RYSKA BLINIER

I kväll åt vi blinier. Jag måste säga att jag egentligen inte tycker blinier är särskilt gott, men de enstaka gånger vi äter det varje år står jag nog ut. Receptet kommer från den klassiska Hemmets kokbok.  



BLINIER

15 g jäst
2 dl mjölk
1½ dl grädde (eller mjölk)
1 äggula
1½ dl bovete + 1 dl vetemjöl
50 g smält, avsvalnat smör
1 äggvita

Smula sönder jästen i en skål och rör ut den med den kalla mjölken. Tillsätt grädden/mjölken och äggulan. Häll i mjölet och rör tills smeten är jämn och slät. Låt smeten jäsa övertäckt ca 1-1½ timme.

Rör ner smöret i smeten. Vispa äggvitan till årt skum och vänd försiktigt ner den försiktigt inanna gräddningen.

Hetta upp en blinipanna (plättlagg) eller en vanlig stekpanna om ni inte har en plättlagg med matfett. Grädda ganska tjocka blinier på medelstark värme. Beräkna ca. 1-1½ msk smet/lagg och stek i 2-3 minuter på varje sida.

Servera blinierna med olika tillbehör. Exempel: Matjes sill, rom+smetana, svampsallad.    

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0