FRUKTIGT MORGONMÅL


I dag börjar skolan igen efter sportlovet. Vi börjar veckan med en fruktsallad gjord på ekologiska äpplen, apelsin och kiwi +youghurt

FISK MED CHILI- & FRUKTSALSA

Det här receptet är otroligt gott! Jag tror att jag säger så om det mesta jag lagar, men det här var verkligen gott och smakade lite annorlunda. Receptet kommer ur LagaLätt, som förrästen för tillfället är min favorit mat tidning.


FISK MED CHILI- & FRUKTSALSA

2 lime, ca 4 msk limesaft
3 msk honung
1 färsk mango
1 röd paprika
½-1 chilifrukt
600 g vit fisk, t.ex. torsk eller sej
3 dl vatten+ 2 msk fiskfond
3 dl couscous
1 kruka koriander
150 g bland sallad
olivolja

Pressa limen och blanda saften med honungen. tillsätt 1 msk olivolja och 1 krm salt.
Skär paprian i små tärningar och hacka chilin. Blanda med mangon och vänd ner i limedressingen.
Skär fiskfilén i större bitar, lägg i en panna, krydda med svartpappar och salt. Häll över vatten och fiskfonden. Låt sjuda under lock ca. 6-8 minuter.
Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet.
Servera fisken varm med couscous, chili- och mangosalsa, koriander och salladsblad.

OST + SALTGURKA = SANT


Nu mina vänner, skall jag jobba i åtta timmar, så här för att fira sista dagen av mitt sista sportlov i grundskolan!

Catch ya later!♥

EN TRERÄTTERS TILL LUNCH

Ni vet, det finns en värld där man äter tre rätters till lunch alla dagar. Det är inte min värld, och på sätt och vis är jag glad för det. Men jag älskar att hälsa på den världen!

Att efter ett hårt dans pass plötsligt sitta i en kavaj och äta tre rätters på restaurang Salutorget är faktiskt rätt coolt! I varje fall var alla rätter alldeles sjuuukt goda!!!

Flodkräftssoppa

Stekt rödin med grillade rödbetor, linser och tryffelskum
Lime- och youghurtmousse och fruktsallad med chili


FEELING HELTHY TODAY


FÄRGGRANN FRUKTSALLAD


Idag är det ju i princip sista dafen på sportlovet. Och jag skall faktist ägna dagen åt att plugga. Jag ska träffa Marre på bibban klockan 12 och senare ska vi kanske baka.

Jag börjar dagen med ett gott morgonmål, youghurt med fruktsallad!

LINSGRYTA MED RUSSINCOUSCOUS

Minns ni det här receptet? Det var så otroligt gott, och ända sedan jag lagade det senast har mamma villa äta det igen. Så igår kväll blev det linsgryta. Det går så snabbt- det är verkligen en under rätt som smakar otroligt gott!


Linsgryta med russingryn

1 lök

2 pressade vitlöksklyftor

Curry, Chili, Kanel

3 dl vatten

1 tetra tomatkross

1 tärning buljong

2 msk tomatpuré

2 msk mangochutney

2 dl röda linser

salt och peppar

 

4 portioner couscous

1 dl russin

3 msk mangochutney

salt och peppar

olja

 

1. Finhacka löken och bryn med vitlök, chili, kanel och curry.
2. Häll på vatten, buljong, tomatkross och linser.
3. Låt koka upp, rör om. Häll sedan ner chutney och pure. Låt puttra under lock i ca 10-15 min.
4. Koka couscousen enligt förpackningen. Rör ner chutney, russin, kryddor och persilja. Smaka sedan av grytan med mer kryddor.
5. servera


MORGÅNMÅL I TALLIN

Ja som sagt var Mamma och jag i Tallin på måndagen. Vi hade superroligt, vi gick omkring lite i gamla stan och så shoppade vi lite! Eftersom vi startade så tidigt hemifrån så åt vi morgonmål på båten. Här ser ni bilderna.
Supersöta hjärt pannkakor

UNDERBAR FRUSEN CHOKLADMUDCAKE

Det här är tårtan för alla chokladälskare! Den är så underbart god, den bara smälter i munnen. Det var såå värta att vänta på att den skulle frysa färdigt.

Den känns dubbelt så chokladig som en vanlig mudcake. Dessutom håller den ju rätt länge eftersom den förvaras i frysen, det betyder att man under många dagar kan ta fram den och äta en bit Alla måste testa den!  


