MATMÄSSAN


Då Marre och jag besökte matmässan här i Helsingfors igår fick vi bland annat dekorera muffinsar. Annors satsade vi mest på gratisprover. Visst blev våra muffinsar fina...eller iallafall var dom goda!

NY FAVVO GRÖT


Har en absolut ny favotit morgongröt. Den ekologiska gröten innehåller korn, råg, quinoa, sesamfrön, vallmofrön, solrosfrön och pumpafrön! Den är jättegod och som ni hör otroligt hälsosam. Koka den vanligt (1 del ekologiska flingor 2 delar mjölk) och servera med hallon.
Nu går jag till jobbet! Absolu det roligaste man kan göra en söndag, eller hur?

FAVORIT SOMMAR BILDER


PASTA PÅ RIVOLETTO

Det var riktigt gott men restaurangen ser kanske lite mysigare ut från utsidan än vad den är på insidan. Nu fortsätter Idol myset!

Pasta med räkor, cashews, bönor och rucola.

DET UPPÄTNA MORGONMÅLET


Tyvärr är en matbloggares morgonmål inte alltid så lyxigt. Ett bra exempel på det ser vi ovan!

MIDDAGSPAJ

Idag har jag varit på radion och gjort en intervju för bloggen! Visst låter det proffsigt :D Alla som jobbar där är alltid så snälla och glada så det var jätteroligt fast det gick rätt snabbt!
Här är receptet på pajen jag hittade på till middag igår. Och imorgon blir det matmässa, inte som Allt om mats matmässa (12-14.11) som jag så gärna skulle besöka, men absolut bättre än ingenting!
PAJBOTTEN
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk vatten

FYLLNING
1 fetaost
pesto
soltorkadetomater

1 paket bacon
1 lök

1 burk creme fraiche
2 ägg
parmesan
peppar

Smält smör och blanda ingredienserna till degen. Låt vila i ca. 30 min i kylen. Tryck sedan ut i en rund pajform.
Mosa fetaosten med peston och soltorkade tomaterna. Bred ut på pajbottnet. stek en hackad lök med bacon och lägg på pajen. Blanda creme fraichen, äggen, pepparn och parmesanen och häll över pajen. Lägg in i ugnen i 220 i 30 minuter.


GRATTIS CAFÉET!

I dag fyller min familjs café ett år! Det har varit det året med mest förändringar i mitt liv. Det är ju faktiskt inte så idylliskt som det ser ut i TV då man har ett café. Trots nackdelarna så finns det väll många positiva saker med det också. Man blir så glad av att jobba där, man lär känna så mycket nya intressanta människor och kunderna lär dig också mycket! Grattis caféet nu är du ett år gammalt!♥


Bildkälla okänd
img_8180img_8183
Bild källa1


Bild källa2


Bild källa3

Naturligtvis har jag en nmassa egna bilder från café, men min vän google bjöd mig också på några riktigt fina! Dessutom är det roligt att läsa om allt positivt som skrivs om Crustum på olika bloggar!


CHOKLADCUPCAKES MED ROSAFROSTING

I vissa sammanhang är cupcakes lite överskattade. Som jag sagt förut det är en trend, ett fenomen inte bara en dekorerad muffins. Men otroligt goda är de! Och vackra också!



100 g



choklad, mörk

50 g

smör

1,75 dl

mjölk

2 st

ägg

1,5 dl

socker

1 tsk

vaniljsocker

2,5 dl

vetemjöl

2 tsk

bakpulver

4 msk

smulten choklad

1 krm

salt


Frosting:
200 g vitchoklad
200 g philadelphiaost
karamellfärg

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Grovhacka chokladen, smält smöret och blanda ner choklad och mjölk.
3. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker fluffigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, smulten choklad och salt. Vänd ner choklad- och mjölblandningen i äggsmeten.
5. Ställ pappersformarna en muffinsplåt för att smeten inte ska rinna ut. Fyll formarna till 2/3 och grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Smält vitchokladen över vattenbad och blanda med färskosten och lite karamellfärg. Bred på de avsvalnade cupcakesena.


MOZZARELLA SALLAD


Den absolut godaste och enklaste salladen är väll mozzarellasallad? Man kan bra ha den som förrätt och nästan alla tyckerom det.


CITRONLAX


Grillad lax med citronpeppar, citronsaft och lite citronskal. Med bönor, ärter, morötter och potatis. Nu på vintern går det naturligtvis lika bra att steka den!
Nu skall jag se till att det blir någon middag idag också. Tror jag satsar på någon paj.  Det går ju snabbt!

BRÖLLOP

Min brors bröllop var det roligaste bröllop jag varit på. Inte för att jag varit på så många! Det var jätteroligt att träffa alla kusiner jag inte sett på flera år! Dessutom fick jag ju åka till Tysklad igen!Maten var också god och naturligtvis är det det ni får se bilderna på! Till huvud- och förrätt var det buffe, så jag har själv satt ihop tallriken om ni undrar.

