RUNEBERGSTÅRTA-TYP

I dag är det Runebergsdagen här i Finland! Därför ställde sig Marre och jag i köket och bakade Runebergstårtor.

Slutresultatet? Som en fem åring skulle ha bakat dem Gott? Jättegott, men inte Runebergs smak.

Förra året såg tårtorna ut såhär. Jag använde samma recept i fjol. Då smakade de i alla fall rätt.

Den underbara glasyren som Marre slävade i sig:D


RUNEBERGSTÅRTOR

200 g smör (margarin)
1 dl socker
1 dl farinsocker
2 ägg
1 dl lättgrädde
1 1/2 dl skorpmjöl (ströbröd eller kexsmulor)
3 ½ dl vetemjöl
¾ dl grovtmalen mandel
1 ½ tsk bakpulver
(2–3 droppar bittermandelolja)

Fyllning:
1 dl hallonsylt

Glasyr:
1 msk vatten
2 dl pudersocker (florsocker)
några droppar citronsaft

Vispa matfettet och sockret till skum. Vispa i äggen ett i sänder. Tillsätt grädden. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan och blanda dem i smeten. Tillsätt slutligen försiktigt bittermandeloljan enligt smak och tycke. Den kan också uteslutas. Klicka ut smeten i muffinsformar eller smorda metallformar. Tryck ytan jämn med fingrarna. Fukta fingrarna med vatten eller doppa dem i mjöl, så fastnar inte degen.

 

Gör en grop i mitten av degen, fyll den med hallonsylt. Grädda i ugn cirka 20 minuter i 175 grader Låt bakverken svalna. Rör ihop pudersocker, vatten och citronsaft till en smet. Om sylten har runnit in i bakverket, klicka lite mera hallonsylt på varje tårta. Ringla glasyren i en ring runt sylten.


Kommentarer
Postat av: Andrea

Gott gott! :D

Ja vill också vara o göra runebergstårtor :)

2011-02-05 @ 22:38:23
Postat av: Katarina

Hej Tara. Inte är det så viktigt hur dom ser ut, bara det är gott :)

Kram och ha en skön söndag!

2011-02-06 @ 02:27:30
URL: http://hovkonditorn.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0