FRUSEN CHOKLADMUDCAKE

9 digestivekex
85 g smör

200 g mörk choklad
200 g philadelphiaost
150 g socker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg (äggulor och vitor var för sig)
2½ dl grädde

Smält smöret. Smula kexen i en matberedare. Häll smöret över kexena och blanda väl. Tryck ut kex smeten i en form med löstagbara kanter och ställ in i kylskåpet.

Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna.

Rör ihop färskosten med 100 g socker och vaniljsockret. Blanda i äggulorna och chokladen och blanda noga.

Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt resten av sockret. Vänd ner marängen i chokladsmeten.

Vispa grädden till skum och blanda med den andra smeten. Häll smeten över kakbottnet och låt frysa över natten.

MORGONMÅL I GRYNINGEN

Jag är helt sjuuukt trött! Titta när det här inlägget är publicerat. Det är förhands inställt, men jag är redan vaken. Mamma och jag åker nämligen till Tallin idag! Det skall bli jätteroligt. Wihuuu!:D Ni får säkert se bilder senare.
Frusna bär med yougurt och äppeljuice.


OM TOLV TIMMAR ÄR DU MIN!

Om tolv timmar är den här kakan färdig. It better taste good! Det tog mig tre gånger till butiken och dessutom misslyckades jag TVÅ gånger med att dela äggvitan från gulan. Nu måste den bara få frysa ordentligt.
Frusen chokladmudcake. Kan det vara annat än gott?

SUUUSHI

Det finns ett rätt nytt sushi ställe (typ ½år gammalt?) i hörnet an Annegatan och Nylandsgatan. Det är så mysigt och på något sätt skriker hela stället Rödbergen.

Så fort vi kom in hälsade vi på våra kunder från cafet och alla människor såg snyggt-rödbergen-streetstyliga ut! Fast lite dyrt var det...men gott! det är rätt litet så vi tog hem sushi istället för att äta där.

Deras soya sås smakade annorlunda än vanlig. Den var jättesöt och god, men kanske var det alldeles vanlig?

CESARSALLAD

I dag slutade vi redan klockan ett och nu är det sportlov i en vecka. För första gången på nio år så stannar jag hemma under sportlovet, men nu har jag i alla fall tid att laga mat:D. Sportlovet firades naturligtvis med en cesarsallad, och ikväll blir det min favorit, sushi!

CHOCOLATE CHUNK


Jag är SÅ sugen på choklad! Jag skulle villa baka cookies, men jag orkar inte gå till butiken.

I alla fall så måste alla smaka på de här underbart goda choklad kexen! De här är naturligtvis från Tyskland, men de finns i Finland (om man är redo att betala 5€ per paket).

Bara jag tittar på bilden blir jag sugen. Man kan sätta dem i mikron och låta dem smälta... Behöver jag säga mera?

ONSDAGS MORGONMÅL

I dag är det kemiprov som gäller. Vi vet alla hur det kommer att gå. I alla fall startar vi med ett trevligt morgonmål. Fast jag måste nog säga att keso är godare med apelsin eller kiwi än med blåbär.

APELSIN♥KESO

Min nya favorit, frukt och keso! Dessutom innehåller den här portionen bara 154 kcal + ekologisk apelsinjuice!

Jag har förrästen alltid trott att det är jättesvårt att filea frukt, men det är ju ur enkelt, det går lika snabbt som att skala!

TACOGRATÄNG

Jag tror inte jag är ensam om att tycka at lördagen är den bästa dagen i veckan. Förutom att jag på lördagen jobbade på cafét, gick på en jättebra danstimme och hade fotbad, så lagade jag en underbart god middag- tacolåda.

1 påse nachos chips

400 g malet kött

tacokrydda

1 burk creme fraiche

1 burk philadelphiaost

½ burk santa maria salsa

2 dl burkmajs

1 påse riven ost 


Häll ut nachos i en ugnsform, stek köttet och blanda ner tacokryddan. Häll över nachos. Blanda Creme fraichen med philadelphiaosten, salsan och majsen, häll över köttet. Toppa med osten. In i ugn 200 grader ca 15-20 min.



Nu iväg till dansen och sedan kemiprovs övning!

MINI BRUNCH

Eftersom mamma är sjuk så bestämda jag mig för att överraska henne med en liten brunch. Så när jag kom hem från jobbet ställde jag mig i köket.

En grej som svenskarna älskar är keso. Påriktigt! De använder det i alla recept. Jag har varit lite skeptiskt till att äta det med frukt, men vet ni? Jag älskat det!

