FRUKTIGT MORGONMÅL

I dag börjar skolan igen efter sportlovet. Vi börjar veckan med en fruktsallad gjord på ekologiska äpplen, apelsin och kiwi +youghurt


FISK MED CHILI- & FRUKTSALSA

FISK MED CHILI- & FRUKTSALSA
2 lime, ca 4 msk limesaft
3 msk honung
1 färsk mango
1 röd paprika
½-1 chilifrukt
600 g vit fisk, t.ex. torsk eller sej
3 dl vatten+ 2 msk fiskfond
3 dl couscous
1 kruka koriander
150 g bland sallad
olivolja
Pressa limen och blanda saften med honungen. tillsätt 1 msk olivolja och 1 krm salt.
Skär paprian i små tärningar och hacka chilin. Blanda med mangon och vänd ner i limedressingen.
Skär fiskfilén i större bitar, lägg i en panna, krydda med svartpappar och salt. Häll över vatten och fiskfonden. Låt sjuda under lock ca. 6-8 minuter.
Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet.
Servera fisken varm med couscous, chili- och mangosalsa, koriander och salladsblad.
OST + SALTGURKA = SANT

Nu mina vänner, skall jag jobba i åtta timmar, så här för att fira sista dagen av mitt sista sportlov i grundskolan!
Catch ya later!♥


EN TRERÄTTERS TILL LUNCH
Ni vet, det finns en värld där man äter tre rätters till lunch alla dagar. Det är inte min värld, och på sätt och vis är jag glad för det. Men jag älskar att hälsa på den världen!
Att efter ett hårt dans pass plötsligt sitta i en kavaj och äta tre rätters på restaurang Salutorget är faktiskt rätt coolt! I varje fall var alla rätter alldeles sjuuukt goda!!!
Flodkräftssoppa
Stekt rödin med grillade rödbetor, linser och tryffelskum
Lime- och youghurtmousse och fruktsallad med chili
FEELING HELTHY TODAY

FÄRGGRANN FRUKTSALLAD

Idag är det ju i princip sista dafen på sportlovet. Och jag skall faktist ägna dagen åt att plugga. Jag ska träffa Marre på bibban klockan 12 och senare ska vi kanske baka.
Jag börjar dagen med ett gott morgonmål, youghurt med fruktsallad!


LINSGRYTA MED RUSSINCOUSCOUS

Linsgryta med russingryn
1 lök
2 pressade vitlöksklyftor
Curry, Chili, Kanel
3 dl vatten
1 tetra tomatkross
1 tärning buljong
2 msk tomatpuré
2 msk mangochutney
2 dl röda linser
salt och peppar
4 portioner couscous
1 dl russin
3 msk mangochutney
salt och peppar
olja
1. Finhacka löken och bryn med vitlök, chili, kanel och curry.
2. Häll på vatten, buljong, tomatkross och linser.
3. Låt koka upp, rör om. Häll sedan ner chutney och pure. Låt puttra under lock i ca 10-15 min.
4. Koka couscousen enligt förpackningen. Rör ner chutney, russin, kryddor och persilja. Smaka sedan av grytan med mer kryddor.
5. servera
MORGÅNMÅL I TALLIN




Supersöta hjärt pannkakor
UNDERBAR FRUSEN CHOKLADMUDCAKE
Den känns dubbelt så chokladig som en vanlig mudcake. Dessutom håller den ju rätt länge eftersom den förvaras i frysen, det betyder att man under många dagar kan ta fram den och äta en bit Alla måste testa den!

FRUSEN CHOKLADMUDCAKE
9 digestivekex
85 g smör
200 g mörk choklad
200 g philadelphiaost
150 g socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg (äggulor och vitor var för sig)
2½ dl grädde
Smält smöret. Smula kexen i en matberedare. Häll smöret över kexena och blanda väl. Tryck ut kex smeten i en form med löstagbara kanter och ställ in i kylskåpet.
Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna.
Rör ihop färskosten med 100 g socker och vaniljsockret. Blanda i äggulorna och chokladen och blanda noga.
Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt resten av sockret. Vänd ner marängen i chokladsmeten.
Vispa grädden till skum och blanda med den andra smeten. Häll smeten över kakbottnet och låt frysa över natten.


MORGONMÅL I GRYNINGEN
Jag är helt sjuuukt trött! Titta när det här inlägget är publicerat. Det är förhands inställt, men jag är redan vaken. Mamma och jag åker nämligen till Tallin idag! Det skall bli jätteroligt. Wihuuu!:D Ni får säkert se bilder senare.
Frusna bär med yougurt och äppeljuice.
OM TOLV TIMMAR ÄR DU MIN!

