NU ÄR PÅSKEN SLUT

Lam, lax tartar, sparris och hollandaisesås.

Laxtartar från morgonmåls buffen på cafet.

Tysk sparris som våra släktingar hämta till oss när de var i Finland. Jan vägrar äta sparrisen som säljs i Finland!
EN LYXIG VÅR SMÖRGÅS

Pumpafröbröd
Majonäs
Räkor
Avokado
Hårdkokt ägg
Dill

JORDGUBBSKOMPOTT MED LIMEMOUSSE
Det här är en alldeles underbar och vårig desert! Den är inte för söt, och den är inte heller allt för svårt att laga. Testa den!
Förästen så var det här mina första jordgubbar i år, så där om ni nu ville veta...
KOMPOTT:
2 stycken gelatinblad
500 g jordgubbar (spara några till garnering)
0.75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
LIMEMOUSSE:
¾ dl lime saft (3 limear)
2 dl kesella
2 dl vispgrädde
0.75 dl socker
Blötlägg gelatinbladet 5–10 minuter. Snoppa jordgubbarna och kör dem till puré i matberedaren tillsammans med sockret (det vanliga + vanilj).
Smält gelatinet i en liten kastrull på svag värme, se till att det smälter helt och hållet så att det inte blir några klumpar. Häll jordgubbspurén i gelatinet och rör om. Blanda noga.
Fördela jordgubbskompotten i glasen. Ställ glasen i frysen i 10 minuter så att krämen sätter sig.
Pressa limen. Rör samman den med kesella och socker och blanda noga. Vispa grädden och blanda ner den.
Häll limemoussen på jordgubbskompotten och ställ in i frysen tills servering (glasen spricker inte, vilket jag trodde att de skullle), ta ut 15 miuter i förväg i rumsvärme.
Garnera med jordgubbar!
EN OVANA JAG HAR
Imorgon blir det mer recpet!

Klick!
NOTE TO SELF
VALNÖTSÅS
Idag skall jag hinna göra en massa saker, det skulle ju vara helt okej med lite påsklov, vi är ju bara lediga en dag (förutom de dagarna alla är lediga). T.ex. skall jag hinna göra den här deserten! Men mer om det senare...

VALNÖTSÅS
100 g valnötter
1½ dl vatten
1 msk konc oxfond
5 körsbärstomater
1 kruka persilja
1 kruka dill
1 citron
2 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
peppar
Koka upp vatten och oxfond. Skölj och klyfta tomaterna. Hacka örterna. Pressa citronen och vitlöken. Tillsätt alla ingredienserna inklusiva oljan i kastrullen. Mixa till en slätsås med stavmixer. Salta och peppra!

GOURMETSTÄNKET

Den är så gammal att det ännu inte fanns tabasco i Finland, utan man måste köpa det då man besökte Sverige!

Men på något sätt är den ändo rätt fin!

FULL OF COLORS


UNDERBART GULA PÅSK CUPCAKES
Kära bloggläsare, det här är receptet du skall laga i påsk om du letar efter något att servaera till kaffet. Eller så byter vi namnet till sommar cupcakes och du kan servera dem när som helst i sommar, för det här är RECEPTET!
Absolut det godaste du kan äta utan choklad i, lemon poppy seed cupcakes med apelsinfrosting!
Själva muffins receptet är Leilas (med små ändringar), och frostingen kommer härifrån!
LEMON POPPY SEED CUPCAKES MED APELSIN FROSTING
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 st nypa salt
1 dl blå vallmofrö
Skal av 2 citroner och saft av 1½ citron
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Blanda i rivet skal av saften av en citron. Tillsätt vallmofrö.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Frosting:
50 g naturell färskost, till exempel philadelfiaost
1 msk mjukt smör
Saft av en halv apelsin
Florsocker tills frostingen blir fast (2-3 dl)
Gul karamellfärg´
Rör samman ingredienserna till frostingen och färga den gul med karamellfärg. Bred eller spritsa den ovanpå de svalnade muffinsarna. Dekorera med M&Ms!
SPAGETTI MED AVOKADOSÅS
Receptet kommer ur den tyska mat tidningen essen & trinken och jag är mycket stolt över att jag själv klarade av att översätta receptet!