MORGONMÅLET


Har hittat en ny soja yougurt som är jättegod! Gissa om jag är mätt efter det här! 

PRINSESSTÅRTA



Egentligen gillar jag inte prinseestårta, eller andra fyllda tårtor. Men Andreas prinsesstårta är något alldels annat! Andrea lagade två tårtbottnar, alltså två gånger satsen för då blir kakan extra hög och fin. Och fin blev den!

TÅRTBOTTEN
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

VANILJKRÄM
3 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
2 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker

FYLLNING
3 1/2 dl vispgrädde
hallonsylt

1. Gör tårtbottnarna: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form. Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Blanda de torra ingredienser och blanda i dem till en slät smet.

2. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter tills en provsticka är torr när du sticker i kakan. Låt svalna innan du stjälper upp kakan.

3. Gör vaniljkrämen: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Sjud krämen på svag värme samtidigt som du vispar. Den får absolut inte koka. Låt den kallna.

4. Dela tårtbottnen i två delar. Vispa grädden och blanda en tredjedel i den kalla krämen.

5. Häll på lite mjölk med hjälp av en sked på bottnarna och låt det suga in sig en stund.

6. Bred sylten på två av bottnarna. Fördela vaniljkrämen på de fyra bottnarna och placera dem ovanpå varandra  så att det blir ett laget med sylt, ett utan, ett med och ett utan. Lägg den grädden som blev kvar högst upp på tårtan så att det blir en liten kulle. Lägg försiktigt den utkavlade marsipanen på tårtan och vecka och tryck till det mjukt runtom.

7. Lägg en riktig ros högst upp på toppen, och garnera med siktat florsocker om du vill!


MOZZARELLAGRATÄNG

Det går snabbt, det är gott och det är hälsosamt. Vad mera vill man ha? Ingenting. Bara mozzarellagratäng!

MOZZARELLAGRATÄNG

Fräs 1 skivad purjolök och 4 hackade vitlöksklyftor glansiga i olivolja. Häll på 1 burk tomatkross med 1tsk rosmarin. Smaka av med salt, peppar och socker. Lät koka ihop i 10 minuter. Lägg i väl sköljda 1 burk borlooti- och 1 burk stora vita bönor och 1 mozzarella. Häll över i en smord gratängform, strö över 1 smulad mozzarella. Gratinera i 225 grader i 15 minuter!

MOROTS- OCH APELSINSOPPA MED INGEFÄRSYOGHURT

Det här är en soppa jag verkligen gillar. Den passar bra så här på hösten men man kan bra-eller egentligen är det meningen-servera den kall. Det här fick Andrea i alla fall släva i sig till förrätt igår!

1 hackad gul lök
2 msk olja
2 pottisar, skalade och skurna i bitar
500 g morötter, skalade och skurna i bitar
1 liter grönsaks eller hönsbuljong
1 dl färskpressad apelsinsaft
ca 1 tsk rivet apelsinskal
salt och peappar

till servering:
½-1 tsk riven ingefära
1 dl turkisk yougurt

Fräs lök i olja i en kastrull i några minuter. Läggner potatis och morots bitarna och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt buljong och sjud i soppan i ca. 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Kör soppan i en matberedar eller med en stavmixer tills den är slät. Blanda i den pressade apelsinsaften och apelsinskal. Smaka av med salt och peppar. Servera med en klick av yougurten.

TROPISKFRUKTGLASS

Rena hälsoglassen då den inte innehåller socker. Blir undebart gott med sirap över. Dessutom blir det både snyggt och man sparar disk om man serverar så här istället för från portionstallrikar. Är mycket stolt över mitt glassverk! :D

Blanda 200 g frusen tropisk fruktblandning och 250 g kesella i en matberedare. Servera genast, eller lägg in i frysen men kom ihåg att den blir hård där! Servera med sirap för extra sötma!


MITT MORGONMÅL


Ett stekt ägg, två skivor rostat bröd, en nektarin och ett glas ekologisk äppelsaft.

LAVENDELMACAROONS MED CHOKLADGANAGE

Okej, Marre och jag fick berömm av en riktig kock för våra macaroons. Hon tyckte att de vara fina, och hon tyckte riktigt på riktigt- inte bara för att det var synd om oss- att de vara fina just för att de såg annorlunda ut.
Så är de ju otroligt goda och doftar gott. Nämnde jag att de var goda? De godaste macaroons jag ätit!


120g äggvitor, uppdelat i två skålar(60 och 60)
35g socker
2 msk fintmalna torkade lavedelblommor
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
ev. karamellfärg


Chokladganache
150 gram  mörk choklad
1 dl  vispgrädde
35 gram  smör

Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt stå i ett dygn.

Sätt ugnen på 160 grader.
Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en mixer. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.
Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.
Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke. Sätt i blommmorna.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.
Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.
Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen .
Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna på en våt handduk. Lossa dem sedan försiktigt från pappret. Bred ganagen på macaroonsen.


MINICUPCAKES TILL TJEJKVÄLLEN

Igår hade vi världens myskväll. Vi hade SATC maraton medan vi åt, ja medan vi åt för mycket. Bland annat av mini cupcakes!


