FLYGFÄLTENS MATMECKA
På fredag kom jag hem från min Tysklands-resa! Jag har bott hos min syster i Lübeck i en vecka. Min resa började från Helsingforsflygfält med ett två timmar försenat plan, som gjorde att jag missade mitt vidareflyg till Hamburg.
Innocennt smoothie och mozzarella, soltorkad
tomat batong på flygplatsen.
När lyckats boka om mitt flyg till Hamburg från Köpenhamn visa det sig att jag även skulle få uppleva Kastrup i två timmar. Jag hade alltså mycket tid och jag hann verkligen utforska varenda butik och det visade sig verkligen vara flygfältens matmecka! En massa cafér och gourme butiker.
Jag måste naturligtvis besöka Starbucks och även om det är ruinerande dyrt köpte jag mig en chai latte. Sedan gick jag till det lite billigare granncafet och köpte en yogurt med nötter, honung och färska björnbär. På flygfältet fanns det alltså allt i matväg ; en coolpasta restaurant, Ben & jerrys, China takeaway, Jelly beans i typ alla smaker, gourmemat och naturligtvis smørrebrød!
På hemvägen var alla mina flyg i tid och
på hemvägen åt jag en tonnfisksallad
Det var en jätterolig resa och den skulle gjärna fått vara längre, men det är ändo skönt att vara hemma!
I matväg köpte jag:
Salvia tabletter (det köper vi alltid i Tyskland), Grünkohl(på Mammas önskan)
Cupcake dekorationer, oreos och en mat tidning åt mamma!
Pastakuddar med kyckling i krämig sås
4 personer: 500 g kycklingfilé |
|
2 msk´olivolja | |
1 tsk salt | |
2 krm nymald svartpeppar | |
2 paket pastakuddar med spenat och rikotta | |
250 g körsbärstomater | |
2 dl lätt créme fraiche med smak av tomat och basilika smak | |
80 g babyspenat |
2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Skär tomaterna i halvor.
3. Blanda ner den avrunna pastan i stekpannan och tillsätt tomaterna. Värm creme fraichen i en liten kastrull. Späd med 2 msk vatten under omrörning.
4. Servera pastarätten i djupa tallrikar med såsen. Strö över babyspenat och mal över lite svartpeppar.

VÄRLDENS GODASTE ROSTEBRÖD!
Om man vill kan man naturligtvis byta ut vetemjölet mot fullkorns- eller rågmjöl.
TILL 2 BRÖD:
50g jäst
5dl mjölk
50g kallt eller varmt smultet smör
1tsk salt
12dl mjöl
Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken till 37 grader. Blanda. Häll i smöret. Sett i salt, socker och mjöl. Knoda. Låt jäsa i 30 minuter. Sätt i smorda formar och låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Pensla med ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter!


ALLA HJÄRTANSDAG
Till det blev det smoothie med blåbär, rödavinbär, yoghurt och mandarin.
Hoppas ni haft en trevlig vändag♥

MOZZARELLAGRATÄNG
MOZZARELLAGRATÄNG
Fräs 1 skivad purjolök och 4 hackade vitlöksklyftor glansiga i olivolja. Häll på 1 burk tomatkross med 1tsk rosmarin. Smaka av med salt, peppar och socker. Lät koka ihop i 10 minuter. Lägg i väl sköljda 1 burk borlooti- och 1 burk stora vita bönor och 1 mozzarella. Häll över i en smord gratängform, strö över 1 smulad mozzarella. Gratinera i 225 grader i 15 minuter!


CHOKLAD CUPCAKES
Choklad cupcakes 13 st
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad 70 %
Frosting
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl kakao
100 g philadelphiaost
3 msk varmt kaffe
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Frosting
8. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och philadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.
9. Bred eller spritsa på frostingen på cupcakesen och garnerna.



DAGENS MORGONMÅL

Naturellyoghurt med blåbär, honungsmelon, havregryn, russin,
torkade tranbär, honung, torkade aprikoser
RUNEBERGSTÅRTÅR
Igår var det Runebergsdagen så naturligtvis blev det "Runebergstårtebak"! Syn att man inte firar det i Sverige - jag vet, varför skulle man fira det i Sveige när han är finlandssvesk- för på något sett tycker jag Runebergs- och fettisdagen hör ihop! Receptet är härifrån och där kan man också läsa lite om den goda tårta (som egentligen inte är en tårta utan en liten kaka, rätt konstigt!)
Om man inte har Runebergstårteformar går det bra att använda muffinsformar. Jag har andvänt båda.
DEN BÄSTA MEDOCINEN!

Pysslar om mamma, som håller på att bli sjuk!
Denna "under förkyldningsdrink" innehåller:
1.Hett vatten
2.Honung
3.Pepparmints olja
4.Riven ingefära
5.En gnutta kanel
Den gör verkligen under och om man andas in ångan öppnas luftvägarna.
Det finns få saker jag inte tycker om men en av de sakerna är tyvärr ingefära så jag kan inte säga att jag är särskilt förtjust i denna dryck, men mamma verkar nöjd!