OM ATT ÄTA ½ KG BÄR

De billigaste frysta bären i Alepa är vinbär och de är otroligt goda att äta med mjölk!
MÅNADENS SÖTSAK- FRUKT MED KARAMELLISERAD YOGHURT
Efterrätten är fräch och syrlig så den passar bra efter en tung middag eller bara så där för att festa upp vardagen! När jag tänker efter är det en hälsosammare variant av ginos. Fast ginos är jag inget större fan av...

FRUKT MED KARAMELLISERAD YOGHURT 4 PERS.
1 apelsin
1 kiwi
1 ekologiskt äpple
kardemumma- mortlad
½ tsk äkta vaniljsocker
turkisk yoghurt
socker
Filea apelsinen och kiwin. Tärna äpplet och blanda frukterna med vaniljsockret och den stötta kardemumman. Lägg i portionsformar, lägg på en klick yoghurt, strö över sockret och bränn med gasbrännare eller grilla i ugnen tills sockret blir brunt.


MELLANMÅLET MED STORT M


Ekologiska äppel bitar inrullade i parmaskinka och keso på ekologiskt råg knäckebröd.


Ekologiska äpplen i äppelsaft!
PASTASALLAD MED KESO

Koka makaroner, och lägg under kallt vatten- kyl ner. Hacka soltorkadetomater, dela körsbärstomater, tärna fetaost, ånga sockerärter och skölj bland salladen. Gör en vinegrätt på 3 delar olja, 1 del vinäger, salt och peppar. Servara med keso och en råg semla (fralla).
TURKISK YOGHURT
Men ni vet, jag kommer tillbaka!

Jag är inne i en turkisk yoghurt periord igen. Dessutom har jag förälskat mig i gula russin.

VÅFFELDAGEN
Om nu någon mot för modan skulle a missat att vi firar våffeldagen idag så har ni mitt eget recept på våfflor här nedan. Det slände vi ihop med Marre och Andrea för en tid sedan.
FRASVÅFFLOR
3 dl vetemjöl
2 dl iskallt mineral vatten
2 dl grädde
1 dl turkisk yougurt
Blanda mjöl och vatten. Vispa grädden och vänd ner yougurten, tillsätt i mjölvattnet.
Hetta upp våffeljärnet och pensla på matfett. Häll ca. ¾ dl smet och grädda våfflan ljusgul. De är godast nygräddade, ät med sylt!
A HEARTED OMELET
Ändo dränker jag det mesta jag äter i ketchup. Här t.ex. ett stekt ägg med ketchup- hur gott som helst!

Men det är något jag aldrig skulle erkänna, ni vet så där förutom alla miljontals människor som kan läsa min blogg...
PEANUT BUTTER CUPS
Inte någon absolut en favorit, men tillräckligt gott för att proppa i sig tre stycken på väldigt kort tid.

Bild ur Elsas mode!

Bild ur verkligheten!
FRUKTSALLAD MED PITAHAYA STJÄRNOR

Det här är min nya vän pitahayan! Hon har ett bättre utseende en smak- tyvärr. Hon är smaklös men har en god konsistens!

4 portioner fruktsallad:
1 färsk mango
1 apelsin
2 ekologiska äpplen
½ pitahaya
Tärna frukterna och tryck ut pitahaya stjärnor med pepparkaks formar. Klart!

LYCKOMAT



GREEN TEA PASSION

Mitt nya favorit te kommer pinsamt nog från Pirkka. Jag menar i princip har jag tillgång till de mest fantastiska tena via cafet, men det här tet är verkligen otroligt gott, fastän jag måste medge att persiko smaken är lite väl överväldigand.