100 g


choklad, mörk

50 g

smör

1,75 dl

mjölk

2 st

ägg

1,5 dl

socker

1 tsk

vaniljsocker

2,5 dl

vetemjöl

2 tsk

bakpulver

4 msk

smulten choklad

1 krm

salt


Frosting:
200 g vitchoklad
200 g philadelphiaost
karamellfärg

1. Sätt ugnen på 175°.
2. Grovhacka chokladen, smält smöret och blanda ner choklad och mjölk.
3. Vispa ägg, råsocker och vaniljsocker fluffigt.
4. Blanda mjöl, bakpulver, smulten choklad och salt. Vänd ner choklad- och mjölblandningen i äggsmeten.
5. Ställ pappersformarna på en smord plåt så att dom inte välter. Fyll formarna till 2/3 och grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Smält vitchokladen över vattenbad och blanda med färskosten och lite karamellfärg. Bred på de avsvalnade cupcakes



LAVENDEL

Jag älskar lavendel! Det doftar så otroligt gott, det är vackert och smaken,mmm!
Är riktigt stolt över den sista bilden. Varför blir alla bilder så mycket bättre ute? Och varför skämms jag för att bära ut min mat på min lilla höghusgård?:D


CHOKLADSNITTAR

Under sommaren blev de här små klassiska kakorna en riktig hit under diverse kaffekalas.



200 g smör
2½ dl socker
5 dl mjöl
5 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 ägg

Eventuellt:

Ägg till pensling och strö över strösocker


♦Rör smör och socker. Blanda i övriga ingredienserna.
♦Ta upp degen på ett mjölat bord och rulla längder. Lägg dem på smord plåt. Pensla eventuellt äggen och strö över pärlsocker.
♦Grädda i 180 grader och grädda i ca.12 minuter.

♦Skär längderna i snittar innan de svalnar helt. Förvara torrt!


KRUTONGFABRIKEN

Det behövs verkligen otroligt mycket bröd för att laga krutonger. Fast bröd är ju inte precis en bristvara här hemma... Testa verkligen det här receptet, krutongerna blir alldeles underbart krispiga och goda!

Krutonger i ugn (175 grader)
Blanda olja, pressad vitlök och finriven ost i en skål. Lägg i krutongerna och vänd om försiktigt. Lägg på ungsplåt i övre delen av ugnen ca 10 min, tills de fått fin färg.

DEN GLADA KASTRULLEN

Jejj! Äntligen tidsinställda blog.se inlägg! Som jag har väntat. Idag har jag spenderat hela dagen i Marres kök, då vi har fixat på Andreas födispresent! Det blir såå bra men mer kan jag inte säga eftersom det är en överraskning för Andrea.

Men imorgon Andrea, då skall du få höra allting om små avatargubbar i köket, näsblåmärken, glada kastruller och framför allt skall du få veta allt du behöver veta om den Lettiska glassen!:D

YOU´RE GONNA FALL IN LOVE



♥MARRE, OM DU KOMMER GILLA TYSKLAND ENS EN TIONDE DEL SÅ MYCKET SOM JAG GÖR DET KOMMER DU BLI KÄR♥

HÖSTGRÖT

Nu kommer Marre snart över och vi skall börja fixa på Andreas födisprecent. Det blir kul!

Inspirationen fick jag härifrån. Fast min version är ju rätt förenklad!
Jag har kokat gröt som vanligt (1 del ekologiska flingor 2 delar mjölk) och så har jag tillsatt 1 tsk mörkt kakaopulver. Plommon serverar jag till.

TA DIG EN TYSK FIKA

Det skönaste du kan göra en lite små regnig dag i Tyskland är att ta en fika på något av de massa mysiga caféerna. Jag har redan planerat att söka jobb här- på en av de största café kedjorna i Tyskland när jag blir äldre... Drömmliv♥


Bara sitta och bläddra i en tidning och äta och dricka något gott.

Kanske inte så tydligt, men ser ni hur gått det ser ut? Och ännu viktigare, ser ni priserna?!

En äppel- kanellatte, en chilikakao, dubbelchokladmuffins och en oktober cupcake.

Det här hade jag i min kopp den här gången.

Den här oktober cupcaken var helt underbart god! Jag tror det var pumpa i den och frostingen var gudomlig!
Chilikakaon var stark. Väldigt stark!

DEN BÄSTA TÅRTAN

Den här underbart goda tårtan hittade jag på till mammas födelsedag. Därav M:et kakan är dekorerat med. Som ni ser har kakan lite glidit isär, man måste vara försiktig med bottnarna. Men trots det är det en av de godaste kakor jag ätit!

Botten

4 ägg
5 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
200 g smält smör
6 dl socker
3 dl mjöl

Dela receptet och gör det i två omgångar i en rund kakform (så att det blir två botten). Rör först ihop ägg och socker och blanda sedan i resten av ingredienserna. Lägg i en smörad och bröad form och grädda 175 grader i 20 minuter. Gör likadant med det andra bottnen och låt dem sedan svalna.

