MORGONMÅL PÅ BASTUTRAPPAN

I dag var sista dagen på jobbet, och imorgon åker vi till lande. Jag skall försöka hinna skriva några tidsinställda innan det!

Det här var mitt morgonmål på lande förra måndagen, tranbärsbröd med ost och rågfullkorn med gravadlax och äppeljuice


BERRY

Förrästen åker jag till Tyskland om 9 dagar. Där kostar jordgubbarna 50 cent liter! Det ni! De är godast att äta tillsammans med andra bär, ekologisk vipsgrädde och härligt sega chokladcookies

Inte för att de andra bären heller är särskilt dyra...

SOMMAR PAELLA

Det låter kanske lite konstigt, men hos oss är det tradition att alltid äta paella på midsommaraftonen. Här får ni det underbara receptet. I år blev det inga hembakta baguetter, men de från bageriet är ju nästan som hembakta!

PAELLA

2 medelstora gula lökar

2 klyftor vitlök

6 msk olivolja

1 dl vitt vin

4 dl risotto ris

8 dl hönsbuljong

1 påse (0.5g) saffran

1 tsk salt 
4 krm vitpeppar

3 krm cayennepeppar

400 g gröna musslor

olika sorters skladjur, frysta eller färska
3 paprikor i olika färger

1 paket frysta ärter

chorizos
höna

Borsta musslorna. Släng öppna musslor. Hacka löken och pressa vitlöken. Fräs löken i två msk olja i en gryta och slå på vinet. Lägg i musslorna. Lägg på locket och låt koka tills alla musslor öppnat sig. Släng sådana som är stängda. Ta upp musslorna och lägg på en tallrik. Spara spadet till riset.

Fräs riset med saffran och vitlök i två msk olja. Tillsätt musselspad och hönsbuljong. Koka 20 min.  Strimla paprika och hacka tomaterna. Fräs paprika, tomatbitar och ärter i två msk olja i en panna. Blanda i skaldjuren.

Lägg upp riset på ett fat och blanda i resterande ingredienser. Lägg på musslorna. Servera med bröd, aioli, grillad höna och grillade chorizos.


MAULTASCHEN

Min styvpappa Jan kommer från Tyskland och hans favoriträtt är något som hör till en av Tysklands national rätter, nämligen maultaschen. Så när han fyllde år så bestämde jag mig för att laga det.

Det är lite som tortellini, men efter att man fyllt dem och kokat dem så stäker man dem med ägg. Receptet, som ni får översätta med hjälp av google hittar ni här!

GLAD MIDSOMMAR


Ha en jättefin midsommar, jag åker till landet nu när jag slutat jobba klockan 13.00 och så hörs vi på måndagen. Okej? Klarar ni er?

KRAM TARA♥


FROYO LOVE

Okej, som ni som läser min "icke matblogg" vet så skulle jag inte skulle ha något emot att bo i samma hus som en yoghurtbar. Men tills den önskan går i uppfyllelse (och det kan ta ett tag :D) så får jag nöja mig med min egen yoghurt glass, och att "nöja mig med den" har jag inget problem med eftersom...ja som ni sre på bilderna är den himmelsk!

Det här receptet hittade jag på ett forum där de diskuterade om hur man får sin froyo att likna yoghurtbarernas glass bäst. Jag skulle ändo föredra lite mindre socker och mitt absoluta yoghurtglass recept innehåller inget socker alls, men det receptet får ni vänta lite på :D

2 cup turkiskyoghurt
2/3 cup Socker
1 tsk hemgjort vaniljsockar
Mixa ihop och ställ i frysen i 1-3 timmar. 20 minuter i glassmaskin och sedan är det bara att njuta :D


FÖRSLAG PÅ TILLÄGG:

♥MANGO
♥KIWI
♥ANANAS
♥NEKTARINER
♥BLÅBÄR
♥BLODGRAPE
♥NÖTTER
♥MARIANNECRUCH
♥MINIOREOS
♥KOKOS
♥MARÄNGER
♥STRÖSSEL

Jag lade dem i en muffinsplåt, så det böev 12 olika och så fick man plocka ihop vad man ville ha på sin egen portion!