Frusen chokladmudcake. Kan det vara annat än gott?
SUUUSHI
Så fort vi kom in hälsade vi på våra kunder från cafet och alla människor såg snyggt-rödbergen-streetstyliga ut! Fast lite dyrt var det...men gott! det är rätt litet så vi tog hem sushi istället för att äta där.



Deras soya sås smakade annorlunda än vanlig. Den var jättesöt och god, men kanske var det alldeles vanlig?
CESARSALLAD

CHOCOLATE CHUNK
Jag är SÅ sugen på choklad! Jag skulle villa baka cookies, men jag orkar inte gå till butiken.

I alla fall så måste alla smaka på de här underbart goda choklad kexen! De här är naturligtvis från Tyskland, men de finns i Finland (om man är redo att betala 5€ per paket).
Bara jag tittar på bilden blir jag sugen. Man kan sätta dem i mikron och låta dem smälta... Behöver jag säga mera?
ONSDAGS MORGONMÅL

APELSIN♥KESO

Jag har förrästen alltid trott att det är jättesvårt att filea frukt, men det är ju ur enkelt, det går lika snabbt som att skala!

TACOGRATÄNG

1 påse nachos chips
400 g malet kött
tacokrydda
1 burk creme fraiche
1 burk philadelphiaost
½ burk santa maria salsa
2 dl burkmajs
1 påse riven ost
Häll ut nachos i en ugnsform, stek köttet och blanda ner tacokryddan. Häll över nachos. Blanda Creme fraichen med philadelphiaosten, salsan och majsen, häll över köttet. Toppa med osten. In i ugn 200 grader ca 15-20 min.

Nu iväg till dansen och sedan kemiprovs övning!
MINI BRUNCH
En grej som svenskarna älskar är keso. Påriktigt! De använder det i alla recept. Jag har varit lite skeptiskt till att äta det med frukt, men vet ni? Jag älskat det!


Min nya vän Keso med en filead kiwi och en apelsin


Sojayougurt med frysta, tinade bär

En sallad med tomat och paprika och så lite stektägg
GRILLAD POLENTA MED MASCARPONE OCH KÖRSBÄRSTOMATER
Polenta är absolut min favorit. Polenta är norditaliens nationalrätt och gott att äta som så.


1 liter vatten
1 tsk salt
4 dl polentagryn
250 g mascarpone
Koka upp vatten och salt. Vispa i polentagryn och låt koka under omrörning till en tjock gröt. Blanda i mascarpone i den kokta polentan. Skölj en form i kallt vatten och häll i polentagröten. Låt svalna. Skär polentan i bitar och pensla i olivolja och vinäger. Stek i en stek- eller grillpanna.
Servara med 2 paket körsbärstomater som stått i ugnen (alltså utan förpackning) i 60 minuter i 175 grader tillsammans med kryddor, vitlök och olivolja.


HÄLSOSAMMA KOKOSBOLLAR
Jag längtar sååå mycket till sommaren (om ni inte förstod det i inlägget under)! I dag är det -10º här i Helsingfors. Tur att det inte snöar!
Dessutom har ag har hittat min dröm bikini! Synd bara att den är ungefär 50€ över min "bikinbudget".
Nåja, för att överhuvudtaget komma i en bikini testade jag hälso kokosbollar i går istället för popcorn igår då vi gick på bio (filmen var förrästen otroligt fantastisk!)
CHOKLADBOLLAR MED APRIKOSER
frön från ½ vaniljstång
1 dl vanilj kvarg (kesella om du bor i Sverige)
½ dl kakao
2 dl fiberhavreflingor
5 torkade aprikoser
½ dl kokosflingor
Skär ett snitt i vaniljstången och gröp ur fröna. Blanda kesella, kakao och havregryn i en bunke. Hacka aprikoserna fint och blanda ner i smeten.
Forma smeten till bollar och rulla dem i kokos. Ställ kallt.
LOOKING FOR SUMMER
På data skärmen framför henne fanns en massa olika mat bloggar, mat bilder och receptsidor. På mitt skrivbord runt datorn låg en stor hög med mattidningar och kokböcker. Samtidigt som hon sade det kom jag in med mat jag hade lagat åt henne.
Så jag antar att Marre har rätt, det är det mitt liv kretsar kring- och jag gillar det!

Speciellt väntar jag på att få laga vår och sommar mat! Det blir både godare då man kan äta ute och fiare bilder!

Dessutom finns det mera allternativ då frukt och grönsaker är färska.

Några av mina favorit inspirationssidor just nu:
Vasabladets matblogg- en rätt ny blogg med underbara bilder
Joy of baking- jag behöver inte förklara, bara gå in och titta på denna underbara receptsajt!
Maräng magazine- Bak fias nya baktidning på nätet, helt otrolig!