Min nya vän Keso med en filead kiwi och en apelsin

Sojayougurt med frysta, tinade bär

En sallad med tomat och paprika och så lite stektägg

GRILLAD POLENTA MED MASCARPONE OCH KÖRSBÄRSTOMATER

Potatis, pasta och ris, alla tre blir de rätt tråkiga i längden. Och för varje vecka som går kommer vi på mer saker att ersätta dem med.

Polenta är absolut min favorit. Polenta är norditaliens nationalrätt och gott att äta som så.
1 liter vatten
1 tsk salt
4 dl polentagryn
250 g mascarpone

Koka upp vatten och salt. Vispa i polentagryn och låt koka under omrörning till en tjock gröt. Blanda i mascarpone i den kokta polentan. Skölj en form i kallt vatten och häll i polentagröten. Låt svalna. Skär polentan i bitar och pensla i olivolja och vinäger. Stek i en stek- eller grillpanna.

Servara med 2 paket körsbärstomater som stått i ugnen (alltså utan förpackning) i 60 minuter i 175 grader tillsammans med kryddor, vitlök och olivolja.

HÄLSOSAMMA KOKOSBOLLAR

Jag längtar sååå mycket till sommaren (om ni inte förstod det i inlägget under)! I dag är det -10º här i Helsingfors. Tur att det inte snöar!

 

Dessutom har ag har hittat min dröm bikini! Synd bara att den är ungefär 50€ över min "bikinbudget".
Nåja, för att överhuvudtaget komma i en bikini testade jag hälso kokosbollar i går istället för popcorn igår då vi gick på bio (filmen var förrästen otroligt fantastisk!)


CHOKLADBOLLAR MED APRIKOSER

frön från ½ vaniljstång
1 dl vanilj kvarg (kesella om du bor i Sverige)
½ dl kakao
2 dl fiberhavreflingor
5 torkade aprikoser
½ dl kokosflingor

Skär ett snitt i vaniljstången och gröp ur fröna. Blanda kesella, kakao och havregryn i en bunke. Hacka aprikoserna fint och blanda ner i smeten.
Forma smeten till bollar och rulla dem i kokos. Ställ kallt.


LOOKING FOR SUMMER

För en tid sedan då Marre kom hem till mig och satte sig vid datorn tittade hon på mig och sade "Tara, det är verkligen så att ditt liv handlar om-MAT."

På data skärmen framför henne fanns en massa olika mat bloggar, mat bilder och receptsidor. På mitt skrivbord runt datorn låg en stor hög med mattidningar och kokböcker. Samtidigt som hon sade det kom jag in med mat jag hade lagat åt henne.

Så jag antar att Marre har rätt, det är det mitt liv kretsar kring- och jag gillar det!
Speciellt väntar jag på att få laga vår och sommar mat! Det blir både godare då man kan äta ute och fiare bilder!

Dessutom finns det mera allternativ då frukt och grönsaker är färska.

Några av mina favorit inspirationssidor just nu:

Vasabladets matblogg- en rätt ny blogg med underbara bilder
Joy of baking- jag behöver inte förklara, bara gå in och titta på denna underbara receptsajt!
Maräng magazine- Bak fias nya baktidning på nätet, helt otrolig!

♥OREOS♥OREOS♥OREOS♥OREOS♥♥OREOS♥OREOS♥OREOS♥OREOS♥OREOS♥

Nu har det gått över en månad sedan Marre och jag var i Tyskland! Vi hade det så bra tillsammans, bara vi två- ensamma! Det var så coolt.

Något annat coolt var det vi livnärde oss på- sådär förutom all annan mat ni redan sett. Nämligen OREOS! 

Jag skulle ärligt talat inte klara mig utan att ha ett skåp här hemma med oreos jag hamstrat i Tyskland!

Så fick vi dn splendida idén att äta dem tillsammans med mjölk (idén kom härifrån).

Och om vi säger så här- det är gott med kaske tio stycken, men inte med ett helt paket- speciellt inte då man måste fota dem och de hinner bli alldeles mjuka:D

Vi levde i princip på dessa små underbaringar!

LINSWRAPS

Det här är såååå gott! Det är så där perfekt lite starkt och det går otroligt snabbt!

Annors så har jag mest bläddrat i gamla nummer av LagaLätt, jag skulle kunna sätta upp veckomenyer för ett helt år med alla de goda recepten som jag hittade!