OSTSCONES

Vad är godare än nybakade scones till morgonmål? De här sconesana (heter det så?:D) går att laga på fem minuter+ ugn så de är perfekta att laga när man vill överraska med fruckost men ändo sova länge!


Smula ihop 1 dl vetemjöl med salt och lite bakpulver med några matskedar smör. Tillsätt sedan lite turkiskyoughurt och rör ihop till en deg som sedan delas i två delar, kavla ut och fyll med vanlig rivenost. Grädda i ugnen på i225 grader i 10 minuter.
Servera gärna med ny kokad sylt!


KORIANDER CHICKEN

För några dagar sedan tog jag cykeln lite längre ner på gatan och åt koriander wok med Mamma och Jan på Bar no 9. Som ni vet så gillar jag deras wok, exempel 1 och 2. Det är så skönt att entligen kunna sitta ute och äta!

WORKING SEVEN TO FIVE WHAT A WAY TO MAKE A LIVING

Förrästen så gillar jag inte att stiga upp klockan 6 för att sedan ha en 12 timmar lång arbetsdag framför mig, men med ett gott morgonmål så klarar jag också det!

Testa att byta ut tomat eller gurka mot kiwi på smörgåsen!

Det passar bra med kalkon och lite linfrön.

MOROTSBRÖD

Det är rätt sällan nu för tiden som jag bakar bröd och visst är det ju som att få hembakat bröd varje dag när vi tar hem från cafét, men det är något speciellt med att baka det själv. Den där känslan när man står och knådar och när man skär upp brödet då det är alldelas nygräddat och äter med en klick smör...


MOROTSBRÖD

DEG 1 ( P O O L I S H )
5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

DEG 2
15 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
1 sats deg 1 (poolish)
1 msk salt
1 msk strösocker
7–8 dl vetemjöl special
5 stora rivna morötter

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet.
2. Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät.
3. Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
2. Tillsätt deg 1, salt, strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Arbeta degen (i maskin på låg hastighet) i cirka 15 minuter och tillsätt de rivna morötterna.
3. Jäs i bunken under bakduk i cirka 1 1/ 2 timme.
4. Sätt ugnen på 240 grader.
5. Stjälp över degen på välmjölat bakbord, tryck försiktigt ut degen till en fyrkant.
6. Låt brödet jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
7. Pensla brödet med vatten och ställ genast in plåten i mitten av ugnen.
8. Sänk temperaturen till 200 grader när brödet börjar få färg.
9. Grädda tills brödet sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.


Jag utgick från det här receptet men som ni ser ändrade jag rätt mycket på det.

MAN TAGER VAD MAN HAVER

Klockan åtta på morgonen stod jag på cafe och såg glad ut och sålde bröd, och nu känns dett som att jag inte sovit på en vecka! Jag tog till och med en liten tupplur innan jag lagade den här lunchen nedanför men ändo har jag huvudvärk av trötthet...

Jag slängde i mig en portion froyo för en stund sedan (recept kommer senare) så månne värken inte lättar snart?


Koka couscous enligt anvisningarna på paketet och blanda i lite citronolivolja. Riv en morot och häll ur vattnet ur bön- och tonfiskburken. Servera med lite skinka och keso och en kopp grönt te

EN JÄTTERÄKA

I kväll så har vi tjejkväll med Marre och Andrea och vi lagade världens godaste champinionsås och höna! SÅÅÅ GOTT! Men det får ni se senare.

Den här middagen åt vi för några dagar sedan på Primula som förrästen har en ny sommarmeny. Här jätteräkor med sallad ocg aiolo.

GYMNASIEELEV♥PLÄTTAR

Idag fick vi veta var vi kom in i gymnasiet. Och ja, vad kan jag annat säga än att jag KOM IN!!! Tänk, av de 18  som kom in så är jag en av dem, pretty cool!

När mina andra vänner firar med nya datorer så firar jag med kardemumma plättar. Men vet ni? Det var otroligt gott! Haha :D Ja varje viktig grej i mitt liv har på något sätt alltid firats med en speciell maträtt och här har ni receptet för dagen då jag kom in i Tölö!



