MAGDALENAS SPRÖDA SMÅKAKOR

Idag är det Magdalena-dagen. Alltså min namnsdag, men inte bara min utan också min mormors, som heter Lena. Därför har jag bakat de här underbart goda småkakorna åt henne.

Nu skall jag bussen ut till Andreas lande. Det skall bli superkul men jag är lite nervös för att jag inte kommer att hitta! Så, nu får ni en till liten paus. Jag är tillbaka på fredagen om en vecka, så sköt om er!

Kram Tara!♥



5.5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1.5 dl florsocker
300 g kallt smör
0.5 msk kallt vatten (kan behövas upp till 1 msk)

4 msk strösocker
1 tsk kanel


1.Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke.

2.Tärna smöret och nyp ihop det med mjölblandningen.

3.Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.

4.Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme.

5.Klicka ut till ca. 50 kakor och strö sedan över kanelsockret.

6. Grädda i 175 grader tills de blir gyllenebruna.




DAGENS SMOOTHIE


Dagens smoothie innehöll:
Nektarin
Bärblandning
Äppelsaft
Naturellyougurt
Massa färska myntablad

SYRENSOCKER


Ni minns kanske syrensockret? Ni fick ju aldrig se slutresultatet och här är det. Dessutom har jag torkat syrenblommor som man kan dekorera kakor med.

LIMPA

Det här brödet är otroligt gott och är inte det minsta svårt att baka. Det jäser rätt mycket så det kan vara bra att använda sig av stora formar!

1 msk salt
75 g jäst
6 dl vetemjöl
1 kg grahamsmjöl
1 l surmjölk
3 dl sirap
1 msk fänkolsfrön

Koka sirap med stötta fänkåls frön. Slå i surmjölk, jäst, vetemjöl, salt och grahamsmjöl. Knåda och lägg i tre smorda formar för jäsning. Grädda i 200 grader i 35 minuter, ta ut och pensla med lite sirap blandat med vatten för en fin yta, och grädda i ytterligare 10 minuter i 175 grader.


ETT EXOTISKT MORGONMÅL

I dag är det både min, min mammas och min mormors namnsdag. Därför steg jag upp klockan fem i morse för att laga morgonmål åt mamma som går på jobb klockan sju! Jag ville laga något lite annorlunda och eftersom jag för tillfället har couscous på hjärnan så blev det faktiskt couscous till morgånmål! Jag vet, det låter helt sjukt men istället för att använda vatten så använde jag äppelsaft. Det gick otroligt snabbt att koka upp äppelsaften. Så mixade jag en persika och hällde över. Nå, tänker ni var det gott då? Nej inte egentligen men än ger jag inte upp. Det går så snabbt att laga couscous så det skulle ju vara det perfekta morgonmålet när man har brottåm. Mamma sa att det nog bara är så att couscous inte passar till morgonmål, men som sagt så tänker jag inte ge upp i första taget!


SPENAT OCH CHEVRE TORTELLINI


Koka tortellinin enligt annvisningarna på paketet. Stek ett paket med spenat tillsammans med en lök. Strö över lite getost! Enkelt va?

MARÄNGER

På sommaren är det lätt att svänga ihop en dessert med bär, maränger och lite grädde. Naturligtvis kan man köpa färdiga maränger men det är ju alltid godast med hemlagat.

MARÄNGER

3 st  äggvitor
2 dl  socker
3 droppar  ättikssprit eller citronsaft

Vispa äggvitorna och ättikspriten eller citrondropparna tillsammans med 1 dl av sockret till ett hårt skum.

Vänd därefter ned resten av sockret. Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av skedar. Grädda mitt i ugnen i ca 60 minuter på 100 grader.



MYSTISKT GOD ZUCCHINI RÄTT

Att få sina zucchini biffar att hållas ihop är inte det lättaste. Bara en av mina biffar hölls ihop så istället blev det någon sorts zucchini-potatis röra med fetaostkräm. Det blev otroligt gott och smakade verkligen som medelhavs mat! Ni kan ju testa om ni lyckas bättre än jag. Orginal receptet hittar ni här under.

Zucchiniplättar med fetakräm


1 stor zucchini eller 2 mindre

1 knippe salladslök

2 ägg

½ dl lök

½ dl vaten

1 nypa muskot

Salt och peppar

Fetakräm:

100g feta ost

2 dl turkisk zougurt

2 msk finhackad mznta


1.    Riv zucchinin på detn grova sidan av rivjärnet. Strimla salladslöken tunt. Vispa upp ägg, mjöl och vatten, tillsätt zucchini och salladslök. Krydda med salt, peppar och muskot.

2.    Hetta upp en stekpanna med olivolja.n Lägg i matskedsstora klickar av zucchiniblandningen och tryck ut till ganska stora bifar. Stek ett par minuter på varje sica så att de får fin färg.

3.    Mosa fetaosten med en gaffel och blanda med yougurten och myntan. Servera till biffarna!


KIKÄRTSBIFFAR MED FETAOSTGRATINERAD NYPOTATIS

Jag är rätt trött på kött och försöker så mycket som möjligt undvika det. Kikärter tycker jag är en av de godast balj växterna och det finns mycket man kan göra med dem! Ett allternativ till falafel är kikärtsbiffar! Prova ni kommer inte att bi besvikna, tro mig!

Kikärtsbiffar 2pers.

