeskum och äppel-kanelkompott. Jag kom alltså direkt från Sverige båten- därav lyxen!
I dag får jag nöja mig med ekologisk hälso müsli och eko-naturell yougurt, inte allt för dåligt det heller.

OST WRAPS I VÅFFELJÄRN MED TOMAT- OCH BASILIKASALLAD

Marre kom på en snabbvisit då vi tittade på Masterchef Australia så jag slängde ihop lite ost wraps i våffeljärn med tomat och basilika sallad. Det blev otroligt gott -trots det långa namnet- om jag nu får säga det själv.
Och mitt på dagen kan man ju ännu använda solljus att fota med, sånt blir jag glad av såhär i vintermörkret!

CAKE TO GO
Igår fick Marre och jag två smakprover och det var alldeles himmelskt...

ÄR DETTA ETT SKÄL ATT FLYTTA TILL TYSKLAND?
Marres och min Tysklands resa var alldeles sjukt cool. Vi hade såå roligt (vilket ni säkert hört några gånger vid det här laget) men vår mat var också fantastisk (läs gärna Marres inlägg-tredje stycket-här) speciellt våra morgonmål.
Ett exempel: Färsk äppel-citrus fruktsallad med färska trädgårs blåbär.
Varför skulle detta kosta 10 euro i Finland?
Tyskt pris (blåbären): 1,33euro
CUPCAKESFORMAR

Nya formar- Lagerhaus

BALZAC COFFEE

Balzac är absolut mitt favorit (eller okej, en av mina favorit) cafén i Lübeck. Marre och jag beställde en belgisk apelsin kakao och en brownie.
Det bllir lätt lite för mycket choklad- till och med för två choklad älskare. Men det är så gott att det nästan är värt illamåendet efteråt.



MARACUJA/PASSIONSFRUKT
Men naturligtvis bjöd favorit landet Tyskland Marre och mig på maracuja juice! Extra gott blir det som schorle (med bubbelvatten)!


Exakt samma färg som min topp! Det mina vänner är coolt!
FRANZBRÖTCHEN
De här små underbaringarna kunde få mig att flytta till Tyskland, för de är så goda. Okej, jag säger så med all mat som finns i Tyskland, men ni måste smaka någon gång!
Nog för att det finns på cefeét, men inget går upp mot Stadtis franzar!
Våra gick lite sönder...
Taget från Wikipedia:
A Franzbrötchen is a small, sweet pastry, baked with butter and cinnamon. Sometimes other ingredients are used as well, such as chocolate or raisins. It is a type of pastry commonly found in northern Germany, especially Hamburg, and it is usually served for breakfast, but is also enjoyed along with coffee and cake.
Visst låter det gott?
GÜNSTIG

Hur kan en bagels vara så billig? Eller nåja, den är ju från Tyskland...
ETT OCH ETT HALVT KILO

Vissa impuls köper skor, andra mat. Plötsligt hade Marre och jag köpt 1½ kilo mandariner. De kostade visserligen bara 1,49 men vad gör man med 1½ kilo mandariner?
Haha, de sista klämde vi i oss på flygfälte. Det är precis därför hela min väska har mandarin fläckar- en sprack!

STOCKHOLM CALLING
Det kommer upp några Tysklands inläggunder tiden, alltså tidsinställda.
Ha det bra, så hörs vi på Måndagen♥

Stockholm för två år sedan!
RESANDET

Snacks på flyget hem

De delade ut apelsinjuice

Den här karamell fyllda cookiena var otroligt goda!

Sen måste ja ju fota Jans blackberry som jag fick låna:D


Mera juice men en annorlunda cookie

I ett så här fint paket kom KLMs smörgåsar

Så måste jag ju fota Starbucks i Amsterda, där hann vi inte stanna (vi hade bara 20 minuter tid) men förra gången jag var ensam i Tyskland gjorde jag ju ett besök där.
APFELPFANNKUCHEN
Receptet har vi lagat otroligt många gånger sedan dess och innan vår Tysklands resa var det dax att ta fram (Johanna Westmans) receptet igen.
Så där som en symbol för vår vänskap och våran Tysklands resa.
Det var precis lika gott som vi kom ihåg och den här gången var Också Andrea med.

APFELPFANNKUCHEN
2½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 nypa salt
2½dl mjölk
2 msk matolja
1 tsk flytande honung
2 msk smör
1 äpple
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Knäck ägget och häll i mjölk, honung och olja i en annan bunke. Blanda båda bunkarna med varandra och rör tills smeten är klumpfri. Skala och skiva äpplet. Vänd försiktigt ner äpplet i smeten. Stek plättarna. Servera med lönnsirap eller honung.

Receptet är väl användt som ni ser!
ZU HAUSE

Tur att jag köpte nya nummret av Shape, så att jag kan tappa chokladkilona. Fast från Tyskland brukar inte kilona komma med hem- om ni förstår vad jag menar.

Som ni förstår, kommer ni den närmaste tiden bara frestas med vad Marre och jag ätit i Tyskland. Och om ni vill se andra bilder än på mat (från Tyskland) så kan ni läsa Marres blogg. För hon fotar inte allting hon äter, och gillar inte heller när andra gör det!
Men det kan ta en tid fören vi bytt bilder och ordnat dem. Det finns nämligen 900 bilder från de senaste dagarna:D
♥♥♥DEUTSCHLAND♥♥♥

Nu åker Marre och jag till Lübeck- marsipanens hemstad! Ovanför ser ni Lübeck siluetten från Nidereggers skyltfönster.
Det kommer bli några av dom roligaste dagarna i våra liv hittils- två bästa vänner ensamma, fyra dagar i världens bästa land!!!♥♥♥
GOTT NYTT ÅR MED TROPISK MARÄNGPARFAIT, MANGOSÅS OCH ÄPPEL- OCH KIWISALSA!
Det här året kommer bli mitt bästa hittills, det har jag bestämt! Så blir det!
Nu, alla testar den här deserten! Okej?

TROPISK MARÄNGPARFAIT, MANGOSÅS OCH ÄPPEL- OCH KIWISALSA!
1 st färdigköpt marängbotten
3 st äggulor
4 msk florsocker
2.5 dl vispgrädde
3 passionsfrukter
2 krm apelsinjuice
Kiwi-äpplesalsa:
0.25 dl flytande honung
0.25 dl pressad citronsaft
1 tsk mald kardemumma
2 st kiwifrukter
2 st små äpplenn
1. Vispa ihop äggulor och florsocker hårt och pösigt. Man ska kunna ”skriva i den”. Vispa grädden ganska löst, som filmjölk.
2. Blanda i urskrapade passionsfrukter i äggblandningen. Blanda därefter i den vispade grädden.
3. Lägg marängbotten i en sockerkaksform med löstagbara sidor. Häll på parfaitsmeten. Ställ in i frysen minst i 3 timmar.
4. Skala kiwin och fintärna den. Fintärna också äpplet. Blanda ihop och häll över citron-honungen. Låt stå i kylen 20 minuter innan serveringen.
5. Vid servering: tag ut marängtårtan ur frysen cirka 10 minuter i förväg, så den blir mjuk. Skär tårtbitar. Servera med mixad tinad mango och en klick kiwisalsa.



Titta, min bild är exakt likadan som orginalet! och det här är också mitt bidrag till månadens sötsak på SÖTA SAKER