KARDEMUMMAPLÄTTAR

3½ dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk hel kardemumma
1½ dl mjölk
1½ dl naturell yoghurt
3 dl bubbelvatten
3 ägg

smör till stekning

Blanda mjöl och salt. Stöt kardemumman i en mortel till det börjar dofta härligt och det blir pulvrigt, blanda ner i mjölet.
Rör i mjölken, yoghurten och vattnet. Vispa ner äggen. Stek plättarna i smör tills de blir gyllenebruna.

Servera med hemlagat vaniljsocker och turkiskyoghurt+svartavinbär

Och med ett stort glas apfelschorle förstoss!

De blev alldeles perfekta och dessutom doftade huset härligt av kardemumma

Om du vill kan du steka plättarna i en pepparkaksfrom, men det är lite knepigt. Än så länge


EN MIDDAG VID BERG-OCH DALBANAN

Förstoss besökte vi Tivoli då vi var i Köpenham. Och ja, naturligtvis så åt vi också där. Men maten på den restaurangen vi besökte var faktiskt inte så god.

Vi fick inte själv beställa, utan alla rätterna var valda på förhand.

Förrättssoppan smakade ungefär som kokad sallad. Sallad med parmeans bitar och en körsbärstomat.

Till huvudrätt fick vi en massa olika pizzor som vi alla skulle dela på, men fyllningen bara rann av pizzan. Det var nästan som att det fanns vatten på den.

Som tur så var deserten i alla fall god. Chokladfondant med vaniljglass.

CUPCAKE CURES DEPRESSION

Jag har inte kunnat tänka mig att det finns sådana här ställen i verkligheten. Det finns på weheartit, men inte påriktigt. Så åkte jag till Köpenhamn, och tydligen så hade jag fel.


Jag visste inte ens att det fanns så här mycket oika kombintioner. Det fanns så många olika sorter att jag inte kunde få alla på bild samtidigt!

Jag valde en chokladcupcake med mint frosting. Ett bra val!

YUMMI

Allting var så fint i Köpenhamn, här är några små bilder jag tog under dagen då vi var på stan.
 Men tro mig, ni kommer få se mer av dem senare!

DANSK HOTELLFRUKOST= WIENERBRÖD

Säg mig, finns det något härligare än hotellmorgonmål? Man äter alltid lite för mycket och man äter alltid något ohälsosamt. Men visst är det ljuvligt med stora morgonmål?

Det var förrästen första gången jag sa frukost istället för morgonmål :D

EN TRE RÄTTERS PÅ HARD ROCK CAFE

Så småningom börjar Köpenhamn maten dyka upp! Första kvällen åt vi middag på Hard Rock Cafe.

Vi fick själv välja huvudrätt, men för- och efterrätten var färdigt valda. Amanda och jag delade på hela menyn.

Först en sallad, Amanda äter ju inte grönsaker så den fick jag.

Så lax med konfettiris och brockoli.

Till sist underbar glass med chokladsås!

CHOKOMUFFINS I ETT FLYGPLAN


Bara så ni vet var det så att vi åt jättelika chokladmuffinsar i flyget på väg till Köpenhamn!

Det var alltså inte flygplanet som bjöd på dem, men det kanske ni gissade.


GOJIGRÖT MED JORDGUBBAR OCH KESO

Klockan 10 kommer Marre förbi så att vi kan cykla till simstadion. Då behöver man ett gott morgonmål för att orka, och voila! Kan det bli bättre än så här?

1 dl havregryn

2 dl mjölk

1 näve gojibär

linfrön

vallmofrön

jordgubbar

keso

choklad-kanelsocker

Koka gröten tillsammans med fröna och gojina. Halvera jordgubbarna och servera med en klick keso och choklad- kanelsocker!


SMULTEN MOZZARELLA SMÖRGÅS

Att fixa det här mellanmålet går verkligen snabbt, och det är så otroligt gott! Dessutom kan man göra det på morgonen, och sedan bara stoppa in den i grillen (om ni nu motförmodan jobbar på ett café med grill:D) på jobbet.

3 skivor rostebröd
1 mozzarella
1 tomat
pesto
basilika

Bred pesto på tre rostade brödskivor. Skiva mozzarella och tomater och varva mellan bröden tillsammans med basilika. Vira in i folie papper och grilla i några minuter!