Chokladganache
150 gram  mörk choklad
1 dl  vispgrädde
35 gram  smör

Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt stå, gärna över natt. Bre på ett lager ganache på båda kakbottnarna.

Hallonmousse
4 gelatinblad
500 g färska eller tinade hallon
2 ägg
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka 250g hallon till en kompott ca 5 minuter på svag värme. Dra av från värmen och smält ner de urkramade gelatinbladen. Låt svalna. Separera äggvitor från äggulor. Vispa vitorna pösigt. Tillsät sockret och vispa fast och fluffigt. Vispa grädden. Vänd i den avsvalnade hallonkompotten i 1 dl vispgrädde. Tillsätt resten av grädden och vänd ihop med slickepott. Vänd ihop hallongrädden med äggvitorna försiktigt med äggvitorna försiktigt med en skickepott. Mosa 250 g hallon. Vänd in moset i moussmeten så att det blir stora "klumpar" av hallonmousse.

Bre över hallonmousse på ett av bottnarna och lägg den andra över. Bre över hallonmosse över kakan och dekorera med ganache fyllda hallon.


GOD MORGON MORGONMÅL


Turkisk yougurt med nötmix, blåbär och honung!

QUITTE

Alla tyska mattidningar fär fulla med recept på maträtter med quitten. Eller jag tror det heter kvitten på svenska. Hittade bland annat ett härligt paj recept som jag så gärna skulle villa laga. Förra hösten då jag var i Tyskland lagade vi en sååå god gryta med dem i.
Tyvärr säljs de inte i Finland. Och skulle de säljas skulle de väll vara omogna och dyra som bara den...

De ser lite ut som päron men smaken är inte alls likadan. Dessutom går de inte att äta råa.

FRUKTSALLAD TILL MORGONMÅL


Ofta har man rätt bråttom när man lagar morgonmål men har man tid tycker jag verkligen man skall satsa på ett bra morgonmål! Sätt på tv:n och skär ihop lite frukt. Om du vill kan du hälla lite yougurt eller varför inte lite juice över fruktsalladen.

MORGONMÅL IKLUSIVE DAGENS SMOOTHIE


DAGENS SMOOTHIE:
Soja mjölk
Plommon
Grapefrukt juice
Mango

TE:
Salvia te

GRÖT:
Ekologisk gröt (1 del flingor 2 delar mjölk)
Frysta blåbär

TYSKLANDS UPPDATERING

Det var mycket vemodigt jag åkte hem från Tyskland. Den här gången har jag haft extra roligt då min bror gifte sig och jag fick träffa mina kusiner som jag inte sett på flera år. Vi hade så roligt tillsammans! Bröllops maten får ni se senare.
Nu skall jag bara lägga mig och leka att jag ligger i min tyska säng hema i Lübeck! Om några dagar slutar jag väll "Tyskland deppa" och börjar vara normal igen, men tills dess kommer ni få många mat inlägg i tysk stil;D

Käsepretzel. Den som inte gillar prezels gillar väll inte Tyskland heller, så är det bara! Här en med smält ost över på flygfältet!

FÖRST GLASSIGSKT

Jag har inte lagat glass på flera år, och jag blev verkligen inte besviken! Jag gillar det lite sura omvarvat med sötheten. Från och med nu kommer det alltid finnas en skvätt hem lagad glass i våran frys!

Dela 1 blodgrapefrukt, riv skalet på den ena halvan, pressa ur saften och skrap ur fruktköttet. Vispa ihop 3 äggular, 1 dl florsocker, grapeskal, saft och fruktkött i en skål. Vispa 3 dl vipsgrädde hårt och blanda ner äggsmeten. Häll smeten i en form och frys i minst 4 timmar. Ta ut ochh rör om en gång i timmen! 

Nu åker jag till Tyskland på några dagar så det blir ingen uppdatering, men glöm inte att rösta fram årets finlandsvenska temablogg här.
Ni läser hur man gör här.

Ha det jätteskönt,
Kram Tara♥ 


MÅNADENS SÖTSAK- HÖSTPAJ

Det här är mitt bidrag till månadens sött sak den här månaden, då temat är höst. Den här pajen bakade jag igår åt mormor som har födelsedag på fredagen. Hon blev otroligt glad då jag kom med pajen. Jag fick själv smaka en bit och den var otroligt god! Det är definitivt värt jobbet med alla olika ingredienserna.

Kompott:

Koka upp 5 dl päronsaft. Ta ut skruttet ur 4 små inhemska äpplen och skär dem i små bitar. Tärna 5 plommon. Tillsätt kanel, äpplen och plommon i den kokand saften. Låt koka i ungefär 15 minuter. Tillsätt 3 msk honung och en skvätt chaisirap och 1 tsk äkta vaniljsocker. Tillsätt kärnorna från ½ granatäpple och lite mera kanel! Låt puttra under lock i 20 miuter eller tills frukten går sönder då man rör vid den.

