JULGODIS

När jag och Andrea skulle laga julgodis brände vi oss båda rätt rejält. Andrea tappade nästan allt skinn på sitt ena finger! Så akta er. Det här är det alldeles lättaste receptet på knäck och gott är det ju ändo! Godiset satt vi  i fina burkar och gav till vår a kompisar i julklapp!

TILL CA.100 KNÄCKAR:

2 dl strösocker
2 dl ljus sirap  
2 dl vispgrädde 

1.Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).
2.Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.
3.Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det.
4.Använd gärna en termometer som ska visa 122°C när knäcken är klar. Utan termometer gör man "kulprovet" för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.
5.När kulprovet har fått godkänt så fördelar man smeten i knäckformar och låter stelna!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0