OREOGLASS

Det är otroligt hett ute, och ni vet inte vad ni går miste om ifall ni inte testar den här glassen. Det finns inget godare än den här glassen som sakta smälter i munnen med en mörk chokladsmak med knapriga chokladoreos i.

Dessutom är den gjord på lättmjölk och inte på grädde, så ni kan sleva i er (vilket ni kommer att göra) hur mycket ni vill!

OREOGLASS


4 äggulor
1 dl strösocker
5 dl lättmjölk
100 g mörkchoklad
1 dl kakao
8 oreos (med choklad överdrag)

Separera äggulor och -vitor. Vispa äggulor och socker riktigt pösigt med elvisp.
Värm mjölk, choklad och kakao i äggvispet under kraftig vispning.
Häll mjölkblandningen i äggvispet under kraftig omvispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm på mycket låg värme i ca. 5  minuter under omrörning. Passa noga, börja´r det koka blir blandnigen grynig.
Häll upp blandningen i en 20x20 cm form och låt svalna.
Frys ca. 1½ timme, rör några gånger under tiden.
Krossa kakorna och tillsätt dem i glassen.
Frys ytterligare 1½ timme.


MORGONMÅLS CUPCAKES

Ett lite annorlunda morgonmål kan man lugnt kalla de här cup cakena. Idén fick jag här, där man hittar en massa andra goda, och ja vissa lite annorlunda morgonmål. Det är en jättefin blogg, besök den!


ÄGGPCAKES, 1 PERSON:

ägg
1 msk mjölk
½ paket körsbärstomater
valfria kryddor och salt
½ avokado
färsk basilika

Rör ihop allt med en gaffel och häll upp äggsmeten i cupcakesformar. Grädda i 200 grader i ca 10 min. Man kan  Vid servering: Mosa en avokado och bred på den som "glasyr", strö över hackad basilika 



JORDGUBBAR, FÖDELSEDAGAR OCH VÄRMESLAG

Hela vintern klagade ja på hur kallt jag hade hela tiden, och nu när det äntligen är sommar så klagar jag på hur hett det är! Nåja, precis som igår skall jag till simstadion imorgon då det lär vara ännu hetare, så det blir jätteskönt!

Idag hade Mikaela födis! Det firade vi med chokofondue och jordgubbar. För finns det något godare än jordgubbar i hettan?

Chokladen smalt väääldigt långsamt!


choklad+jordgubbar+grädde

TROPISK RÄKCOCKTAIL

Det här är en underbart sommrig och fräch förrätt. En lite annorlunda räkcocktail, Iifall du är trött på den vanliga med avokado, majonäs och dill!

öd chilifrukt
frusen, tinad mango
1 näve tinade räkor
saften av en lime
lime- svartpeppar
½ passionsfrukt

Blanda limesaften, pepparn och denhackade chilin i en bunke och lägg i räkorna, låt marinera en stund. Blanda med mangon och lägg upp i glas. Gröp ur en halva passionsfrukt över räkcoctailen.

SOMMARLOV OCH SVARTVINBÄRSSYLT

Den största skillnaden mellan idag och förra gången jag skrev är att jag gått ut grundskolan. Så ni får ursäkta att uppdateringen inte varit så bra.

När vi nu får igång uppdateringen igen under sommarlovet, tyckar jag vi kan börja lite sakta med en snabb sylt.

4 dl valfria frystabär, den här gången använde jag svartavinbär
½ dl (sylt)socker

Lägg allt i en kastrull och låt koka i fem minuter. Lägg i en trevlig burk, sylten håller i två vecko i kylskåp!

POPCORNSOPPA ÄR POP!

I min mattidning fanns det ett reportage om trendig mat, pop mat. Det här var en av rätterna, och tro mig, hur konstigt det än låter är det otroligt gott!



POPCORNSOPPA

340 g burkmajs
2½ vatten
1½ dl grädde
1 msk buljong
kryddor
1 dl popcorn


rostebröd
getost
honung

Häll majskorn och vatten i en kastrull. Tillsätt buljong och kryddor, låt koka upp. Tillsätt grädden och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Koka upp.
Garnera soppan med poppade popcorn och getosttoasterna.

RSS 2.0