Låt svalna och blanda sedan ¼ av kompotten med 1 msk honung, 2 ägg och en burk kesella.

Botten:

1 ägg
1 dl socker
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör

Vispa ägg och sockert pösigt. Blanda i mjölet och bakpulvret. Tillsätt till sist det smältna smöret. Om degen är för smörig kan du tillsätta lite mjöl. Tryck ut pajbottnet i en form med löstagbarakanter och nagga skalet med en gaffel. Häll kompotten i pajskalet och grädda i ugnen i 175 grder, 30 minuter.

HÖSTKOMPOTT

När man har mycket frukt hemma som håller på att gå åt det lite brunare hållet är det perfekt att koka en kompott! Det här blev en riktigt god höstkompott med en god kryddig eftersmak. Servera med bulgarisk yougurt som är lite lättare än turkisk.

Koka upp 5 dl päronsaft. Ta ut skruttet ur 4 små inhemska äpplen och skär dem i små bitar. Tärna 5 plommon. Tillsätt kanel, äpplen och plommon i den kokand saften. Låt koka i ungefär 15 minuter. Tillsätt 3 msk honung och en skvätt chaisirap och 1 tsk äkta vaniljsocker. Tillsätt kärnorna från ½ granatäpple och lite mera kanel! Låt puttra under lock i 20 miuter eller tills frukten går sönder då man rör vid den. Servera med bulgarisk yougurt och krossade hasselnötter.  

ALLA ÄLSKAR GUACAMOLE

Hur mångas favoritsås är det här inte? Okej, det där lät konstigt, men ni fattar vad jag menar! Alla älskar guacamole, här lite annorlunda med tomat!

Det här behövs:
2 avokadon
4 rågade msk creme fraiche
1 rågad msk turkisk youghurt/ philadelphiaost
1/2 citrons saft
1/4 tsk salt och svartpeppar
2 tomater utan kärnhus

1.Skär avokadon i två delar och ta ut kärnan. Du kan spara kärnan till att ha mitt i avokadon så den inte blir brun

2.Blanda creme fraichen med youghurten. Mosa avokadon med en gaffel eller stavmikser.

3.Tillsätt tomaterna (i bitar) citronsaft, salt och peppar.

4. förvara guacamolen i kylskåpet tills den skall serveras och som sagt om du sätter i kärnan håller den gröna färgen i sig


VATTENMELONSLEMONAD

Den här svalkande drycken lagade jag förra gången vi var hemma i Tyskland. Då var det 37 grader varmt. Nu är det 3+7 grader varmt.
När jag lagade det här var det alldeles kladdigt på golvet. Men det var värt besväret!

800 g vattemelon
1 dl citron juice
2 1/2 msk strösocker

1. Skiva och kärna ur melonen. Skär bort skalet.
2. Mixa ihop melonen, citronjuice och strösocker. Sila genom finmaskigsil och ställ i kylen.
3. Servera drycken välkyld med isbitar och citronskivor. 

MITT MORGONMÅL DENNA GRÅA DAG


Gröt gjord på soja mjölk (1 del ekologiska flingor 2 delar sojamjölk). Frysta blåbär över. 2 plommon och ett glas ekologisk äppeljuice. Den här dagen kan bara inte misslyckas med ett så här gott morgonmål! Inte ens vädret kan förstöra den, bara om det börjar snöa som på tisdan...

HÄLSO HAMBURGARE ÅT FOLKET!


Jag äter inte hamburgare så ofta. På McDonalds äter jag inte av princip (har inte ätit där på typ 5 år) och hemma blir det bara inte så ofta, fasän det är lätt lagat och egentligen- hemlagat- inte så ohälsosamt.
Andreas pappas hamburgare,  som vi äter varje sommar på Andreas lande är det verkligen något speciellt med, kan inte sätta fingret på vad det är, men de är extra goa! Här dessutom som hälso variant med rågbröd och majs istället för franskisar!

AAMUPALANI

Nu går jag och skriver mitt finska prov. Försök förrästen uttala det finka oredt för "mitt morgonmål", aamupalani. Det du!:D

Ett ordentligt morgonmål. Te, smörgåsar och blodgrape med keso.

RESTAURANG BESÖK

Minns ni det här inlägget? Det med bilder från olika restaurangbesök från Tyskland. De här bilderna är också tagna på olika restauranger under sommaren, men den här gången i Finland.

Abbofileér med rotmos och dijonsås

Frutti di mare pasta

Sniglar i vitlökssmör

Vegetariska creps

Cesarsallad med röktlax

Chokladmousse

Knäckig äppelpaj med vaniljglass

Visst blir man hungrig?

NUUU, KAN JAG BÖRJA

Som en ständigt choklad beroende person, behöver jag alltid en liten extra dos inför prov läsningen. Så nu har jag väll ingen orsak att inte sitt och öva på finska provet...