VEGETARISK WOK MED NÖTHUMMUS
I kväll tror jag det skulle vara bra för er att äta lite wok med hummus, för det här är väldigt gott!
VEGETARISK WOK MED NÖTHUMMUS (2 PERS.)
150 g |
broccolibuketter |
2 st |
morötter |
1 st |
paprika |
100 g |
champinjoner |
0,5 st |
purjolök |
0,5 tsk |
salt |
250 g |
äggnudlar, kokta |
2 tsk |
rapsolja |
2 krm |
salt |
1 krm |
vitpeppar, nymald |
1 msk |
soja |
2 tsk |
sesamfrön |
NÖTHUMMUS
400 g |
kikärter, kokta |
½ |
lime (saften) |
1 |
vitlöks klyfta |
1 tsk |
citron olivolja |
70 g |
cashewnötter, hackade |
|
|
|
|
|
|
2. Woka grönsaker, svamp och nudlar i olja 2-3 min. Smaka av med salt, peppar och soja. Strö på sesamfrön.
3. Mixa kikärter med limesaft och olja med mixerstav. Pressa vitlöksklyftan och blanda ner nötterna, kör med stavmixer igen och smaka av med salt och peppar.
LASANGE LYX
Jag måste medge att jag inte alls gillar lasange (utom den här då). Det är vitsåsen jag inte gillar, dessutom är det så mycket jobb med den. Här är i alla fall en lasange med keso istället för vitsås. Urgott!
LASANGE MED LAMMFÄRS & RÖD PESTO
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g lammfärs
1 dl röd pesto
3 msk kycklingfond
1½ dl vatten
1 ask körsbärstomater
1 paket fullkorns lasangeplattor
500 g keso
100 g riven ost
olivolja
kryddor
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka lök och vitlök.
Stek i 1 msk olja i en gryta. Lägg lammfärsen i grytan och stek ca. 3 minuter. Vänd ner pesto och fond. Krydda med dina favorit kryddor + salt.
Halvera tomaterna och rör ner i färsen. Varva plattor, köttfärsröra och keso i en ugnssäker form. Gör ett likadant lager och avsluta med osten. Grädda lasangen i ungefär 30 minuter. Ta ut och låt vila 10 minuter innan serverin. Färdigt!
SNEAK PEAK
Minns ni då jag provbakade för söta saker? Det var jätteroligt, och nu har jag fått ett till provbakningsjobb! Den här gången känner jag mig lite mer utvald, och det känns väldigt proffsigt.
Här får ni en liten sneak peak på det första receptet.
GÖS MED AVOKADO- OCH PAPRIKASALLAD

Ånga potatisen så att den fortfarande är knaprig. Skär olika färgers paprikor och 1 avokado i skivor. Skär tomaterna och hacka chili fint. Blanda grönsakerna, och blanda med flinsalt, pumpafröolja och vinäger. Stek gösen och servera till.
BILDEN MED STORT B

Förrästen älskar jag den här bilden! Mer om det senare!
HETER DET FRUKOST ELLER MORGONMÅL?
Hur är det egentligen?

MINI POTATISGRATÄNGER
Här är i alla fall ett ur gott recept på små potatisgratänger!

MINI POTATISGRATÄNGER
12 små potatisar, grovrivna
1 gul lök, grovriven
1 vitlöksklyfta, grovriven
1 äggula
100 g riven Västerbottensost
2 ½ dl vispgrädde
Salt
Peppar
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
Tag stora muffinsformar eller en muffinsform av teflon.
Smörj om ni använder muffinsformen av teflon.
Sätt in formen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Bakelserna ska få lite fin färg, då är de klara.

GOJI GRYN


GRATÄNGGOTT

LAMMFÄRS PÅ KIKÄRTSBÄDD
400 g lammfärs
3 gula lökar
3 morötter (400 g)
1 msk tomat puré
1 förpackning passerade tomater (500 g)
1 dl vatten+2 msk oxfond (eller den fond ni nu råkar har hemma, jag har aldrig tyckt det har så stor skillnad)
oregano
timjan
3 pressade vitlöks klyftor
400 g kikärter
1 dl matlagningsgrädde
1½ dl riven ost
olivolja
salt+peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn nötfärsen i ½ msk olivolja. Lägg åt sidan. Skala och hacka löken.
Skala och skär morötterna i små tärningar. Fräs i panna med 1 msk olivolja ca 5 minuter, tills de blivit mjuka. Rör ner tomatpuré, vatten, fond, kryddor, vitlök och till sist lamfärsen. Låt koka upp och småputtra ca 10 minuter. Krydda med 1½ tsk salt och 3 krm peppar.
Skölj kikärterna, låt rinna av och fördela dem i en ugnssäker form. Häll över grädden. Fördela färsblandningen över kikärterna och strö över osten. Gratinera ca. 20 minuter, tills osten är gyllenbrun.
Servera med en god sallad.

DE OSEDDA
Här är några från det senaste baket.





GRILLAD BATAT MED FETAKRÄM
Det tog mig nästan över en timme att skala den här bataten. Den kan ju bero på att jag samtidigt skypade med Marre, men i alla fall...

100 g mosad fetaost + 2 dl turkiskyoghurt. Peppra efter smak, strö över lite färsk timjan.
Skär bataten och grilla i ugnen med olivolja i 175 grader i 2 timmar.

YELLOW DINNER
Visste ni förrästen att det är bevisat att jaffa hjälper mot spysjuka?

