KÅLLÅDA

Mormors kål låda är något som ät riktigt gott! Under sommaren nä kålen är som färskast går det snabbt och laga, fast i och för sig smakar ju "vinterkålen" mera.

Kållada

Kålhuvud, ca 2,5 kg

1 tsk salt

Gröt: 2 ½ dl risgryn

        7 ½ dl vtten

        2 ½ dl mjölk

500g färs

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk finmalen vitpeppar

2 msk sirap

Bryning: 6 msk sirap

Till: Ströbröd

       1 dl grädde

Koka kålhuvudet och salt med en lämplig mängd vatten nästan mjuk i ca 20 minuter.

Gröt: Koka risgryn i vatten 10-15 minuter. Sätt till en del av mjölken och koka ytterligare 5 minuter. Lat svalna. Blanda i färs, ägg, sirap, salt och peppar.

Bryn kålhuvudet, som skurits i mindrebitar, i lite flytande margarin och ringla över sirapen. Varva kål och köttgröten i en smord långpanna. Börja och sluta med kål. Hacka i lådan med en gaffel och häll över grädden och ströbrödet. Grädda i 225 grader i ca. 45 minuter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0