ERKÄLTERUNGSTEE


Nu går min sista påse erkälterungatee. Alltså förkylnins te. I Tyskland finns det te som hjälper mot precis allting. Ni skulle se te hyllan i matbutiken, säkert den största hyllan i butiken! Nåja, påä Torsdagenåker vi till Tyskland så då blir det te inköp!

Förrästen, jag brukar se framför mig att svenskarna äter just det här till morgonmål. Men det går ju inte, man måste först äta osten och först sedan hugga i i frukten.

TACOGRATÄNG

Jag tycker tacogrtäng är ett recept man har sätt verkligt mycket av i "matbloggs världen". Och nu förstår jag verkligen varför! det går ju otroligt snabbt och laga och är lika, eller kanske ännu godare än tacos så där vanligt! Så är det ju färggrannt och lyser upp höstmörkret också!

1 påse nachos chips

400 gr malet kött

tacokrydda

1 burk creme fraiche

1 burk philadelphiaost

½ burk santa maria salsa

2 dl burkmajs

1 påse riven ost 

Häll ut nachos i en ugnsform, stek köttet och blanda ner tacokryddan. Häll över nachos. Blanda Creme fraichen med philadelphiaosten, salsan och majsen, häll över köttet. Toppa med osten. In i ugn 200 grader ca 15-20 min.


APRIKOS OCH TRANBÄRS KOMPOTT

Skulle inte göra mig något om jag skulle måsta äta det här till morgonmål i resten av mitt liv, det är så otroligt gott! Det perfekta morgonmålet då det är rätt mättande, och så passar det ju utmärkt att servera vid en brunch;)


APRIKOS OCH TRANBÄRS KOMPOTT

1 vaniljstång
2½dl färskpressad apelsinjuice
        (ca. 5 apelsiner)
225g torkade aprikoser
100g torkade tranbär
2msk flytande honung
1dl vatten
200g turkisk yoghurt
50g rostade mandelspån el. pisaschnötter valnötter

1. Snitta vaniljstången på längden, skrapa ut fröna. skrubba apelsinen i ljummet vatten, riv skalet och pressa juicen.
2. Koka upp alla ingredienser inkl. vaniljstången. (Inte rostade mandelspån el. pisaschnötter)
3. Sänk värmen och låt puttra 10 minuter tills frukten blivit mjuk och går sönder när man rör runt med sleven.
4. Låt kompotten svalna. Servera med youghurt och toppa med rostad mandel/nötter. Ringla över honung.


Brunch


HÖSTMORGONMÅL

Nu är det höst. Det är ingen som kan påstå något annat! Här för en tid sedan fick ni rätt mycket "morgonmåls inlägg". Nu kommer det flera sådana, nu med lite "hösttema".

Jag tycker verkligen att morgonmålet är viktigt och om man bara hinner lyxa till sitt morgonmål och gör det till en vana så kan man på kort tid göra det verkligt fint. Mycket inspiration får jag från den här bloggen!
Hoppas ni får lika mycket inspiration av mig som jag fått därifrån!


Hem lagad chai latte och passionsfrukt.  Vispa mjölk medan du låter den koka upp, häll i ett glas och häll på chai sirap.

BLOGGPRISET 2010


Vet ni, om ni verkligen orkar titta in på min blogg så kan ni väll snääälla också orka rösta fram min blogg till årtes finlandsvenska matblogg! Snälla?


JA, JAG VILL RÖSTA!
Man behöver bara fylla i årets temablogg, resten kan du lämna tomt.

Det tar bara en minut och det skulle göra mig verkligt glad!

VÄRLDENS MEST OMTYCKTA KEX


Visste ni att Oreo är världens mest omtyckta kex. Ryktet säger att 7.5 miljarder kex äts varje år! Eller, 20.5 miljoner om dagen. Wow! Och nu skall jag bidra lite! Mamma kom hem med ett jättepaket oreos. Inget skulle ha kunna få mig på bättre humör♥

INDISK KÅL RÄTT

När jag lagade den här rätten undrade jag varför vi här i norden gör det så krångligt när vi lagar kållåda. Här, i den indiska varianten av kål låda (smakar liknande och har samma ingredienser) har man lämnat bort grädden och ugnen. Och vet ni va? Det här är ju mycket godare! 

2 dl basmatiris
500 g vit-, spets- eller sommarkål
500 g nöt- eller lammfärs
4 tsk curry
2 msk olivolja
2 dl vatten
4 msk kalvfond
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
3 msk hackad bladpersilja

4 msk mango chutney

1. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
2. Finstrimla kålen
3. Fräs färs och curry i olja i en stor gryta. Tillsätt kålen och låt den fräsa med några minuter.
4. Tillsätt vatten och fond, krydda med salt och peppar. Låt småputtra ca, 20 minuter.
5. Strö över persilja vid servering, och servera med mango chutney.

MINIPAJER




Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk vatten

Fyllning:
Strimlad skinka
Soltorkade tomater
2 vispade Ägg
1.5 dl Mjölk
60 g riven ost

Smält smör och blanda ingredienserna till degen. Låt vila i ca. 30 min i kylen.Tryck ut degen i en muffins plåt. Häll på fyllningen. Grädda i 225 grader i 20 minuter. Reservera tid för att få ut dem ur formarna, det är näst intill omöjligt!