♥OREOS♥OREOS♥OREOS♥OREOS♥♥OREOS♥OREOS♥OREOS♥OREOS♥OREOS♥
Något annat coolt var det vi livnärde oss på- sådär förutom all annan mat ni redan sett. Nämligen OREOS!

Jag skulle ärligt talat inte klara mig utan att ha ett skåp här hemma med oreos jag hamstrat i Tyskland!


Så fick vi dn splendida idén att äta dem tillsammans med mjölk (idén kom härifrån).

Och om vi säger så här- det är gott med kaske tio stycken, men inte med ett helt paket- speciellt inte då man måste fota dem och de hinner bli alldeles mjuka:D

Vi levde i princip på dessa små underbaringar!
LINSWRAPS
Annors så har jag mest bläddrat i gamla nummer av LagaLätt, jag skulle kunna sätta upp veckomenyer för ett helt år med alla de goda recepten som jag hittade!

LINSWRAPS
2½ dl grön linser
1 hackad gul lök
2 msk olja
1 l vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
2 potatisar
2 morötter
1 burk tacosås
½ tsk salt
6-8 fullkornstortillas
Fräs linser och lök i lite olja
tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka upp och lägg i de skalade och tärnade potatisarna. Låt koka ca. 30 minuter, häll bort vattnet. Riv morötterna grovt och blanda med linsröran. Tillsätt tacosås. Smaka av med salt. Fördela den varma linsröran på tortilla bröden och rulla ihop.
SKALDJURS PASTA

vitsås:
en klick smör
lite mjöl
en skvätt mjölk
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjöl och tillsätt mjölk under omrörning. Låt allt puttra ihop några minuter.
Frysta (tinade) eller färska skaldjur
pasta
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Blanda skaldjur med vitsåsen och blanda ner i pastan (efter att ni hällt bort pasta vattnet förstoss). Om ni vill kan ni dessutom sätta i lite färsk tomat.
♦♦♦MOZZARELLA♦♦♦
Helt tydligt så dök inte receptet på Vivians sweet 16 tårta upp igår. Men vet ni? Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.
Förrästen åt jag en sådan här smörgås idag, om det skulle intressera.
RUNEBERGSTÅRTA-TYP
Slutresultatet? Som en fem åring skulle ha bakat dem Gott? Jättegott, men inte Runebergs smak.

Förra året såg tårtorna ut såhär. Jag använde samma recept i fjol. Då smakade de i alla fall rätt.


Den underbara glasyren som Marre slävade i sig:D

RUNEBERGSTÅRTOR
200 g smör (margarin)
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
1 dl lättgrädde
1 1/2 dl skorpmjöl (ströbröd eller kexsmulor)
3 ½ dl vetemjöl
¾ dl grovtmalen mandel
1 ½ tsk bakpulver
(2–3 droppar bittermandelolja)
Fyllning:
1 dl hallonsylt
Glasyr:
1 msk vatten
2 dl pudersocker (florsocker)
några droppar citronsaft
Vispa matfettet och sockret till skum. Vispa i äggen ett i sänder. Tillsätt grädden. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan och blanda dem i smeten. Tillsätt slutligen försiktigt bittermandeloljan enligt smak och tycke. Den kan också uteslutas. Klicka ut smeten i muffinsformar eller smorda metallformar. Tryck ytan jämn med fingrarna. Fukta fingrarna med vatten eller doppa dem i mjöl, så fastnar inte degen.
Gör en grop i mitten av degen, fyll den med hallonsylt. Grädda i ugn cirka 20 minuter i 175 grader Låt bakverken svalna. Rör ihop pudersocker, vatten och citronsaft till en smet. Om sylten har runnit in i bakverket, klicka lite mera hallonsylt på varje tårta. Ringla glasyren i en ring runt sylten.
RECEPTET ATT VÄNTA PÅ!

Jag säger bara en sak- choklad- och hallontårta med citronmarängkräm och physalisbär! Receptet kommer i morgon!
ISTÄLLET FÖR EN SMOOTHIE

Eftersom jag lyckats söndra våran smoothiemaskin (jag vet, skickligt!) så får jag nöja mig med frusen frukt och naturell, ekologisk youghurt.
Fast det är också gott, men inget går väll upp mot en smoothie?:D

TORTELLINI GRATÄNG

Ånga en broccoli. Stek lök och skiva en mögelost, låt smälta tillsammans med löken. Koka 4 paket tortellini och häll 1 burk matlagningsgrädde över löken. Skiva tomater. Lägg i ett ägg i ost såsen och rör ner tomater 1 kruka basilika, broccoli och ravioli. Sätt in i ugnen på 175 grader i 15 minuter med ett lager parmesan ost över.