LINSWRAPS

2½ dl grön linser
1 hackad gul lök
2 msk olja
1 l vatten + 1 grönsaksbuljongtärning
2 potatisar
2 morötter
1 burk tacosås
½ tsk salt
6-8 fullkornstortillas

Fräs linser och lök i lite olja
tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka upp och lägg i de skalade och tärnade potatisarna. Låt koka ca. 30 minuter, häll bort vattnet. Riv morötterna grovt och blanda med linsröran. Tillsätt tacosås. Smaka av med salt. Fördela den varma linsröran på tortilla bröden och rulla ihop.

SKALDJURS PASTA

Jag skulle kunna leva på skaldjur! Vi äter det rätt ofta och det är inte alls så dyrt om man inte köper det över disk. Och man kan ju dessutom variera det på tusen olika sätt! Här i en pasta:

vitsås:
en klick smör
lite mjöl
en skvätt mjölk

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjöl och tillsätt mjölk under omrörning. Låt allt puttra ihop några minuter.

Frysta (tinade) eller färska skaldjur
pasta

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Blanda skaldjur med vitsåsen och blanda ner i pastan (efter att ni hällt bort pasta vattnet förstoss). Om ni vill kan ni dessutom sätta i lite färsk tomat.

♦♦♦MOZZARELLA♦♦♦

Helt tydligt så dök inte receptet på Vivians sweet 16 tårta upp igår. Men vet ni? Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.


Förrästen åt jag en sådan här smörgås idag, om det skulle intressera.


RUNEBERGSTÅRTA-TYP

I dag är det Runebergsdagen här i Finland! Därför ställde sig Marre och jag i köket och bakade Runebergstårtor.

Slutresultatet? Som en fem åring skulle ha bakat dem Gott? Jättegott, men inte Runebergs smak.

Förra året såg tårtorna ut såhär. Jag använde samma recept i fjol. Då smakade de i alla fall rätt.

Den underbara glasyren som Marre slävade i sig:D


RUNEBERGSTÅRTOR

200 g smör (margarin)
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
1 dl lättgrädde
1 1/2 dl skorpmjöl (ströbröd eller kexsmulor)
3 ½ dl vetemjöl
¾ dl grovtmalen mandel
1 ½ tsk bakpulver
(2–3 droppar bittermandelolja)

Fyllning:
1 dl hallonsylt

Glasyr:
1 msk vatten
2 dl pudersocker (florsocker)
några droppar citronsaft

Vispa matfettet och sockret till skum. Vispa i äggen ett i sänder. Tillsätt grädden. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan och blanda dem i smeten. Tillsätt slutligen försiktigt bittermandeloljan enligt smak och tycke. Den kan också uteslutas. Klicka ut smeten i muffinsformar eller smorda metallformar. Tryck ytan jämn med fingrarna. Fukta fingrarna med vatten eller doppa dem i mjöl, så fastnar inte degen.

 

Gör en grop i mitten av degen, fyll den med hallonsylt. Grädda i ugn cirka 20 minuter i 175 grader Låt bakverken svalna. Rör ihop pudersocker, vatten och citronsaft till en smet. Om sylten har runnit in i bakverket, klicka lite mera hallonsylt på varje tårta. Ringla glasyren i en ring runt sylten.


RECEPTET ATT VÄNTA PÅ!


Jag säger bara en sak- choklad- och hallontårta med citronmarängkräm och physalisbär! Receptet kommer i morgon!

ISTÄLLET FÖR EN SMOOTHIE


Eftersom jag lyckats söndra våran smoothiemaskin (jag vet, skickligt!) så får jag nöja mig med frusen frukt och naturell, ekologisk youghurt.

Fast det är också gott, men inget går väll upp mot en smoothie?:D

TORTELLINI GRATÄNG

Förra Söndagen lagade Marre och jag lunch åt hennes familj. Kriterierna var att det skulle gå snabbt och vara vegetariskt (och räcka till sju personer), och här är slutresultatet: en tortellini gratäng!

Ånga en broccoli. Stek lök och skiva en mögelost, låt smälta tillsammans med löken. Koka  4 paket tortellini och häll 1 burk matlagningsgrädde över löken. Skiva tomater. Lägg i ett ägg i ost såsen och rör ner tomater 1 kruka basilika, broccoli och ravioli. Sätt in i ugnen på 175 grader i 15 minuter med ett lager parmesan ost över.

RSS 2.0