20 DECEMBER- CHOKLADDOPPAD LAKRITSKOLA
Det är en "lite lyxigare" kola och den tar rätt lång tid att laga men det är en perfekt lite finare hemlagad present! Om man tycker om salmiak (egentligen är turkisk peppar salmiak)

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör
200 g mörk choklad
Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
Krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
Jag har inte testat det! Men jag har varit sugen på det, så när nog :) Hoppas att det ev blir tid till det också. Låter jättegott.