LAVENDELMACAROONS MED CHOKLADGANAGE

Okej, Marre och jag fick berömm av en riktig kock för våra macaroons. Hon tyckte att de vara fina, och hon tyckte riktigt på riktigt- inte bara för att det var synd om oss- att de vara fina just för att de såg annorlunda ut.
Så är de ju otroligt goda och doftar gott. Nämnde jag att de var goda? De godaste macaroons jag ätit!


120g äggvitor, uppdelat i två skålar(60 och 60)
35g socker
2 msk fintmalna torkade lavedelblommor
150g fint malen mandel
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
ev. karamellfärg


Chokladganache
150 gram  mörk choklad
1 dl  vispgrädde
35 gram  smör

Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull. Värm tills chokladen smält, rör då i smöret. Låt stå i ett dygn.

Sätt ugnen på 160 grader.
Skålla mandeln och låta den torka. Mal den sedan fint i en mixer. Du kommer behöva mala lite mer mandel än vad som krävs i receptet.
Sila den malda mandeln så alla stora bitar försvinner. Väg upp 150 gram på en köksvåg.
Blanda mandel och siftat florsocker i en bunke. Sätt i blommmorna.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer.
Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg.
Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig.
Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen .
Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna på en våt handduk. Lossa dem sedan försiktigt från pappret. Bred ganagen på macaroonsen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0