400g (1 burk) kikärter

3 finhackade vitlöks klyftor

1 ägg

2 msk grönsaks fond

2 msk finhackad färsk koriander

2-3 msk potatismjöl

Salt

3 krm malen spiskummin

Olja till stekning


Sköj kikärterna i kallt vatten. Ta åt sidan i dl kikärter och kör resten i en mixer. Blanda ner pressad vitlök, ägg, grönsaksfond och finhackad koriander. Blanda ner potatismjöl, salt och spiskummin. Rör ner de hela kikärterna och forma smeten till biffar. Stek dem gyllenebruna på varje sida.

Dela nypotatisen i fyra delar rinla över olivolja. Strö över fetaost och timjan och grädda i ugnen tills de bllir mjuka. 

KÄRLEKSMUMS

Jag har länge tänkt laga kärleksmums. Det tog rätt lång tid och var rätt kladdigt, kanske fö att jag bakade dem på stugan men jag vet i varje fall inte om det var riktigt värt besväret. Hälften av kakorna gav jag åt våran sommar granne efter som de gav en motionscykel!
 
KÄRLEKSMUMS

5 st ekologiska ägg
4 dl strösocker
4.5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao av god kvalitet
300 g smör
2 dl vatten
200 g knäckchoklad (alt. mjölkchoklad eller mörk kvalitets choklad)

Glasyr och garnering:
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe
200 g mörk kvalitets choklad 70%
2 dl kokosflingor till garnering

1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

2. Vispa ägg och strösocker pösigt.

3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.

4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.

5. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.

6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.

7. Hacka knäckchokladen grovt och strö över smeten.

8. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.

9. Koka upp grädden, häll i espressokaffet och rör i 200 gram finhackad mörk choklad.

10. Låt glasyren svalna något och bred den över kakan.

11. Strö över kokos och servera skuren i rutor.



HAVREFLARN



75 g smör

1 dl strösocker

1 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1,5 msk mjölk

1,5 msk ljus sirap

1 tsk malen ingefära

¼ tsk bakpulver


Sätt ugnen på 200°C. Ta fram en kastrull, den kommer du använda för att göra hela smeten.

Smält smöret. Stäng av plattan och tag av kastrullen från plattan. Rör ner socker, havregryn, vetemjöl, mjölk, sirap, ingefära och bakpulver till en jämn smet.

Klicka ut smeten, ca ½ msk till varje flarn, med ganska stort avstånd på en plåt med bakplåtspapper, eftersom smeten flyter ut när kakorna gräddas. Till en normalstor ugn behöver du 2-3 plåtar till en sats havreflarn.

Grädda havreflarnen mitt i ugnen i 200°C i ca 6 minuter eller tills de har fått fin gyllengul färg. I varmluftsugn 175°C i ca 8 minuter.

Låt havreflarnen svalna i några minuter på bakplåtspappret. Lossa dem sedan från pappret och om du vill ha platta kakor låt dem ligga där tills de kallnat, men vill du ha böjda kakor så lägg dem över en träpinne, borstskaft eller dylikt och låt dem kallna där.


HEIßE SCHEISSE


Kom just hem efter att jag jobbat på caféet! Har varit övernatten hos Mariana inatt och det var jätteroligt, astän
deras hamster har rymmt och vi kunde inte hitta den någon stans! Hur kan en hamster bara försvinna?
Jag vet att alla har hett men man får nog ändo klaga! Inget hjälper. Fast tillfällig svalka får man i alla fall av lite milshake.
Den här innehåller:
Is
Mjölk
4 cl choklad sirap

BAGUETTER

Jag har ingen baguette plåt så de är inte runda, men goda är de, otroligt goda! De har just den rätta söta smaken och är god till maten med lite aijoli.

BAGUETTER

DEG 1 ( P O O L I S H )
5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

DEG 2
15 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
1 sats deg 1 (poolish)
1 msk salt
1 msk strösocker
7–8 dl vetemjöl special
Matolja till plåtarna

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet.
2. Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät.
3. Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
2. Tillsätt deg 1, salt, strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Arbeta degen (i maskin på låg hastighet) i cirka 15 minuter.
3. Jäs i bunken under bakduk i cirka 1 1/ 2 timme.
4. Sätt ugnen på 240 grader.
5. Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i fyra delar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel.
6. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna.
7. Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på en välsmord baguetteplåt (eller på en vanlig plåt).
8. Låt dem jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
9. Pensla baguetterna med vatten. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i mitten av ugnen.
10. Sänk temperaturen till 200 grader när bröden börjar få färg.
11. Grädda tills bröden sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.


200:DE INLÄGGET OCH GLASS


Utomlands är det alltid roligt att testa nya glass sorter. Och i den här hettan är det ju inte så svårt att få i sig en! Här en KitKat glass. Den hade en hel KitKat stång i sig, slurp! Det här är förrästen, som rubriken säger, mitt 200 inlägg sedan November då jag började.

TILLBAKA

Nu är jag hemma igen efter en månad på stugan och en härlig vecka i Tyskland. Varje gång jag är i Tyskland får jag en känsla av att jag vill flytta dit, nästan bara för maten. Och det är ju redan som mitt andra hemland. Alla fruktena och bären är så billiga, ekologiska och mogna! Längtar redan tillbaka! Men nu har jag i alla fall mycket att skriva om!

RSS 2.0