Brunch

NÄSTAN REMOULADSÅS

Det blev ingen tacogratäng idag eftersom Ipi hadde födisfest och tjejmiddag, så jag åt hos henne. Det var också gott. Och roligt. Min grapefukt/blodapelsin (vad är skillnaden?) glass lyckades bra och 2/3 av familjen var storm förtjust! 
Det här är en av de godaste fisk såserna och man kan ju inte precis kalla den svår!

Skär en saltgurka i små bitar. Blanda med creme fraiche och lite majonäs, klipp i dill! Servera med stekt vit fisk och franskisar.

GISSA VEM SOM STÅR I MIN FRYS!


En härligt krämfärgad grepefrukts glass ligger just nu och fryser i våran alldeles för lilla frys. Och om det är någon som vill kommentera att det är totalt idiotiskt att laga glass utan glaassmaskin klockan åtta på kvällen, så varsågoda! Det är inte som att jag inte skulle ha förstott det!!!

PASTAGRATÄNG

Det här blev otroligt gott! Egentligen skall det vara i en burk ricottaost men inte ens K market hadde ricotta, så jag fick nöja mig med Phille. Och precis lika gott var det!

350 g kyckling
1 vitlöksklyfta
salt och peppar
350 g fullkornspenne
1 påse frusen spenat 
2 burkar philadelphiaost
basilika
1 dl parmesanost eller annan ost

Skär kycklingen i mindre bitar och stek i smör med salt och peppar och en pressad vitlöksklyfta. Koka pastan och lägg i spenaten sista minuten.  Spara 1 dl av spaden. Blanda pastan med kyckling och philadelphiaost. Rör ner resten av spaden. Hacka ner lite basilika smaka av med salt och peppar. Smörj en ugnsfastform häll ner pastablandningen och toppa med parmesanosten. Baka i ugnen på 225 grader i ca 10-15 min. Servera med en sallad.

TORTELLINI MED LINSSÅS

Det bästa med att vara ensam hemma är maten. Jag brukar lyxa till det lite extra. Och ja, för mig är det här lyxigt!


Tortellini med linssås

Lägg ett paket med kokta linser i en stekpanna med lite av vattnet kvar från förpackningen. Häll i söt chilisås och vitlök. Koka tortellinin enligt anvisningarna på paketet och servera sedan med såsen!

En typisk butiksfärd. Soyamjölk, linser, tortellini, philhdelphiaost, frukt och min favorit, soya aprikos youhurt!

GOURMET TALLRIKAR

Om man inte är så jättehungrig och bara vill ha något litet är det gott att laga en liten "gourme tallrik" Man plockar ihop lite vad man har hemma och sätter ihop det till en tallrik.
Förrästen, är den nya headern finare än den gamla eller borde jag byta tillbaka?


Enkelt. Bara nektariner och brieost.

Fantasi. Tonfisk, pesto, brie, soltorkade tomater och smultron.

OREOGLASS


Jag har hittat ett underbart recept på oreoglass! Men tills jag hunnit laga det så nöjer jag mig med choklad glass med smulade oreos!

KIKÄRTSGRYTA MED CHAMPINJONER

Det här är min andra dåliga bild i rad, här på bloggen och nu börjar jag bli ritigt arg! Måste säkert ladda kameran så att den tar bättre bilder. I vilket fall som hälst är det här eran nya favorit rätt, så ni borde ju prova den!

12 st  champinjoner

1 msk  olivolja

0,5 st  aubergine

0,5 st  zucchini

3 dl  couscous

0,5 st  grönsaksbuljongtärning(ar)


Tomatsås

3 dl  kikärtor, kokta

 

 

1 st  gul lök(ar)

 

 

1 st  vitlöksklyfta(or)

1 msk  olivolja

5 dl  passerade tomater

1 msk  grönsaksfond

1 msk  balsamvinäger

1 tsk  fruktsocker

1 tsk  timjan

salt och peppar


1.Lägg couscousen i en skål. Koka upp vattnet tillsammans med buljong. Häll detta över couscousen och plasta in skålen. Låt stå ca 10 minuter.

2. Hacka löken och vitlöken och fräs mjuka utan att de får färg i oljan. Tillsätt resten av såsingredienserna. Låt koka 15 minuter.

3. Skär champinjoner, aubergine och zucchini i bitar och stek dem i oljan. Gör en ring på tallriken av couscous. Häll tomatsås i mitten och strö över stekta grönsaker. Dekorera med färsk timjan

DIJONPASTA MED LAX

Det här var verkligen gott! Därför är bilden så dålig eftersom jag inte han ta den perfekta bilden innan jag kastade mig över maten!


Dijon créme

1/2 kruka basilika

2 dl cremé fraiche

3 msk dijon senap

Saften från en halv citron

1 1/2 msk honung

crema di balsamico
Salt, svart peppar


Pensla laxen med olja, salta och peppra och lägg in den i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Finhacka dragonen och blanda med cremé fraiche och honung. Smaka av med salt och pappar. Koka pastan enlig anvisningarna på paketet, häll bort vattnet och blanda med dijon créme.


