6 DECEMBER-SJÄLVSTÄNDIGHETSDAGEN
Vi firar självständighetsdagen med en riktigt finsk rätt, dadel couscous med saffran, chili och koriander kalkon! Visst låter det finskt? Receptet kom i alla fall från en finsk mat tidning och det tog väldigt lång tid för mig att översätta receptet. Hela min kväll gick åt till det, men jag klarade det alldeles själv!!!
Saffran är en typisk julkrydda och lyser verkligen upp nu när det är så mörkt. Här har ni, lucka sex!
Koriander- saffranmarinerad höna
500 g kalkon
Koriandermarinad:
2 vitlöksklyftor
½ röd chilifrukt
1 dl koriander
1 tsk spiskummin
1 paket (½g) saffran
1 tsk salt
1 dl olivolja
2 msk citronsaft
+ msk olja till stekning
Gör marinaden: Skala vitlöksklyftorna. Dela chilin och ta ut kärnorna. Met upp ingredienserna och blanda till en jämn pasta. Torka kalkonen med hushålls papper och skär den i skivor, lägg den i en skål och vänd ner marinaden och låt den stå i kylskåpet i minst 4 timmar. Ta fram köttet ½ timme före stekning. Gör dadelcouscousen medan du väntar.
Stek kalkonen tre minuter på vardera sidan.
Dadelcouscous
2 dl torkade dadel couscous
3 dl varm grönsaks- eller hönsbuljong
3 dl couscous
2 msk olivolja
1 msk rivet ekologiskt apelsinskal
1 dl färskpressad apelsinjuice
Till servering:
1 dl rostade mandelchips
ungefär en dl myntablad
olivolja
svartpeppar
Klipp varje dadel i 4-6 bitar. Ta bort kärnona (det finns inte alltid kärnor). Mät upp grönsaks-och höns buljong och dadlar i en kastrull, låt börja koka. Lägg couscousen, apelsin-skalet och saften och oljan. Blanda väl. Ta bort från plattan och låt stå under lock i tio minuter. Häll över mandeln och klipp över den färska myntan. Häll över lite olja och peppra.
och desssutom kan vi äta den överblivna kalkonen i en pastasås dagen efter!