♦6 stjälkar basilika♦4 stjäkar slät persilja♦2 vitlöksklyftor♦2 mogna avokadon♦2 msk olivolja♦1 ekologisk citron♦40 g parmesan( ny riven)♦1 tsk chiliflingor♦100 g bacon♦400g spagetti♦salt♦
Ta bort ört bladen från stjälkarna och grovhacka vitlöken. Lägg i en bunke tillsammans med de urgröpta avokadona. Purea allting med en stavmixer, tillsätt oljan.
Tvätta citronen och riv 1 tsk skal av den, pressa ut 2 msk saft. Rör citronen, hälften av parmesanen och chiliflingorna i avokado puren.
Stek bacon krispigt och låt fettet rinna av på hushållspapper. Koka pastan i rikligt saltat vatten och koka enligt anvisningarna på paketet. Häll av pasta vattnet, utom 4-5 msk vatten och blanda i avokadosåsen. Servare med bacon och parmesan.

HEY HO LETS GO!

Jag gillar när jag får sådana små spontana tankar! Nu hoppas vi bara det blir gott...
SOM KETCHUP-TYP

SOLSKENS MAT

EN POLITISK SALLADSBUFFET

Salladen på bilden har inget med salladen i inlägget att göra!
GOTT HUMÖR BIFFAR
Jag tyckte det passade bra, eftersom jag minns att jag åt det en dag då jag var på väldigt gott humör. Och idag är jag på gott humör, så voilà!

TONFIKBIFFAR
2 burkar tonfisk i vatten
1 bit purjolök
1 riven morot
3 ägg
saften av en lime
havre kli
salt
peppar
Sås:
1 burk gräddfil
Basilika
Peppar
Couscous sallad:
2,5 dl couscous
1 avokado
½ honungsmelon
3 tomater
½ gurka
1. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop ingredienserna till biffarna och lägg i unen för 15 minuter. Vänd biffarna efter halva tiden.
2. Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet. När couscousen svalnat lägg i grönsakerna.
3. Klipp i basilikan i gräddfilen och peppra.
EN ENORM TE

Fast vi höll båda med om att den lilla saaltgurkan och de tre pringlesarna var lite konstiga...

LAVENDELSOCKER
I alla fall ni minns att jag skulle provbaka? Resultatet på recept nummer två blev något oerhört underbart! Hela receptet får ni se i September när Mias kokbok kommer ut, tills dess får ni nöja er med det här!



Lavendelsocker
1 msk strösocker
1 msk torkad lavendel
Blå och röd hushållsfärg
Stöt socker och lavendel fint i en mortel. Tillsätt eventuellt några droppar blå och röd hushållsfärg om du vill ha kraftigare lila färg på sockret.



CHOCOLATE IN MY ♥
CHOKO MUFFINS
De blev lite smuliga, men ändo jättegoda, och det bästa var att det inte behövdes smulten choklad utan att man istället satt kakaopulver i kokande vatten, så receptet kommer säkert kunna spara mig från extra butiksbesök. Det blir liksom samma effekt.

125 g |
rumsvarmt smör |
2½ dl | socker |
1 dl | kakaopulver |
3 dl | mjöl |
2 | ägg |
2 tsk | vaniljsocker |
2 dl | kokande vatten |
2 tsk | bakpulver |
1 nypa |
salt |
Rör ihop kakaon med det kokande vattnet i en liten skål. Låt svalna. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Vispa smör och socker luftigt med en elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa till en jämn smet. Tillsätt vaniljsockret och sedan mjölblandningen och vispa samman. Tillsätt kakaomixen och rör till en jämn smet. Fyll varje muffinsform (gärna i muffinsplåt) till 2/3 med smet och grädda i ugnen 16-20 minuter.


MINNS NI MIG?
Jag skulle kunna börja det här inlägget som om inget hade hänt, men eftersom jag aldrig haft en så här lång blogg paus (om man inte räknar med min datorlösa sommar) så undrar ni säkert lite var jag varit(?)
Jag har helt enkelt inte haft det så bra. Men vet ni, det bästa är väll alltid att försöka leva så normalt som möjligt så kommer allting bli bra igen. Inte som det alltid varit, men man skall alltid göra det bästa av situationen har jag lärt mig.
Så, nu kommer jag väll fortsätta blogga som inget har hänt, försöka hinna blogga så mycket som möjligt, men just nu är det inte den största priotereringen i mitt liv, annors brukar det faktiskt stå rätt högt.
Mitt andra provbak, mer om det senare!
Kram♥
SMÖRGÅSARNAS SMÖRGÅS!

För 3 personer:
1 rostebröd
2 avokadon
3 tomater
1 paket bacon
rucola
majonäs
crema di balsamico
Skär brödet i skivo och grilla det i ugnen tills det blir krispigt. Stek baconen och låt fettet rinna av på hushållspapper. Bre majonäs på brödskivorna (det mittersta brödet måste ha majonäs på båda sidorna), lägg på rucola, tomat, bacon och avokado. Upprepa! Kör en grillpinne genom hela härligheten Gör en sallad om det blir ingredienser över och spruta över lite balsamico! NJUT!!!


