MOROTSBRÖD

Det är rätt sällan nu för tiden som jag bakar bröd och visst är det ju som att få hembakat bröd varje dag när vi tar hem från cafét, men det är något speciellt med att baka det själv. Den där känslan när man står och knådar och när man skär upp brödet då det är alldelas nygräddat och äter med en klick smör...


MOROTSBRÖD

DEG 1 ( P O O L I S H )
5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

DEG 2
15 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
1 sats deg 1 (poolish)
1 msk salt
1 msk strösocker
7–8 dl vetemjöl special
5 stora rivna morötter

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet.
2. Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät.
3. Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.
2. Tillsätt deg 1, salt, strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Arbeta degen (i maskin på låg hastighet) i cirka 15 minuter och tillsätt de rivna morötterna.
3. Jäs i bunken under bakduk i cirka 1 1/ 2 timme.
4. Sätt ugnen på 240 grader.
5. Stjälp över degen på välmjölat bakbord, tryck försiktigt ut degen till en fyrkant.
6. Låt brödet jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
7. Pensla brödet med vatten och ställ genast in plåten i mitten av ugnen.
8. Sänk temperaturen till 200 grader när brödet börjar få färg.
9. Grädda tills brödet sammanlagt stått inne i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.


Jag utgick från det här receptet men som ni ser ändrade jag rätt mycket på det.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0