5 x NUTELLA
Om man köper en nutella burk för 5 euro (eller okej då 4,29€) så får man fota burken, och till och med skriva ett helt inlägg om det.
Förrästen HUR kan det vara så dyrt? I Tyskland kostar en lika stor burk 1,99€!
NUTELLAFYLLDA CHOKLADMUFFINS

I alla fall fick vi äta världens godaste nutella muffins.

125 g | rumsvarmt smör |
2½ dl | socker |
1 dl | kakaopulver |
3 dl | mjöl |
2 | ägg |
2 tsk | vaniljsocker |
2 dl | kokande vatten |
2 tsk | bakpulver |
1 nypa 2 dl |
salt Nutella |
Värm ugnen till 190 grader.
Rör ihop kakaon med det kokande vattnet i en liten skål. Låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Vispa smör och socker luftigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa till en jämn smet. Tillsätt vaniljsockret och sedan mjölblandningen och vispa samman. Tillsätt kakaomixen och rör till en jämn smet. Fyll varje muffinsform (gärna i muffinsplåt) till 2/3 med smet och grädda i ugnen 16-20 minuter. Låt svalna. Gröp ur alla muffins med en "äppelskrott bort tagare" och fyll med en klick nutella.


YOGHURT TRENDEN
Det är väll rätt självklart att yoghurt blir en allt populärare ingrediens i flera recept, eftersom det i många recept ersätter smör eller grädde.
Men jag tycker ändo det är roligt att se hur yoghurt blir allt trendigare på matbloggarna för varje månad som går.
En underbar yoghurt- apelsinglass som jag svalkade mig själv med i Tyskland i sommras.
Här är några av mina tillfälliga yoghurt favoriter:
♥Den här knäck- yoghurtglassen skulle jag gärna testa! Förrästen hittar ni många andra bra yoghurtglass recept på sidan.
♥Eller varför inte de här underbara yoghurt- hälsosconsen? Skulle det inte vara underbart att bli väckt med nybakade scones i morgon morgon?
♥Tänk att kunna njuta av något så gott som pannacotta i en hälsosammare variant där du ersätter lite av grädden med yoghurt!
Så finns det förstoss otaliga sås recept med yoghurt. Min favorit just nu görs av 100 g mosad fetaost + 2 dl turkiskyoghurt. Peppra efter smak, strö över lite färsk timjan och ät med grillad batat.
Och så den självklara favoriten man absolut inte behöver något recept på, yoghurt med färsk frukt!
MY N♥TELLA MOMENT
För någon dag sedan då choklad suget slog till letade jag igenom alla våra skåp för att hitta något att äta, men det ända jag hittade var en liten nutella ask från cafet. Jag öppnade den med spänning, strödde lite kokos över, slukade askens inehåll och slickade resterna.

Så vad kan jag säga? Jag är helt enkelt såld på nutella. En till last att försöka låta bli...
Fast att bre ett lager på ett bröd vet jag inte om jag ännu är redo för!
EKOLOGISK KETSCHUP

Förrästen så använde jag den i en jättegod hönsmarinad för några dagar sen.

ÄPPELSAFT I FINA FLASKAN
Av någon anledning får jag alltid som mest bråttom då jag börjar sent...



Vi har en ny alldeles underbar äppelsaft på cafet. Den har inga konserveringsmedel och smakar jätteäkta med fruktköttet kvar. Den kommer i 5 l burkar och här hemma har vi den i en fin glas flaska!
SNABB MEDELHAVS PASTA I PANNA
På mitt skrivbord står en väldigt tjock bunt med en massa olika mattidningar. Alla mattidningar är fulla med små post-its, gamla kvitton (säger man kvitans på rikssvenska?) och servetter- alltså olika sorters bokmärken. Så så fort jag behöver lite middags inspiration är det bara att slå upp.
I dag resulterade det i en pasta med ägg och tonfisk. Receptet gick otroligt snabbt, men det var lite smaklöst fastän jag hade i en hel chili. Det var gott, men jag tror inte det blir något jag lagar igen.
SNABB MEDELHAVS PASTA I PANNA
200 g pasta
2 bukar tonfisk i vatten (á175 g)
1 stor gul lök
1 chilifrukt
1 burk marinerade ktonärtskockor
1 dl ur kärnade kalamata oliver
6 ägg
salt och peppar
25 g ny riven parmesanost
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Låt tonfisken rinna av i en sil. Skala och finhacka löken. Skölj, kärna ur och hacka chilin fint. Fräs lök och chili i en stekpanna. Tillsätt spagetti, tonfisk, kronärtskockor och oliver.
Vispa ihop äggen med salt och peppar och häll ner i stekpannan. Rör försiktigt med en trägaffel tills äggen stelnat. Riv över parmesan och servera med en sallad.