KRYDDSMÖR


Jag är inte ett särskilt stort fan av grillbiff, men något som verkligen piggar upp en biff är ett gott kryddsmör. Pressa en vitlöks klyfta i smöret och klipp i era favorit örter. Och inget kan väll pigga upp en grillmåltid som en god bönsallad?

 


IT`S A SIGN

Kom just hem från dansen och skall snart börja laga mat! Tyvärr måste jag redan första dagen byta ut det som står på veckomenyn. Kom nämligen på att vi hat gravlax kvar från Cafét igår och den håller inte så länge till. Därför tänkte jag att jag iställe skulle laga det här, fast jag är inte säker att vi har riktigt allting hemma. Fast som ni vet så brukar det ju inte hindra mig!:D
På vägen hem köpte jag nya nummret av ELLE mat & vin, och titta, vi har födis i samma månad och är lika gammla. Det måste ju vara någon slags tecken:D Pärmen är så juvlig, men jag vet inte när jag skulle kunna laga en så festlig tårta. Nu skall jag sätta mig och läsa den och dricka ett glas äppelsaft. Den ser helt underbart god ut eller hur?


VECKOMENY V. 40

Just nu längtar jag alldeles otroligt till Tyskland! Jag saknar det så! Nu är det två veckor kvar tills vi åker dit igen! Undertiden försöker jag underhålla mig med annat. Laga mat är ju en bra sysselsättning, så här kommer veckomenyn för vecka 40. Blir intressant att se hur bra jag kan hålla mig till den.

Måndag: Robbans Three Cheeze chicken Macaroni

Tisdag: Kikärtsgryta med champinjoner aubergine och zucchini

Onsdag: Äta hos Mormor


Torsdag: Pastalåda med ricotta

Fredag: Tacogratäng

Lördag: Köttbullar

Söndag: Tonfiskpaj



ANDREAS FÖDISMAT

I går var jag på Andreas födis fest. Det var prinsess tema så vi var alla utklädda till små prinsessor:D Maten var  god och på menyn stod följande:
Hoppas att hon snart lägger upp recepten på sin blogg!

Till förrätt var det tomatsoppa med hembakat bröd

Och så var det chevre- och paprikapaj

Höna med oliver, champinioner och tomat

Till desert var det naturligtvis prinsesstårta

DEN RÖD VITA PAJEN

Bland annat åt vi den här underbart goda pajen på Andreas födis fest igår, ni får snart se resten av maten. Samma paj lagade vi under sommaren. Den är inte så tung fastän där är chevre ost på så man kan bra ha den som förrätt om man vill.


DEN RÖD VITA PAJEN

botten:
150 g smör
3 ½ dl vetemjöl

3 msk vatten

 

äggstanning:
2 ägg

3 msk mjölk

1 näve riven ost

1 dl creme fraice

1 dl gräddfil

 

fyllning:
2 tomater i skivor

½ tärnad paprika

1 skivad gul lök

getost

 

1. Skär smöret i små kuber och nyp ihop med mjölet och vattnet.

2. Tryck ut degen i en pajform. Nagga den med gaffeln och lägg i ugnen i 225 grader i 10 minuter

3. Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen med hjälp av en trägaffel.

4. Lägg tomaterna, paprikan, löken och chevren på pajbottnet. Lägg i ugnen i 10-15 minuter.


CHEVRÉFYLLDA FIKON

Så här på hösten är fikonen väldigt goda och fina och de är faktiskt inte så dyra, eller ens svåra att få tag på. Både S och K market har fikon. Fast K:s verkar vara bättre. Goda blir de ialla fall då man fyller dem med getost. Värt att testa!

Chevréfyllda fikon


fikon
chevré
flytande honung
färsk timjan
pinjenötskärnor

1. Skär toppen av fikonen och gröp ur nästan allt fruktkött.
2. Smula chevréost i en skål och blanda med fruktköttet från fikonen.
3. Fyll fikonen med röran. Strö över timjan och pinjenötter. Ringla över honung, och sätt på locket igen. Servera genast.

Brunch


SMAKLIG MÅLTID


Hönspasta på Primula, blev det till middag idag. Nu skall jag gå och lägga mig, har städat och fixat på Andreas present hela dagen, och imoron har hon sin födisfest! Jippii!

CEASARSALLAD

Ceasarsallad är absolut en av mina favoriträtter, skulle kunna leva på bara det. Och så choklad förstoss!:D
Jag gissar att ni tappar respekten för mig som mat bloggare en aning då jag medger att jag faktiskt inte hann laga dressingen själv, men tro mig jag skäms!:D

Roman sallad (eller annnan sallad om du inte hittar roman)
ceasar dressing (jag gissar att du vill vara bättre än jag och laga din egen dressing)
krutonger
parmesan

Brunch

RSS 2.0